Home / Media / Καταρρέει το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» [video]

Καταρρέει το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» [video]

Τον Ιούνιο οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κινητοποιήσεις για την υποχρημα­τοδότηση και υποστελέχωσή του.

Στεγνός από υλικά και προσωπικό, εγκαταλειμμένος από το κράτος, καταρρέει ο γίγαντας του Εθνικού Συστήματος Υγείας «Ευαγγελισμός», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, γιατροί και νοσηλευτές.

Εχοντας λάβει λιγότερο από το 50% της προβλεπόμενης επιχορήγησης, το νοσοκομείο αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες περίθαλψης, ενώ η δραματική μείωση του προσωπικού αφήνει χώρο για διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων (συνεργεία, συμβασιούχοι κ.λπ.).

«Οι κοινωνικές δαπάνες μειώνονται δραματικά», καταδεικνύουν οι εργαζόμενοι. Ειδικά για την Υγεία, σημειώνουν, η επιχορήγηση των νοσοκομείων για φέτος θα είναι μειωμένη σε σχέση με τις προβλέψεις (1,390 δισ. ευρώ) και έως το 2018 θα φθίνει συνεχώς.

Ενδεικτικά αναφέρουν ότι για τον «Ευαγγελισμό» δεν έχει δοθεί ούτε το 50% της προβλεπόμενης επιχορήγησης, ενώ η πρόσθετη επιχορήγηση που δόθηκε πρόσφατα στο νοσοκομείο (9,6 εκατ. ευρώ), καλύπτει τις ανάγκες ενός μόνο μήνα.

Επιπλέον, οι 907 προσλήψεις πανελλαδικά που είχαν ήδη εγκριθεί από πέρυσι και απ’ ό,τι λέγεται θα προκηρυχθούν έως το τέλος του έτους είναι σταγόνα στον ωκεανό, τονίζουν, από τη στιγμή που για τα μεγάλα νοσοκομεία προβλέπονται 7-10 υπάλληλοι.

Η δε υπόσχεση για 2.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για το 2016, επισημαίνουν, δεν συνοδεύεται από τις σχετικές πιστώσεις από τον προϋπολογισμό.

Μόνον ο «Ευαγγελισμός», προσθέτουν, με τους πετσοκομμένους οργανισμούς του 2012, έχει πάνω από 780 κενές οργανικές θέσεις όλων των κλάδων, ενώ οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ περισσότερες.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, θα απολυθούν 40 επικουρικοί -γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, τραυματιοφορείς και παραϊατρικό προσωπικό-, οι 13 νοσηλευτές του ΚΕΕΛΠΝΟ στις ΜΕΘ του νοσοκομείου θα υποχρεωθούν να κάνουν σύμβαση έργου (μπλοκάκι), ενώ οι συνταξιοδοτήσεις από όλους τους κλάδους ανέρχονται σε πολλές δεκάδες.

Και ενώ οι εργολαβικοί εργάτες τρομοκρατούνται καθημερινά, ώστε να μην αντιδρούν στην καθυστέρηση της πληρωμής, έστω κι αυτής της απαράδεκτης αμοιβής των 500 €, οι τραπεζοκόμες-μάγειροι-προσωπικό στην αποστείρωση είναι απλήρωτοι από τον Αύγουστο.

Όλα αυτά τη στιγμή που οι εργολάβοι τσεπώνουν από το Δημόσιο κατά μέσο όρο 1.500 με 1.700 € για κάθε εργολαβικό εργάτη τον μήνα.

ΠΗΓΗ: www.efsyn.gr

ακολουθεί σχετικό βίντεο

About gus_maverick