Home / Ειδήσεις / Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τους 5.000 οι νεκροί στην Ελλάδα -Ελπίδα οι εμβολιασμοί

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τους 5.000 οι νεκροί στην Ελλάδα -Ελπίδα οι εμβολιασμοί

Το «ψυχολογικό όριο» των 5.000 θανάτων από κορωνοϊό ξεπέρασε η χώρα, αν και τα κρούσματα βαίνουν σταθερά μειούμενα μετά από περισσότερες από 8 εβδομάδες lockdown.

Το απόγευμα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 427 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, 407 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ και 54 ακόμη νεκρούς, από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.011 θανάτους συνολικά στη χώρα. Μέσα στο 2021 -σε μόλις 4 ημέρες δηλαδή, έχουμε χάσει 173 συνανθρώπους μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα, ανέρχεται στα 140.526.

Σημειώνεται ότι τα τεστ που διενεργήθηκαν χθες -την πρώτη Κυριακή του χρόνου -ανήλθαν σε μόλις 8.282, ενώ ως γνωστόν οι ειδικοί θέλουν τουλάχιστον 15.000 τεστ ημερησίως για να υπάρξει ασφαλές δείγμα της πορείας της πανδημίας. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σε σταθερά υψηλά επίπεδα, άνω των 400, παρά το δίμηνο lockdown στη χώρα, γεγονός που προβληματίζει τους ειδικούς.

Η Αττική παραμένει ψηλά σε κρούσματα

Από τα 426 νέα κρούσματα, όπως προκύπτει από τον χάρτη διασποράς, η Θεσσαλονίκη εμφανίζει μεγάλη μείωση ενώ, αντιθέτως, στην Αττική τα κρούσματα παραμένουν ακόμα σε υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, την τελευταία ημέρα καταγράφηκαν συνολικά στην Αττική 199 νέα περιστατικά, εκ των οποίων τα 38 στον Πειραιά, τα 48 στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών και τα 15 στη Δυτική Αττική. Από την άλλη, η Θεσσαλονίκη σημείωσε μόλις 64 νέες μολύνσεις.

Αυστηρό lockdown στη Σπερχειάδα Φθιώτιδος

Την ίδια ώρα, νέα έκτακτα μέτρα με αυστηρό τοπικό lockdown, λόγω κορωνοϊού επέβαλε στην τοπική κοινότητα Σπερχειάδα του Δήμου Μακρακώμης στην Φθιώτιδα η Πολιτικής Προστασίας.

Μετά από την τοπική κοινότητα στην ΠΕ Ροδόπης, αλλά και την Κάλυμνο, η Πολιτική Προστασία επέβαλε νέα μέτρα στην Σπερχειάδα του Δήμου Μακρακώμης της Φθιώτιδας. Τα νέα περιοριστικά μέτρα ισχύουν από την Τρίτη 05 Ιανουαρίου και ώρα 06:00 μέχρι τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου.

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί υγειονομικών σε όλη τη χώρα

Το ελπιδοφόρο μήνυμα είναι ότι ξεκίνησαν σήμερα οι εμβολιασμοί υγειονομικών σε μια σειρά από νοσοκομεία της Ελλάδας.

Εμβολιασμός στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Δευτέρας έφτασε στη χώρα μας η τρίτη αποστολή εμβολίων των Pfizer/BioNTech.

Η νέα παρτίδα με τα 83.000 εμβόλια έφθασε αεροπορικώς με την πτήση cargo της DHL Express από το Βέλγιο στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 5:30, ενώ στη συνέχεια μέρος της νέας παρτίδας έφυγε μέσω πτήσης της DHL Express για Θεσσαλονίκη, όπου και έφθασε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» στις 8:30.

Θεμιστοκλέους: Πάνω από 9.500 εμβολιασμοί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα

Εξάλλου, το απόγευμα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, έδωσαν στοιχεία για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας και στον κόσμο.

Η κα. Θεοδωρίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αριθμοί που μας γέμισαν θλίψη και απελπισία θα υποχωρήσουν βαθμιαία και θα έχουμε τα νούμερα καθημερινά των εμβολιαζομένων κατά του κορωνοϊού.

Όπως είπε, το εμβόλιο αποτελεί το μεγαλύτερο επιστημονικό επίτευγμα του 2020, έγινε σε λίγους μήνες σε αντίθεση με άλλα κλασικά εμβόλια που χρειάστηκε πάνω από 10 χρόνια για να παραχθεί.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους είπε, από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν γίνει 9.528 εμβολιασμοί στη χώρα μας, ενώ το απόθεμα στις ελληνικές αποθήκες αυτή τη στιγμή είναι 152.580 δόσεις. «Ενδεικτικό των δυσκολιών της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνει όλος ο πλανήτης είναι πως αρκετές χώρες της Ευρώπης έχουν κάνει ελάχιστους εμβολιασμούς μέχρι σήμερα. Εχουμε πετύχει εμβολιαστική κάλυψη που μας κατατάσσει στον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ», είπε.

Ο στόχος για τις 8 Ιανουρίου και την αύξηση του ρυθμού εμβολιασμών

Οσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα για τους μελλοντικούς εμβολιασμούς, ανέφερε: «Σήμερα έκαναν εμβολιασοί σε 56 νοσοκομεία. Εγιναν σήμερα 5.655 εμβολιασμοί για τον ιό. Ο ρυθμός αυτός θα συνεχιστεί μέχρι τις 8 Ιανουαρίου που προστεθούν άλλα 55 νοσοκομεία στην επιχείρηση. Τότε ο ρυθμός θα αυξηθεί στους περίπου 8.000 εμβολιασμούς την ημέρα».

Τέλος, τόνισε πως: «Στόχος είναι μέχρι τέλος του μήνα να εμβολιαστεί ο μέγιστος αριθμός ατόμων έχοντας εξασφαλιστεί η δεύτερη δόση τους. Αν προστεθούν οι παραδόσεις άλλων εμβολίων, όπως της Moderna θα αυξηθεί ο ο ρυθμός των εμβολιασμών εμβολιασμός. Στις 11 Ιανουαρίου θα ανοίξουν οι αιτήσεις για εμβολιασμούς από την ειδική πλατφόρμα».

Η αποδοχή στον εμβολιασμό έχει υπερνικήσει την αρχική διστακτικότητα

«Ο εμβολιασμός εξελίσσεται κανονικά και προγραμματισμένα και πιστεύουμε ότι με τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα η χώρα μας θα ανταποκριθεί» είπε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών. Όπως σημείωσε, η αποδοχή στον εμβολιασμό έχει υπερνικήσει την αρχική διστακτικότητα.

Όπως έχει γίνει γνωστό, μετά το εμβόλιο της Pfizer, αναμένουμε εκείνο της Moderna και ίσως να είναι ταχεία η έγκριση του εμβολίου τους AstraZeneca. «Θα πρέπει να πούμε ότι τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού σε ορισμένες χώρες, έχουν δημιουργηθεί γιατί αυτές οι χώρες, όπως η Ρωσία ή η Κίνα είχαν την τόλμη και πήραν το ρίσκο να εφαρμόσουν σε ευρεία κλίμακα εμβόλια που δεν είχαν ολοκληρώσει τις έρευνες» είπε η κα. Θεοδωρίδου.

Παρακολουθήστε μέσα από το www.koronoios-live.gr, το νέο site του iefimerida.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο:

  • Γραφήματα με άμεση καταγραφή των κρουσμάτων και των θανάτων από τον κορωνοϊό.
  • Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών.
  • Μέτρα προστασίας από τον ιό και όλες οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο νέο site του iefimerida koronoios-live.gr.

Visit source site

About iefimerida