Home / Ειδήσεις / Κάλπες σε επτά περιφέρειες στην Ιταλία «ανεμοδείκτης» του νέου σκηνικού

Κάλπες σε επτά περιφέρειες στην Ιταλία «ανεμοδείκτης» του νέου σκηνικού

Τις ηγεσίες επτά ιταλικών περιφερειών καλούνται να εκλέξουν οι ψηφοφόροι σε μία κάλπη που θα μετρήσει τους συσχετισμούς στο πολιτικό σκηνικό. Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δεν φαίνεται να απειλείται σημαντικά, αν και η ισχυρότερη του αναμενόμενου υποχώρηση των δυνάμεών του μπορεί να γίνει «καμπανάκι».

Οι εκλογές θα δείξουν επίσης πού βρίσκεται η δεξιά -μεταξύ Μπερλουσκόνι και της ξενοφοβικής Λέγκας, που έχουν συμμαχήσει σε ορισμένες μάχες- αλλά και αν το «Κίνημα» του Μπέπε Γκρίλο ξεφουσκώνει.

Οι κάλπες στήνονται την Κυριακή για επτά από τις είκοσι περιφέρειες της Ιταλίας: Λιγουρία, Βένετο, Τοσκάνη, Ούμπρια, Μάρκε, Καμπάνια και Πούλια.

Η τελευταία εκλογική αναμέτρηση στην Ιταλία, οι προηγούμενες ευρωεκλογές, ήταν το πρώτο μεγάλο τεστ για τον ιταλό πρωθυπουργό. Οι δυνάμεις του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) και των συμμάχων είχαν βρεθεί περίπου στο 40%  και έδωσαν έτσι την πρώτη ισχυρή νομιμοποίηση λαϊκής ψήφου στον Ματέο Ρέντσι, ο οποίος, υπενθυμίζεται, είχε ανέβει στην πρωθυπουργία μετά την παραίτηση του Λέτα.

Στην κάλπη των επτά περιφερειών, οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς εμφανίζονται σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα, που κρίνονται ικανοποιητικά. Αν όμως τα ποσοστά τους μειωθούν σημαντικά (κάτω από το 35%), η κάλπη θα ληφθεί ως προειδοποίηση για το PD.

Τα προγνωστικά δίνουν δύο σχεδόν «σίγουρες» περιφέρειες (Τοσκάνη και Μάρκε) στην κεντροαριστερά, μία (Βένετο) στην δεξιά, και καλές πιθανότητες για το PD σε Ούμπρια και Πούλια.

Ανοικτές θεωρούνται η Λιγουρία και η Καμπάνια. Η ισορροπία μεταξύ των περιφερειών θα είναι το δεύτερο μέτρο της δύναμης των δύο στρατοπέδων.

Η Λιγκουρία έχει επίσης σημασία επειδή, εκτός από πολυπληθέστερη των υπόλοιπων, η υποψήφια με το PD του Ρέντσι, η Ραφαέλα Πάιτα, δεν αναμετράται μόνο με τον Τζοβάνι Τότι της κεντροδεξιάς αλλά και με τον Λούκα Παστορίνο της λεγόμενης «αριστερής αντιπολίτευσης» στο κυβερνών κόμμα.

Πηγή:http://news.in.gr/world/article/?aid=1500001120#ref=latestarticles

About Panos Dreamer