Home / Προτεινόμενα / Κίνδυνος υπέρτασης από την ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ

Κίνδυνος υπέρτασης από την ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ

Ειδικά σε νεαρά άτομα

Μόντρεαλ, Καναδάς
Τα νεαρά άτομα που συστηματικά κάνουν ακατάσχετη στιγμιαία κατανάλωση αλκοόλ έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση από τους συνομηλίκους τους που πίνουν περιστασιακά και μπορεί τελικά να καταλήξουν να πάσχουν από υπέρταση.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Adolescent Health.

Επιστημονική ομάδα με επικεφαλής την καθηγήτρια Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής Τζένιφερ Ο’ Λαγχλιν διαπίστωσε ότι μεταξύ των νεαρών ενηλίκων που ανέφεραν ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ η συστολική αρτηριακή πίεση ήταν 2,6 έως 4 μονάδες υψηλότερη από αυτή των ατόμων που δεν ανέφεραν το εν λόγω πρότυπο κατανάλωσης αλκοόλ.

«Αυτό σημαίνει ότι ένας στους τέσσερις νέους που πίνουν ακατάσχετα αλκοόλ πληρούν τα κριτήρια για προ-υπέρταση. Και αυτό είναι ανησυχητικό διότι μπορεί τελικά να εκδηλώσουν υπέρταση, η οποία με τη σειρά της συντελεί σε καρδιακά νοσήματα και πρόωρο θάνατο.

Η ακατάσχετη στιγμιαία κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται ως πέντε ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά σε ένα συγκεκριμένο χρονικό εύρος. Παλαιότερες μελέτες σε ΗΠΑ και Καναδά είχαν δείξει ότι περίπου τέσσερις στους δέκα νεαρούς ανθρώπους, δηλαδή 18-24 ετών, κάνουν συχνά ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ.

Επίσης, παλαιότερες μελέτες είχαν συνδέσει το αλκοόλ με την υπέρταση και έτσι οι καναδοί ερευνητές θέλησαν να δουν αν αυτό ίσχυε και για τα νεαρά άτομα.

Συνήθως, η συστολική αρτηριακή πίεση είναι 104 mmHg στα νεαρά άτομα και προ-υπέρταση θεωρούνται οι τιμές μεταξύ 120 και 139 mmHg. Τα άτομα με συστολική αρτηριακή πίεση πάνω από 140 mmHg θεωρείται ότι πάσχουν από υπέρταση.

Οι ειδικοί άντλησαν στοιχεία από διαρκή καναδική μελέτη για την εξάρτηση από τη νικοτίνη, στην οποία περιλαμβάνονταν και στοιχεία για την κατανάλωση αλκοόλ σε ηλικία 20-24 ετών και μέτρηση της αρτηριακής πίεσης σε ηλικία 24 ετών.

Στη συνέχεια συνέκριναν 750 συμμετέχοντες συγκρίνοντας το πρότυπο κατανάλωση αλκοόλ σε ηλικία 20 και 24 ετών και αν αυτό επηρεάζει την αρτηριακή πίεση όταν ήταν πια 24 ετών.

Συγκριτικά με όσους δεν έκαναν ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ, η συστολική πίεσης σε ηλικία 24 ετών ήταν 2,6 μονάδες υψηλότερη σε όσους έπιναν ακατάσχετα σε μηνιαία βάση και 4 μονάδες μεγαλύτερη σε όσους έπιναν ακατάσχετα σε εβδομαδιαία βάση.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το 85% των νεαρών που έπιναν πολύ όταν ήταν 20 ετών συνέχιζαν να το κάνουν και σε ηλικία 24 ετών.

«Αν η αρτηριακή πίεση σε ηλικία 20 ετών είναι ήδη 130 mmHg και συνεχίζεις να πίνεις ακατάσχετες ποσότητες αλκοόλ τότε σε μια δεκαετία θα έχεις εκδηλώσει υπέρταση» εξηγεί η Δρ Ο’ Λαγχλιν.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

About Kostas Athanasoulis