Home / Ειδήσεις / Κόκκινα δάνεια και μεταναστευτικό στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου

Κόκκινα δάνεια και μεταναστευτικό στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου

Αισιοδοξία μεταδίδεται από το Μαξίμου σχετικά με το αποτέλεσμα του Eurogroup, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι οι εκκρεμότητες θα κλείσουν γρήγορα και η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ θα προχωρήσει μέσα στα επόμενα 24ωρα. Ομοίως και η απελευθέρωση των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Τα «κόκκινα» δάνεια, όπως και το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης συζητώνται κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την ώρα.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, κατά την τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει ότι η επίμονη θέση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το θέμα των πλειστηριασμών δεν οδήγησε σε εκτροχιασμό τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι η πολιτική διαπραγμάτευση έπιασε τόπο και ότι η προεργασία που έγινε τις προηγούμενες ημέρες από το Μαξίμου με την ενδελεχή ενημέρωση των ευρωπαίων αξιωματούχων που επισκέφθηκαν την Αθήνα λειτούργησε ενισχυτικά για την ελληνική κυβέρνηση.

Κατά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου πρόκειται να αναζητηθεί μια καταληκτική πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας ούτως ώστε τις ερχόμενες ημέρες, σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική ενημέρωση, να κλείσει η μεγάλη εκκρεμότητα της διαπραγμάτευσης.

Το Μαξίμου δηλώνει ότι οι εκκρεμότητες θα κλείσουν κατά τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking Group έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και πιθανότατα πριν από το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Τουρκία.

Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν πως τα 2 δισ. θα εκταμιευθούν τα επόμενα 24ωρα και ομοίως θα απελευθερωθούν τα 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Τα επόμενα «στοιχήματα»

Πέραν αυτών, όμως, μετά τα αιτήματα που διατυπώθηκαν, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, στο οποίο κατά πάσα πιθανότατα θα ενταχθούν το ΤΑΙΠΕΔ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Σύμφωνα με Τα Νέα, το υπουργείο ήδη επεξεργάζεται τη νομική μορφή και λειτουργία του λεγόμενου υπερταμείου ούτως ώστε τις επόμενες ημέρες να καταθέσει στη Βουλή και το σχετικό νομοσχέδιο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάσει και το νομοσχέδιο με το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων. Σε αυτό μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών, η αύξηση του φορολογικού συντελεστή επί του ετήσιου εισοδήματος από τα ενοίκια, το επίδομα θέρμανσης, η ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος από το 2016, μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, τεκμήρια, μέτρα κατά της φοροαποφυγής κ.λπ.

Συζήτηση και για την προσφυγική κρίση

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα συζητηθεί και το προσφυγικό. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα και να περιγράψει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα ούτως ώστε να υπάρξει μια πιο αποτελεσματική διαχείριση του θέματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στη Βαλέτα της Μάλτας για την άτυπη Σύνοδο που οργανώνει ο Ντόναλντ Τουσκ για το προσφυγικό την Τετάρτη 11 και Πέμπτη 12 Νοεμβρίου.

 

 

 

 

 

 

 

πηγή:http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500038329#ref=latestarticles

About basilis progressive