Home / Ειδήσεις / Κορυφώνεται η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ με φόντο… τις εξαγγελίες Τσίπρα

Κορυφώνεται η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ με φόντο… τις εξαγγελίες Τσίπρα

Η ψηφοφορία στη Βουλή για τις παροχές Τσίπρα και η στάση της ΝΔ απέναντι στον χριστουγεννιάτικο μποναμά του πρωθυπουργού, έγιναν αφορμή για οξυμένη κόντρα κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμερα.

Για τηλεφωνικές επαφές με ακραίους κύκλους των δανειστών εγκαλεί τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη η κυβέρνηση. Κύκλοι της κυβέρνησης αναφέρουν ότι η αλλαγή στάσης της ΝΔ στην ψηφοφορία για τις παροχές προς συνταξιούχους ήλθε μετά από «ντιρεκτίβα» των δανειστών. Επισημαίνουν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έχει το θράσος να εγκαλεί τον πρωθυπουργό για την εφάπαξ 13η σύνταξη για 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχους, την ώρα που ο ίδιος δεν την υπερψήφισε!».

«Όταν άλλαζε την απόφαση της ΝΔ μετά από τηλεφωνήματα ακραίων κύκλων των δανειστών που του έδωσαν τη σχετική εντολή. Και θέλει να κυβερνήσει… Πως; Μέσω τηλεφώνων; Αν και έχει βαθειά εμπειρία από τηλέφωνα και τηλεφωνικά κέντρα, γερμανικά!» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Κύκλοι του Μαξίμου επισημαίνουν ακόμη ότι… κατανοούν τα εσωκομματικά της ΝΔ.

«Δεν ψήφισε την “μονομερή ενέργεια” για τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά μετά τις οξύτατες εσωτερικές αντιδράσεις, αναγκάζεται να ψηφίσει την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Του συστήνουμε, βέβαια, να κλείσει το κινητό του μέχρι να ψηφιστεί ο ΦΠΑ από τη Βουλή -για να μην αλλάξει και πάλι άποψη μετά από τηλεφώνημα…» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Τέλος απαντούν στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα περί ανηθικότητας «συμβουλεύοντάς» τον να είναι πιο φειδωλός «διότι οι πολίτες ακούν, βλέπουν και καταλαβαίνουν».

«Την ώρα που ο πρωθυπουργός τύγχανε ευρείας στήριξης στις Βρυξέλλες και έδινε μάχη για να στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ο ίδιος εκλιπαρούσε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα “βάστα Σόιμπλε”, συνεχίζοντας τον ανένδοτο όχι κατά της κυβέρνησης αλλά κατά της χώρας. Μήπως και του πετάξουν κανένα ξεροκόμματο εξουσίας. Μάταια…» προσθέτουν.

Απάντηση ΝΔ: «Δεν ακολουθούμε στη χυδαιότητα, προφανώς ο Πολάκης γράφει τις ανακοινώσεις»

Η απάντηση από τη ΝΔ στις κυβερνητικές πηγές δεν άργησε να έρθει με την αξιωματική αντιπολίτευση να σημειώνει «Προφανώς το Μέγαρο Μαξίμου προσέλαβε τον κ. Πολάκη για να γράφει ανακοινώσεις. Δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε στη χυδαιότητα. Οι πολίτες αξίζουν ένα άλλο ήθος και ύφος εξουσίας και θα το αποκτήσουν σύντομα».

Πάντως, η ΝΔ έχει αποφασίσει να υπερψηφίσει στη Βουλή την πρόταση για την αναστολή της απόφασης για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ, η δημοσιονομική διαχείριση του ζητήματος είναι ελάχιστη, ενώ υπενθυμίζουν πως για τον ΦΠΑ στα νησιά η θέση της ΝΔ ήταν πως δεν έπρεπε να πειραχθεί πουθενά. «Ήδη τα 2/3 έχουν υποστεί την κατάργηση και πλέον μιλάμε για αναστολή» τονίζουν επισημαίνοντας πως θα έπρεπε να παραμείνει το ειδικό καθεστώς και για ειδικούς λόγους.

«Μέσα 13η σύνταξη, έξω εφάπαξ»

«Το θράσος τρέφεται με… αμνησία, αλλά ευτυχώς τα γραπτά μένουν», αναφέρει σε ενημερωτικό της σημείωμα η ΝΔ, υπό τον τίτλο «Μέσα 13η σύνταξη, έξω εφάπαξ».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, στις 8 Δεκεμβρίου 2016, ο κ. Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ενώπιον του ελληνικού λαού: «Στην πράξη, έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να κάνουμε πράξη μια παλιότερη δέσμευσή μας για 13η σύνταξη σε όσους συνταξιούχους το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Και αυτό θα κάνουμε».

Η ΝΔ προσθέτει πως μία εβδομάδα μετά, στις 15 Δεκεμβρίου, από τις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας τόνισε, αναφερόμενος στην ίδια ακριβώς εξαγγελία: «Η απόφαση αυτή ελήφθη με απόλυτη ασφάλεια έναντι των στόχων του 2016. Είναι μια απόφαση εφάπαξ, ελήφθη τώρα που είχαμε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα υπεραπόδοσης εσόδων έναντι στόχων».

«Κάπου εδώ, τελειώνει το παραμύθι. Και προς τα μέσα και προς τα έξω. Ήρθε η ώρα της αλήθειας. Η διπροσωπία έχει ήδη κοστίσει πολύ ακριβά στους πολίτες και έχει κρατήσει πολύ πίσω την Ελλάδα», καταλήγει η Πειραιώς στο ενημερωτικό της σημείωμα.

Η ψηφοφορία για τον ΦΠΑ στα νησιά τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα με ονομαστική ψηφοφορία η ρύθμιση για το «πάγωμα» του ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τον πτωχευτικό κώδικα. Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η τροπολογία θα κατατεθεί μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, οπότε και ψηφίζεται το νομοσχέδιο.

Η αναστολή θα αφορά τα νησιά Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος,Κως και τα νησιά της λεγόμενης άγονης γραμμής, τα οποία έχουν πληγεί ιδιαίτερα λόγω των μεταναστευτικών ροών.

Το μέτρο το οποίο αναστέλλεται, αφορούσε στην εφαρμογή της τελευταίας, τρίτης φάσης αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ στο πλαίσιο της μνημονιακής δέσμευσης, για την εξομοίωση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά με αυτούς που ισχύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Στα συγκεκριμένα νησιά οι συντελεστής του ΦΠΑ θα παραμείνουν κατά 30% μικρότεροι από αυτούς που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα και την κατανάλωση στις συγκεκριμένες περιοχές.

iefimerida.gr

About Andreas Chondros