Τα εμβόλια και η στρατηγική του εμβολιασμού στην ΕΕ αποτέλεσε ένα από τα σημαντικά ζητήματα που συζήτησαν ο Αντόνιο Κόστα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή τους στη Λισαβόνα.

Πρόλογος και επίλογος

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός και προεδρεύοντας της ΕΕ χαρακτήρισε τον εμβολιασμό ως «ένα ζήτημα κλειδί, έτσι ώστε να μπορέσει να ανακάμψει η Ευρώπη», ενώ από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η επέκταση των εμβολιασμών και η δρομολόγηση του επίλογου της πανδημίας είναι από τις μεγάλες προκλήσεις του πρώτου εξαμήνου του 2021 προκειμένου «σε αυτό το εξάμηνο να γραφτεί και ο πρόλογος της επιστροφής στην ευρωπαϊκή ομαλότητα με πυροδότη της ανάπτυξης το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης».

Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις επιπτώσεις της πανδημίας υπογράμμισε ότι «ενδεχομένως το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα είναι πιο δύσκολο από όσο εκτιμούσαμε λόγω δεύτερου και τρίτου κύματος» και σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε ότι είναι «επιβεβλημένο» να ξεκίνησει το συντομότερο η εκταμίευση των πόρων του Ταμείου.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε ότι «έχουμε τρεις δύσκολους μήνες μπροστά μας» και παράλληλα με τον Αντόνιο Κόστα περιέγραψαν μια συνεχή κατάσταση με μπρος πίσω από τη λήψη περιοριστικών μέτρων και lockdown λόγω της πανδημίας τουλάχιστον ως τις αρχές καλοκαιριού.

«Έτσι θα πάει αυτή η υπόθεση μέχρι να έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς μέχρι τον Απρίλιο Μάιο που θα φτιάχνει ο καιρός και θα έχουμε και τον καιρό σύμμαχο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ευρωπαϊκή επιτυχία παρά τις δυστοκίες

Στην κατεύθυνση αυτή ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι «επιβεβλημένο κάθε χώρα να τρέξει τη δική της εθνική στρατηγική εμβολιασμού. Εμείς έχουμε κάνει πολύ καλή πρόοδο» και απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται ο ίδιος και η κυβέρνησή του αλλά και η ΕΕ για την στρατηγική που έχει ακολουθήσει ως προς την επάρκεια ή μη των δόσεων για τον εμβολιασμό του πληθυσμού ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

«Θέλω να επαναλάβω επειδή γίνεται και πολύ συζήτηση για τον τομέα των εμβολίων. Η Ελλάδα και εξ’ όσων γνωρίζω και η Πορτογαλία από ένα σημείο και πέρα θα έχουμε περισσότερα εμβόλια απ’ αυτά που χρειαζόμαστε. Έχουμε παραγγείλει περισσότερα εμβόλια από αυτά που ξέρουμε ότι μπορούμε να κάνουμε. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι συμφωνήσαμε όλοι ότι πρέπει να αγοράσουμε τα εμβόλια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι το οποίο εξακολουθώ να θεωρώ ότι παρά τις όποιες δυστοκίες και τις όποιες δυσκολίες ήταν μια ευρωπαϊκή επιτυχία».

Ξεκάθαρη προτεραιότητα

Από την πλευρά του ο Αντόνιο Κόστα αναφερόμενος στον εμβολιασμό σημείωσε ότι «η βασική προτεραιότητα το επόμενο εξάμηνο είναι ξεκάθαρη. Από τη μια πλευρά να προχωρήσουμε με τη διαδικασία του εμβολιασμού, όπως υπογράμμισε και ο κ. Μητσοτάκης είναι παρά πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε όλα αυτά τα εμβόλια και ότι όλα τα κράτη μέλη ανεξάρτητα από το μέγεθος, ανεξάρτητα από την οικονομική δύναμη, είναι σε θέση να λάβουν ταυτόχρονα τις ανάλογες δόσεις του εμβολίου και ελπίζουμε η παραγωγή να επιταχυνθεί και οι διαδικασίες αξιολόγησης για αδειοδότηση εμβολίων να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Όσο προχωράει η διαδικασία εμβολιασμού θα πρέπει να προχωρήσουμε και με την οικονομική ανάκαμψη».

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να κυρώσουν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για τα εθνικά τους σχέδια στην οικονομία ώστε να ξεκινήσει η εκταμίευση των πόρων του ταμείου.

Το τείχος ανοσίας

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης βάλλεται από την αντιπολίτευση ως προς το ζήτημα του εμβολιασμού ότι έχει αφεθεί στη στρατηγική της ΕΕ και ως εκ τούτου θα πάρει πάρα πολύ χρόνο, ενδεχομένως να μην καταστεί δυνατό μέσα στο 2021 να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού ώστε να υπάρξει το αναγκαίο τείχος ανοσίας, κάτι που σημαίνει παράταση περιοριστικών μέτρων.

Βέβαια τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης επανέλαβε σήμερα ότι στόχος είναι να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντόνιο Κόστα απέφυγαν οποιαδήποτε αναφορά σε θέματα πατέντας και άρσης του καθεστώτος της ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία παραγωγής του εμβολίου, ενώ είναι σαφές και από το μήνυμα που εκπέμπει εκ νέου η Κομισιόν, ότι δεν δύναται οι ευρωπαϊκές χώρες να έχουν δική τους στρατηγική ως προς την προμήθεια των εμβολίων, δηλαδή να μην αναζητήσουν λύσεις πέραν από τα όσα έχουν συμφωνήσει οι Βρυξέλλες με συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρείες.

Συμμόρφωση στις νομικές δεσμεύσεις της ΕΕ

Άλλωστε και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει μιλήσει για νομικά δεσμευτικό πλαίσιο της ΕΕ ως προς τα κράτη μέλη της για την προμήθεια των δόσεων του εμβολίου.

Μάλιστα για να κοπάσουν οι τόνοι κατά της προέδρου της Κομισιόν, αναμένεται να σταλεί από την επίτροπο Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας της ΕΕ με την οποία θα ζητείται ενημέρωση «με την απαραίτητη διαφάνεια για τον τρόπο με τον οποίο συμμορφώνονται με τις διατάξεις της στρατηγικής εμβολίων της ΕΕ».

Η επιστολή αυτή κατόπιν αιτήματος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει στόχο να βάλει φρένο τις βολές που εκτοξεύονται κατά των Βρυξελλών αλλά και του Βερολίνου, λόγω της επιλογής της Γερμανίας να προμηθευτεί περισσότερες δόσεις του εμβολίου κατά του κοροναϊού παραβιάζοντας τις συμφωνίες της ΕΕ.

Οι Γερμανικές παραβιάσεις

«Η Γερμανία επανέλαβε την Παρασκευή ότι θα λάβει περισσότερες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του κοροναϊού, πέραν του ευρωπαϊκού πλαισίου για τα εμβόλια και παρόλα αυτά, η Κομισιόν αρνείται να καταλάβει ότι αυτό παραβαίνει τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», έγραψε προχτές το Politico με τίτλο «Η Κομισιόν αφήνει τη Γερμανία να ξεφύγει παραβιάζοντας τους όρους αλληλεγγύης για το εμβόλιο».

Η Γαλλική στήριξη

Τη στήριξή του στην πρόεδρο της Κομισιόν εξέφρασε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον. Σε δηλώσεις του στο Politico απάντησε στην κριτική που ασκείται στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν λέγοντας:

«Νομίζω ότι τα πήγε καλά επειδή προσπάθησε να ανατρέψει μια κακή γερμανική αντιπαράθεση, για να είμαστε σαφείς», σημείωσε ο Μπον και προσέθεσε ότι είδε την παρέμβαση της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν «όχι ως απόπειρα Γερμανίδας πρώην πολιτικού να καλύψει τη χώρα της, αλλά ως πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θέλει να σβήσει μια πιθανή πυρκαγιά που αναπτύχθηκε στη Γερμανία σε ένα πλαίσιο προεκλογικής εκστρατείας».

Όπως επισημαίνει το Politico, «παρόλο που ο Μπον είναι αδιάκριτος υπερασπιστής της απόφασης για τη συγκέντρωση προμηθειών εμβολίων σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, δέχεται επίσης ότι ορισμένα ζητήματα πρέπει ακόμη να επιλυθούν».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο