Home / LIFE & ARTS / «Καινοτομία και βιομηχανικός μετασχηματισμός στην Ελλάδα 1950-1973»: Πώς η γεωργική Ελλάδα απέκτησε αστική οικονομία

«Καινοτομία και βιομηχανικός μετασχηματισμός στην Ελλάδα 1950-1973»: Πώς η γεωργική Ελλάδα απέκτησε αστική οικονομία

Το πώς η Ελλάδα εξελίχθηκε από μία γεωργική χώρα σε κράτος με αστική οικονομία περιγράφει το βιβλίο του Λευτέρη Αναστασάκη «Καινοτομία και βιομηχανικός μετασχηματισμός στην Ελλάδα 1950-1973». 
Ο συγγραφέας χρησιμοποιώντας άφθονα δημοσιευμένα και έγκυρα στοιχεία ερμηνεύει αυτή τη μεταβολή, η οποία είχε ως κεντρικό άξονα την βιομηχανία.

Αν και θα περίμενε κάποιος το βιβλίο να είναι μία κουραστική παράθεση επιχειρημάτων, αριθμών και πινάκων, συμβαίνει το αντίθετο. Εκτός από τα αναγκαία ποσοτικά δεδομένα, υπάρχει μία ζωηρή διήγηση της δημιουργίας και της ανάπτυξης επτά εμβληματικών εταιρειών οι οποίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην μεταπολεμική Ελλάδα. Για να το πετύχει αυτό, ο συγγραφέας αξιοποιεί την εμπειρία του επί τρεις δεκαετίες στην πρώτη γραμμή παραγωγής της Ελληνικής βιομηχανίας, σε συνδυασμό με πέντε χρόνια ακαδημαϊκής έρευνας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Δεν είναι τυχαίο ότι δύο εξέχουσες προσωπικότητες της σύγχρονης πολιτικής και οικονομικής ζωής, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας και ο πρώην διοικητής της Εμπορικής Τράπεζας και του ΟΤΕ κ. Παναγής Βουρλούμης έγραψαν τον πρόλογο και τον επίλογο του βιβλίου, μιλώντας με ενθουσιώδη τρόπο για το περιεχόμενό του.

Ο μέσος αναγνώστης που ενδιαφέρεται και τη γενική ιστορία αλλά και ειδικότερα για την οικονομική ιστορία του τόπου, θα βρει απαντήσεις σε ερωτήματα που ίσως τον έχουν απασχολήσει, όπως για παράδειγμα πώς ανέβηκε το επίπεδο ζωής του μέσου Έλληνα τις δεκαετίες ‘50 ‘60 και ‘70. Ποιος ήταν ο μηχανισμός ο οποίος επέτρεψε να μεταβούμε από το επίπεδο της φτώχειας που βλέπουμε στις ελληνικές ταινίες του ‘50 στο σημείο που χαρακτήριζε την Ελλάδα από το 1970 και μετά.
Το βιβλίο διδάσκεται ήδη σε ένα προπτυχιακό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και σε ένα μεταπτυχιακό του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ)
Να σημειωθεί ότι το 100% των εσόδων από τα συγγραφικά δικαιώματα ο Λευτέρης Αναστασάκης τα διαθέτει στο ΧΑΜΟΓΕΛΟ του Παιδιού.
Ενδιαφέρον είναι το απόσπασμα από τον πρόλογο του κυρίου Γιάννη Στουρνάρα.
««Ο συγγραφέας φιλοδοξεί στο πολυσέλιδο πόνημά του να απαντήσει σε τρία βασικά ερωτήματα:
1. Εάν υπήρξε εφαρμοσμένη βιομηχανική καινοτομία στην Ελλάδα
2. Εάν η ελληνική βιομηχανία συνεισέφερε στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των Ελλήνων
3. Εάν η βιομηχανία συνέβαλε στη μόρφωση και στην ανάπτυξη των τεχνικών και διοικητικών στελεχών της, καθώς και των Ελλήνων εργαζομένων συνολικά
Τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα υποθέτω ότι μπορείτε να τις μαντέψετε. Για να καταφέρει όμως να απαντήσει τα ερωτήματά του, ο Λευτέρης Αναστασάκης επιχειρεί έναν άθλο: εξετάζει με εξονυχιστική λεπτομέρεια τις υπό μελέτη εταιρείες και μέσα από τα ευρήματά του καταλήγει στα τόσο σημαντικά και ενδιαφέροντα συμπεράσματά του. Η εξέταση αυτή περιλαμβάνει την ιστορία της ιδρύσεως των εταιρειών, λεπτομέρειες για τη ζωή και το έργο των ιδρυτών τους και άγνωστα μέχρι σήμερα στοιχεία, που αποτελούν αποτέλεσμα προσωπικής του έρευνας και συζητήσεών του με πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διοίκηση των εταιρειών αυτών.
Το βιβλίο του Λευτέρη Αναστασάκη πραγματεύεται ένα θέμα το οποίο έχει ερευνηθεί περιορισμένα στην ελληνική βιβλιογραφία. Η ανάπτυξη, η εξέλιξη και τα αποτελέσματα της βιομηχανίας μετά το 1950 έχουν μελετηθεί από ορισμένους συγγραφείς, κανένας όμως δεν είχε εξετάσει την τεχνολογική συνιστώσα της. Γι’ αυτό τον λόγο το βιβλίο είναι πολύτιμο για τον μελετητή της μεταπολεμικής περιόδου και για τον οικονομικό ιστορικό, που εξετάζει τις παραμέτρους που διαμόρφωσαν την έκρηξη της οικονομικής ανάπτυξης κατά την προδικτατορική περίοδο». 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview