Home / Ειδήσεις / Κορωνοϊός: Εγκύκλιος Θεοδωρικάκου για Δημόσιο και εκλογές εκπροσώπων σε υπηρεσιακά συμβούλια

Κορωνοϊός: Εγκύκλιος Θεοδωρικάκου για Δημόσιο και εκλογές εκπροσώπων σε υπηρεσιακά συμβούλια

Δυνατότητα τηλεργασίας των δημοσίων υπαλλήλων σε ποσοστό άνω του 50% στις περιοχές αυξημένου κινδύνου λόγω κορονοϊού, δίνει εγκύκλιος του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου για τη λειτουργια του δημόσιου τομέα έως τουλάχιστον τις 30 Νοεμβρίου.

Επίσης, αναστέλλονται έως την ανωτέρω ημερομηνία, οι εκλογές ανάδειξης των υπηρεσιακών συμβουλίων, αλλά θα υπάρξει δυνατότητα αυτές να διεξαχθούν ηλεκτρονικά.Στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι επανακαθορίζεται στο 50% το ποσοστό για την υποχρεωτική εξ αποστάσεως εργασία των υπαλλήλων του Δημοσίου στις υπηρεσίες που βρίσκονται και στα δύο επιδημιολογικά επίπεδα – επιτήρησης και αυξημένου κινδύνου.

Για τον υπολογισμό του ποσοστού αυτού λαμβάνονται υπόψη μόνο όσοι μπορούν να παρέχουν εργασία εξ αποστάσεως βάσει των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων που ασκούν. Δεν συμπεριλαμβάνονται στο ποσοστό όσοι ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, (οι οποίοι απουσιάζουν με ειδική άδεια απουσίας) έστω και εάν παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι για τις υπηρεσίες που βρίσκονται σε περιοχές αυξημένου κινδύνου θα μπορούσε να εξεταστεί από κάθε φορέα τυχόν παροχή εξ αποστάσεως εργασίας σε ποσοστό υψηλότερο του 50% «εφόσον δεν διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας».

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες η εγκύκλιος προβλέπει ότι με βάση ορισμένα κριτήρια «ο οικείος υπουργός ή το αρμόδιο όργανο διοίκησης θα προσδιορίσει για το ως άνω χρονικό διάστημα τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό υπαλλήλων ανά οργανική μονάδα (σε επίπεδο Τμήματος, όπου είναι εφικτό, άλλως σε επίπεδο Δ/νσης), οι οποίοι θα παρίστανται στην υπηρεσία για αυτοπρόσωπη παροχή εργασίας εκ περιτροπής».

Η εξυπηρέτηση του κοινού στις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο επιδημιολογικό επίπεδο επιτήρησης γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν ραντεβού, ενώ στο επιδημιολογικό επίπεδο αυξημένου κινδύνου το κοινό εξυπηρετείται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού.

Υπενθυμίζεται, ακόμη ότι είναι υποχρεωτική η ισχύς των τριών ωραρίων λειτουργίας που αφορούν την προσέλευση και αποχώρηση των δημοσίων υπαλλήλων (7.00-15.00, 8.00-16.00 και 9.00-17.00) ή ακόμα και η παροχή εργασίας σε βάρδιες, ανεξάρτητα από το πάγιο ωράριο λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας, προκειμένου να επιτυγχάνεται αποσυμφόρηση στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Υπηρεσιακά συμβούλια

Έως τις 30 Νοεμβρίου, που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα, αναστέλλεται κάθε εκλογική δραστηριότητα ανάδειξης των αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια.

Επισημαίνεται ότι με νομοθετική ρύθμιση που καταθέτει ο κ. Θεοδωρικάκος, θα δίνεται η δυνατότητα οι εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια να γίνονται ηλεκτρονικά. Στη νομοθετική διάταξη προβλέπονται τα εξής:

«Η διαδικασία για την εκλογή αιρετών εκπροσώπων των υπαλλήλων στα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια που προβλέπονται στις διατάξεις του Κώδικα Κατάστασης Δημόσιων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007) δύναται να διεξάγεται μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Με Κοινή Απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες ως προς τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία και τον τρόπο διεξαγωγής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Με την ως άνω απόφαση δύναται να προβλέπεται και μεταβατική εφαρμογή των σχετικών διατάξεων».

Τηλεδιάσκεψη Θεοδωρικάκου με περιφερειάρχες και ΚΕΔΕ

Αυστηριοποίηση των ελέγχων από τις υπηρεσίες των περιφερειών σε όλη τη χώρα με σκοπό την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, από τους περιφερειάρχες, σε τηλεδιάσκεψη που είχε σήμερα το πρωί με τη συμμετοχή και του προέδρου της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών τις επόμενες ημέρες θα θεσμοθετήσει τη δυνατότητα οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες να μπορούν να:

1. Προσλάβουν άμεσα, με 8μηνες συμβάσεις, προσωπικό για να συμβάλει στον αγώνα κατά του κορωνοϊού (από προσωπικό καθαριότητας έως ιατρικό προσωπικό).

2. Κάνουν άμεσα προμήθειες υλικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

3. Προχωρούν άμεσα σε προμήθεια υγειονομικού υλικού προκειμένου να κάνουν δωρεές στο σύστημα υγείας.

Η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει, επίσης, παράταση του καθεστώτος της διοικητικής υποστήριξης για ένα ακόμα έτος (αφορά και τις πολεοδομίες).

Απευθυνόμενος στους περιφερειάρχες και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι να παράσχει κάθε δυνατότητα στην Αυτοδιοίκηση, ώστε να συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και να στηρίξει τους πολίτες στη δύσκολη αυτή περίοδο.

«Ανταποκρινόμαστε θετικά στα αντίστοιχα αιτήματα για πρόσθετο προσωπικό που θα συμβάλλει στους ελέγχους και σε όλες τις αναγκαίες δράσεις δίπλα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η Αυτοδιοίκηση είναι μια μεγάλη εφεδρεία σε αυτόν το δύσκολο αγώνα για να δώσει νέα δύναμη στην κοινωνία», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Εκτός από τον υπουργό, στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου και οι περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, Αττικής, Γιώργος Πατούλης, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Χρήστος Μέτιος, Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, Στερεάς Ελλάδας, Φώτης Σπανός, Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιος Κασαπίδης, Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκου.

Πηγή: skai.gr

Πηγή

About skaigr