Home / Ειδήσεις / Κουτζαμάνη: Μου έστειλαν «μήνυμα» με σφαίρες όταν ανέλαβα την υπόθεση της Χρυσής Αυγής

Κουτζαμάνη: Μου έστειλαν «μήνυμα» με σφαίρες όταν ανέλαβα την υπόθεση της Χρυσής Αυγής

Τα αισθήματα ικανοποίησης για την ιστορική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη Χρυσή Αυγή περιέγραψε στον ΣΚΑΪ η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη που «έδεσε» την πολύκροτη υπόθεση.

Μάλιστα, η εισαγγελέας αποκάλυψε και την αντίδρασή της στο φάκελο με σφαίρες που είχε δεχθεί κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας της δικογραφίας.

Η κ. Κουτζαμάνη ξεκαθάρισε ότι η απειλητική ενέργεια δεν την έκαμψε καθόλου, όπως δεν κάμφθηκαν και οι συνεργάτες της που επέδειξαν θάρρος. «Αν δεν είχες θάρρος αυτή την υπόθεση δεν μπορούσες να τη φέρεις εις πέρας… Εμείς οι δικαστικοί οι εισαγγελείς όταν ορκιστούμε να επιτελέσουμε το καθήκον μας έχουμε αποδεχτεί και τον κίνδυνο» υπογράμμισε.

«Εκπλήρωσα ευσυνείδητα το καθήκον μου, αισθάνθηκα ικανοποίηση και υπερηφάνεια γιατί επιτέλεσα το καθήκον μου με ανεξαρτησία, αντικειμενικότητα, αμεροληψία κρίνοντας κατά συνείδηση και υπακούοντας στο νόμο, αισθάνομαι ικανοποίηση και υπερηφάνεια γι’ αυτό» επισήμανε.

Μετά από την ανθρωποκτονία με πρόθεση σε βάρος του Παύλου Φύσσα και ύστερα από διαφορές άλλες εγκληματικές πράξεις που είχαν διαπράξει τα ηγετικά στελέχη, τα μέλη και οι οπαδοί της ΧΑ, ο τότε υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας διαβίβασε αναφορά σχετικά με διαβιβαστικά δικογραφιών για ποινικές περιπτώσεις, στις οποίες εμπλέκονται μέλη της ΧΑ.

«Ήταν μόλις 2 μήνες που είχα επιλεγεί στην εισαγγελία… Παράλληλα αναφερόταν στο συνοδευτικό έγγραφο ότι η δραστηριότητα εκτρέπεται των ορίων των μεμονωμένων περιστατικών προκαλεί το δημόσιο αίσθημα θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιά τάξη και την εσωτερική ασφάλεια χώρας» σημείωσε.

«Δεν φοβήθηκα ποτέ»

«Είχα πλήρη συνείδηση όταν έλαβα το έγγραφο της ευθύνης και των κίνδυνων που διέτρεχα. Τα πρόσωπα που θα ερευνούσαμε ήταν εκλεγμένοι βουλευτές επομένως υπήρχαν παρά πολλοί κίνδυνοι έπρεπε να γίνουν χειρουργικές κινήσεις, έπρεπε να ήμουν ακόμα πιο προσεκτική» ανέφερε.

Σε ερώτηση της κυρίας Κοσιώνη εάν πιέστηκε με κάποιο τρόπο από μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η απάντηση της πρώην εισαγγελέως ήταν ξεκάθαρη:

«Όχι, κλείσαμε τ’ αυτιά μας και στρωθήκαμε στην έρευνα. Κάθε βράδυ ήμουν στην Εισαγγελία και όλα τα στοιχεία που συγκέντρωνε ο κ. Βουρλώτης μου τα έθετε υπόψη για να έχω προσωπική άποψη. Μας έβρισκε το ξημέρωμα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Κάναμε σωστά τη δουλειά μας».

«Φτάσαμε στο σημείο που μου είπε ότι υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις για ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση και οπλοκατοχή, με στοιχεία για διάφορα αδικήματα που είχε συλλέξει. Συμφώνησα και έδωσα εντολή να προβεί στα νόμιμα».

Έτσι, διαβίβασε την δικογραφία στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Aθηνών για την άσκηση της ποινικής δίωξης. Κινήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία σύλληψης για τους βουλευτές, καθώς τα αδικήματα ήταν σε βαθμό κακουργήματος.

«Ανταμοιβή η  απόφαση για ΧΑ»

Για την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, σχολίασε ότι οι δικαστές έκαναν τη δουλειά τους κρίνοντας σύμφωνα με τα στοιχεία όχι με τον κόσμο που βρισκόταν έξω από τη δικαστική αίθουσα.

Χαρακτήρισε την απόφαση ανταμοιβή όλων των συναδέλφων που επεξεργάστηκαν τη δικογραφία συνέλεξαν το ογκωδέστατο υλικό, λειτούργησαν ευσυνείδητα, αμερόληπτα και αντικειμενικά.

Αναφερόμενη στο σήμερα, η κυρία Κουτσαμάνη ανέφερε ότι οι δικαστές (του Εφετείου) μετά από πέντε χρόνια που εξέταζαν την υπόθεση είχαν καταλήξει και δεν θα τους επηρέαζαν όσοι φώναζαν απέξω. Πήραν απόφαση με βάση τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει.

Παραδέχθηκε ότι η διαδικασία στο ακροατήριο κράτησε μεγάλο χρονικό διάστημα, 5 με 5,5 χρόνια. «Αυτό οφείλεται κατά άποψη μου στο δεν υπήρχε συγκεκριμένη αίθουσα για εκδίκαση αυτή της υπόθεσης. Επίσης έχουμε ένα χρονίζον θέμα ότι δεν παρατείνονται οι συνεδριάσεις των ποινικών δικαστηρίων δεν μπορούν 3μμ οι δικαστές να κατεβάζουν τα μολυβιά. Κι η αποχή των δικηγορών πήγε την υπόθεση πίσω πολλούς μήνες» εξήγησε.

«Για την προπαρασκευαστική διαδικασία δεν είναι υπερβολικός ο χρόνος, ένα έτος» διευκρίνισε πάντως η Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Τι σχολίασε για τον Νέο Ποινικό Κώδικα

Η πρώην εισαγγελικός λειτουργός σημείωσε ακόμα ότι «ορισμένα άρθρα του ποινικού κωδικός δεν έπρεπε να τροποποιηθούν ή να καταργηθούν. Ο νέος ποινικός κώδικας είναι πολύ επιεικέστερος». «Ίσως θα έπρεπε η νομοπαρασκευαστική επιτροπή να το είχε προσέξει λίγο περισσότερο» τόνισε η κ. Κουτζαμάνη.

Επισήμανε ότι και οι δυο υποθέσεις που χειρίστηκε της, 17 Νοέμβρη και της ΧΑ, ήταν δύσκολες, αλλά της ΧΑ ήταν ακόμα πιο δύσκολη γιατί είχε να κάνει με βουλευτές ενώ με της 17Ν με κοινούς εγκληματίες, τρομοκράτες.

Ως προς τη μάνα του Φύσσα, η κυρία Κουτσαμάνη είπε ότι η γυναίκα αυτή έχασε το παιδί της, παρακολουθούσε τις συνεδριάσεις και τη συμμερίζομαι.

Η κ. Κουτζαμάνη δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημοσίως τους συνεργάτες της στην υπόθεση εισαγγελείς κυρίους Βουρλιώτη, Ντογιάκο, και τις κυρίες Κλάπα και Δημητροπούλου.

Πηγή

About ingr