Home / Ειδήσεις / Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας: Μεγάλη γυναίκα, μόνη ψάχνει…

Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας: Μεγάλη γυναίκα, μόνη ψάχνει…

Mεγάλη νικήτρια ταινία της φετινής κινηματογραφικής Μόστρα της οποίας η αυλαία έπεσε το περασμένο Σάββατο με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων είναι η ταινία «Nomadland» της Κλόε Ζάο. Η αμερικανική παραγωγή – μια από τις ελάχιστες του επίσημου προγράμματος – απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα.

Ωστόσο, η αίσθηση που σου αφήνουν τα βραβεία, είναι ότι η κριτική επιτροπή με πρόεδρο την Αυστραλέζα ηθοποιό Κέιτ Μπλάνσετ, προσπάθησε να ικανοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερες ταινίες και χώρες.

Πράγματι, η ποικιλία είναι εντυπωσιακή: ένας Ιάπωνας ο Κιγιόσι Κουροσάβα απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία «Η γυναίκα του κατασκόπου». To μεγάλο βραβείο της επιτροπής δόθηκε στον μεξικανό Μισέλ Φράνκο για την ταινία του «Nuevo Orden» (Νεα τάξη) και το βραβείο της επιτροπής στον έμπειρο Ρώσο δημιουργό Αντρέι Κοντσαλόφσκι για την ταινία του «Αγαπητοί σύντροφοι».

Ενας Ιταλός, ο Πιερφραντσέσκο Φαβίνο κρίθηκε ως καλύτερος άντρας ηθοποιός για την ταινία «Padrenostro» (του οποίου η ταινία «Ο προδότης» προβάλλεται από την περασμένη Πέμπτη στην χώρα μας) , ενώ μια Βρετανίδα, η Βανέσα Κίρμπι απέσπασε το αντίστοιχο βραβείο για γυναικεία ερμηνεία έχοντας παίξει στην ταινία «Pieces of a woman».

Τέλος, το βραβείο καλύτερου σεναρίου κέρδισε ο Ινδός Τσαϊμτάνια Ταμχανέ που είναι επίσης ο σκηνοθέτης της ταινίας «The disciple».

Πέρα από την καλλιτεχνική αξία του, τo «Nomadland» που θα δούμε αργότερα στην Ελλάδα, βοηθήκε επίσης απότο θέμα του αλλά και από το γεγονός ότι μια γυναίκα βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά σε πρώτο πλάνο: η Φράνσες Μακ Νόρμαντ (που επίσης έχει συμμετοχή και στην παραγωγή της ταινίας) υποδύεται την 60άρα Αμερικανίδα που με το κεφάλι ψηλά αρχίζει από το μηδέν την ζωη της μέσα σε ένα βαν με το οποίο περιπλανάται στην αμερικανική φύση, θύμα καθώς είναι της πρόσφατης οικονομικής κρίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια ακόμη υποψηφιότητα στα βραβεια της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για την δις βραβευμένη με Οσκαρ Α ρόλου ηθοποιό, είναι σχεδόν βέβαιη πια.

Το εφετινό κινηματογραφικό φεστιβάλ της Βενετίας είναι το πρώτο μεγάλο του χώρου αυτού που πραγματοποιήθηκε παρά το πρόβλημα της νόσου COVID 19. Οι επισκέπτες του ήταν σαφώς λιγότεροι σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια αλλά τα θετικά μηνύματα και η αισιοδοξία για καλύτερες μέρες φάνηκε από την αρχή, όταν σις πρώτες μέρες οι καλλιτεχνικοί διευθυντές πολλών μεγάλων φεστιβάλ – περιλαμβανομένου και του Τιερί Φρεμό των Καννώ – έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου.

Τα βραβεία

Χρυσός Λέοντας καλύτερη ταινίας: «Nomadland» της Κλόε Ζάο (ΗΠΑ)

Μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής: «Nuevo Orden» του Μισέλ Φράνκο (Μεξικό)

Αργυρός Λέοντας καλύτερης σκηνοθεσίας: στον Ιάπωνα Κιγιόσι Κουροσάβα για την ταινία «Wife of a Spy» (Η γυναίκα ενός κατασκόπου).

Βραβείο καλύτερου σεναρίου: στον Ινδό Chaitanya Tamhane, σεναριογράφο και σκηνοθέτη της ταινίας «The disciple»

Ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής: στην ταινία «Αγαπητοί Σύντροφοι» του Αντρέι Κοντσαλόφσκι (Ρωσία)

Βραβείο α΄γυναικείου ρόλου: στη Βρετανίδα Βανέσα Κίρμπι για τον ρόλο της στην ταινία «Pieces of a woman» του Κορνέλ Μούντρουτσο

Βραβείο α΄ανδρικού ρόλου: στον Ιταλό Πιερφρανσέσκο Φαβίνο για την ερμηνεία του στην ταινία «Padrenostro» του Κλαούντιο Νότσε (Ιταλία)

Βραβείο «Μαρτσέλο Μαστρογιάνι» καλύτερου/ης νέου/ας ηθοποιού: στον Ιρανό Ρουχολάχ Ζαμανί, ένα παιδί από τους δρόμους της Τεχεράνης πρωταγωνιστής στον πρώτο του ρόλο του στην ταινία «Khorshid» του Ματζίντ Ματζιντί.

Πηγή

About ingr