Home / Επιχειρήσεις / Κόλαφος για την κυβέρνηση η απόφαση ΣτΕ για τις Σκουριές

Κόλαφος για την κυβέρνηση η απόφαση ΣτΕ για τις Σκουριές

Των Παναγιώτη Στάθη, Δημήτρη Δελεβέγκου

Οριστικά άκυρη είναι η απόφαση της 19ης Αυγούστου του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη να ανακαλέσει τις τεχνικές μελέτες που αφορούν τα έργα ανάπτυξης της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα.

Όπως αποκάλυψε πρώτο το Capital.gr, σήμερα η Ολομέλεια του ΣτΕ εξέδωσε την απόφαση 217/2016 βάσει της οποίας καθίσταται άκυρη η απόφαση του ΥΠΕΝ για την ανάκληση των τεχνικών μελετών στα δύο έργα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΥΠΕΝ είχε θεωρήσει ότι η Ελληνικός Χρυσός θα έπρεπε να πραγματοποιήσει τις πειραματικές δοκιμές της μεταλλουργικής μεθόδου που θα εφαρμόσει στην Ελλάδα και όχι στις εγκαταστάσεις της εξειδικευμένης εταιρείας Outotec στη Φινλανδία.

Κατά τον υπουργό, δηλαδή, η διενέργεια των πειραματικών δοκιμών στη Φινλανδία δεν διασφάλιζε το δημόσιο συμφέρον και γι’ αυτό η δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός θα έπρεπε να σταματήσει.

Κατά της απόφασης Σκουρλέτη είχαν προσφύγει στο ΣτΕ τέσσερα σωματεία εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός, ζητώντας την έκδοση προσωρινής διαταγής για την αναστολή της υπουργικής απόφασης της 19ης Αυγούστου με την οποία διακόπηκαν αιφνίδια οι μεταλλευτικές δραστηριότητες της εταιρείας.

Στο πλαίσιο αυτό, τον Αύγουστο, το ΣτΕ με την απόφαση 3191/2015 έκρινε ότι “η αιτιολογία ότι δεν έχει εκτελεστεί πρόγραμμα δοκιμών εντός Ελλάδας στην οποία στηρίχθηκε η ανάκληση των τεχνικών μελετών δεν εξηγεί γιατί απορρίπτονται ως μη αξιόπιστα τα παραχθέντα πορίσματα των δοκιμών. Αλλά και επειδή μόνον το γεγονός ότι οι δοκιμές δεν διενεργήθηκαν επιτόπου, ανεξαρτήτως του εάν αυτό ήταν εφικτό, δεν αρκεί για να στηρίξει την απόρριψη των διενεργηθεισών δοκιμών στο εξειδικευμένο εργαστήριο της Outotec”.

Ως εκ τούτου, με την απόφαση του Αυγούστου το ΣτΕ διέταξε την προσωρινή αναστολή της απόφασης Σκουρλέτη σε συνέχεια της οποίας το μεταλλείο στις Σκουριές επαναλειτούργησε ύστερα από ένα μήνα διακοπής λειτουργίας.

Πλέον, το ΣτΕ οριστικά αποφάσισε ότι η απόφαση Σκουρλέτη είναι άκυρη, εξέλιξη που είχε μεταδώσει το Capital.gr τον περασμένο Νοέμβριο.

ΥΠΕΝ: Θα κινηθούμε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον

Θα μελετήσει το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ και θα κινηθεί αυστηρά με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων και των εργαζομένων στο έργο και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος απαντά με ανακοίνωσή του το ΣτΕ.

Και προσθέτει ότι: “με τη σημερινή απόφασή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν εξέτασε εκ νέου επί της ουσίας το ζήτημα της προσήκουσας ή μη εκπλήρωσης του όρου περί επιτόπιας ημιβιομηχανικής δοκιμής, αλλά θεώρησε ότι δεσμεύεται από τις σχετικές κρίσεις της υπ’ αριθ. 3191/2015 απόφασης του Ε’ Τμήματος με την οποία είχε ακυρωθεί η από 28..4.2015 απόφαση του τότε υπουργού και είχε αναπεμφθεί η υπόθεση στη Διοίκηση για νέα κρίση”.

Αναλυτικά, το υπουργείο σημειώνει:

“Με την υπ’ αριθ. 217/2016 απόφασή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ ακύρωσε τις πράξεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί ανάκλησης των τεχνικών μελετών για τα υποέργα “Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών” και “Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας”, λόγω μη εκπλήρωσης του όρου αυτών περί εκτέλεσης επιτόπιων ημιοβιομηχανικών δοκιμών της μεθόδου ακαριαίας τήξης (Flash Smelting) “επί τόπου του έργου”.

Με τη σημερινή απόφασή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν εξέτασε εκ νέου επί της ουσίας το ζήτημα της προσήκουσας ή μη εκπλήρωσης του όρου περί επιτόπιας ημιβιομηχανικής δοκιμής, αλλά θεώρησε ότι δεσμεύεται από τις σχετικές κρίσεις της υπ’ αριθ. 3191/2015 απόφασης του Ε’ Τμήματος με την οποία είχε ακυρωθεί η από 28..4.2015 απόφαση του τότε υπουργού και είχε αναπεμφθεί η υπόθεση στη Διοίκηση για νέα κρίση.

Το υπουργείο, σεβόμενο πάντοτε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, θα μελετήσει το σκεπτικό και της νέας απόφασης και θα κινηθεί αυστηρά με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων και των εργαζομένων στο έργο και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Ήταν άλλωστε αυτοί οι γνώμονες που υπαγόρευσαν όλες τις μέχρι σήμερα ενέργειές του σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση”.

Τέσσερις ακόμη αποφάσεις από το Ε’ τμήμα του ΣτΕ

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ε’τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας  εξέδωσε σήμερα τέσσερις ακόμη αποφάσεις απο τις οποίες η μία απορρίπτει τις αιτήσεις ακυρώσεως της Ελληνικός Χρυσός κατά της παράλειψης έκδοσης άδειας δόμησης για το εργοστάσιο Εμπλουτισμού Σκουριών.

Αναλυτικά, το Ε’ τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου:

-έκανε δεκτή την αίτηση ακυρώσεως της Ελληνικός Χρυσός κατά της παράλειψης έγκρισης του Συμπληρωματικού Προσαρτήματος Εμπλουτισμού με την ΣτΕ 221/2016 (απόφαση Π. Λαφαζάνη)

– απέρριψε τις αιτήσεις ακυρώσεως της Ελληνικός Χρυσός κατά της παράλειψης έκδοσης άδειας δόμησης για το εργοστάσιο Εμπλουτισμού Σκουριών υπ’ αρ. 84/2015 και 114/2015 (ΣτΕ 220/2016).

-απέρριψε (απόφαση 222/2016) την αίτηση ακυρώσεως του Δασικού Αγροτικού Συνεταιρισμού (Μπάλιας) κατά του Προσαρτήματος 3 (ζητήμα φραγμάτων).

-απέρριψε (απόφαση 223/2016) την αίτηση ακυρώσεως του Αγγελόγλου κατά του Προσαρτήματος 3. Ζητούσε δηλαδή να ακυρωθεί ως παράνομη η από 17.9.2014 απόφαση της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΕΚΑ, με την οποία εγκρίθηκε η τεχνική μελέτη του υποέργου “μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Σκουριών”, με αντικείμενο την τεχνική μελέτη των εγκαταστάσεων διαχείρισης εξορυκτικών αποβλήτων, των φραγμάτων και των χώρων απόθεσης τελμάτων εμπλουτισμού του μεταλλείου στις Σκουριές.

Κόλαφος για το ΥΠΕΝ και την κυβέρνηση

Η σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου συνιστά κόλαφο για τον υπουργό που είχε υπεραμυνθεί της απόφασής του όσο και για τον  Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός είχε κάνει λόγο στο διάγγελμά της 20ης Αυγούστου για “αποφασιστική παρέμβαση για να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα στις Σκουριές που πιστοποιεί αυτό το νέο δείγμα γραφής (σημ.: της κυβέρνησης)”.


Πηγή: http://www.capital.gr/story/3097127/kolafos-gia-tin-kubernisi-i-apofasi-ste-gia-tis-skouries

About admin