Home / Ειδήσεις / Καρδιολογικό Συνεδρίο «ΕΛΠΙΣ» 18-19 Σεπτεμβρίου στο Ξενοδοχείο Caravel

Καρδιολογικό Συνεδρίο «ΕΛΠΙΣ» 18-19 Σεπτεμβρίου στο Ξενοδοχείο Caravel

Το επιστημονικό και κλινικό έργο αποδεικνύεται επωφελές για τον ιατρό και δη το νοσοκομειακό όταν συνδυάζεται και με συνεχή εκπαιδευτική δραστηριότητα. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος επιβάλλεται η δημιουργία και η υλοποίηση Εκπαιδευτικών προγραμμάτων και Συνεδρίων με στόχο τη συνεχή, πολυδιάστατη και επίκαιρη ενημέρωση. Ένα τέτοιο στόχο έχει και η πραγματοποίηση της Ετήσιας Διημερίδας της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ» με θεματικό αντικείμενο: «Χρόνια Στεφανιαία Σύνδρομα» πού πραγματοποιείται στο Ξενοδοχείο Caravel 18-19 Σεπτεμβρίου 2020, με τη συμμετοχή διακεκριμένων και έμπειρων ομιλητών στο συγκεκριμένο πεδίο της Καρδιολογίας. 

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα υγείας στη σύγχρονη εποχή μιας και αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες. Στην Ευρώπη, το 49% όλων των θανάτων προέρχεται από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, και από αυτούς ποσοστό 55% αφορά τις γυναίκες και 43% τους άνδρες. Στη στεφανιαία νόσο οφείλεται περίπου το 50% αυτών των θανάτων και σχεδόν το 1/3 στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (ΑΕΕ).

Η στεφανιαία νόσος (ΣΝ) αποτελεί μια από τις πλέον θανατηφόρες νόσους στις βιομηχανικές χώρες. Στην Ελλάδα περίπου 50.000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρδιαγγειακές παθήσεις, εκ των οποίων τα 17.000 περίπου από ισχαιμία του μυοκαρδίου. Το 45.5% των θανάτων στην Ελλάδα το 2005 οφειλόταν σε καρδιαγγειακά συμβάντα, δηλαδή στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικά επεισόδια. Το 50% των ατόμων που πεθαίνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις δεν είχαν παρουσιάσει ποτέ προηγουμένως οποιοδήποτε σχετικό σύμπτωμα. Στις ΗΠΑ αποτελεί το αίτιο του 50-70% όλων των καρδιογενών θανάτων και κάθε χρόνο περίπου 500.000 άνθρωποι πεθαίνουν από τη νόσο. Η στεφανιαία νόσος προσβάλλει άνδρες στην ακμή της ζωής τους, ενώ η μέση ηλικία κατά την οποία εμφανίζεται το πρώτο έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι η μεσότητα της δεκαετίας των 50 ετών. Οι γυναίκες προσβάλλονται 10 χρόνια αργότερα, σε σύγκριση με τους άνδρες.

Συχνά όταν αναφερόμαστε στη στεφανιαία νόσο εννοούμε τη σταθερή μορφή της νόσου  που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας γενικά χαρακτηρίζεται από ‘‘επεισόδια σχετιζόμενα με ισχαιμία του μυοκαρδίου που συνήθως επάγονται από την άσκηση, συγκίνηση ή άλλης μορφής stress και είναι αναπαραγώγιμα, αλλά που μπορούν να συμβούν ξαφνικά’’. Τα επεισόδια αυτά που συνοδεύονται από προσωρινή δυσφορία στο στήθος εκπροσωπούν τη στηθάγχη. Στον όρο σταθερή στεφανιαία νόσο περιλαμβάνονται: η σταθεροποιημένη συχνά ασυμπτωματική κατάσταση που συχνά ακολουθούν ένα οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, η επί μακρόν προ-συμπτωματική κατάσταση της στεφανιαίας αθηροσκλήρωσης και η στηθάγχη προσπαθείας.

Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στη μελέτη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και ιδιαίτερα της στεφανιαίας νόσου. Πέρα από την καλύτερη κατανόηση της παθοφυσιολογίας της νόσου και των μηχανισμών που οδηγούν στην γένεση και την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης με τελική κατάληξη την χρόνια στεφανιαία νόσο ή και τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα και της επιπλοκές τους (οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια, αιφνίδιος καρδιακός θάνατος κ.α.), σήμερα είμαστε σε θέση να διαγνώσουμε έγκαιρα τη νόσο, να επιβραδύνουμε την εξέλιξή της αλλά και να προσφέρουμε σημαντική βοήθεια στην αντιμετώπισή της και τη θεραπεία της.
  
Στο συνέδριο μας θα γίνει λεπτομερής αναφορά στη επιδημιολογία και την παθοφυσιολογία της νόσου, στις διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιούνται σήμερα για την πρώιμη διάγνωση και τη διαστρωμάτωση κινδύνου των ασθενών με στεφανιαία νόσο αλλά και την αντιμετώπιση των διαφόρων μορφών της, τόσο με τη φαρμακευτική αγωγή, όσο και με τις νεότερες επεμβατικές ή χειρουργικές τεχνικές. 
 

Πηγή: skai.gr

Πηγή

About skaigr