Home / ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Κάζακς (ΕΚΤ): Υπάρχει χώρος για 3 αυξήσεις επιτοκίων το 2022 

Κάζακς (ΕΚΤ): Υπάρχει χώρος για 3 αυξήσεις επιτοκίων το 2022 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει άμεσα τα επιτόκια, καθώς διαθέτει τον χώρο για να προχωρήσει σε τέτοιες κινήσεις έως και τρεις φορές έως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς κι ενώ ο πληθωρισμός κινείται σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερα από τον επίσημο στόχο του 2%. 
Αυτό υποστήριξε ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης που είναι συγχρόνως και υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, πληθαίνοντας τις φωνές μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΚΤ γι άμεση σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

«Μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο είναι πιθανή και λογική», σημείωσε ο Μάρτιν Κάζακς κατά τη διάρκεια συνέντευξής του. «Οι αγορές τιμολογούνται για δύο με τρεις αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης έως τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς. Δεν έχω λόγο να φέρω αντίρρηση, είναι μια λογική άποψη», συμπλήρωσε.
«Όποτε συμβεί τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο δεν θα είναι δραματικά διαφορετικό, ωστόσο θεωρώ ότι ο Ιούλιος είναι καλύτερη επιλογή», προσθέτει. 

Ένα άλλο σημείο που επισήμανε ο Κάζακς, είναι ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον έως το μηδέν, ως μέρος της ομαλοποίησης της νομισματικής της πολιτικής. 
Αρκετοί είναι εκείνοι που κάνουν εκτιμήσεις για επιτόκια που θα κυμανθούν από 1% έως 1,5%, επίπεδα αισθητά υψηλότερα από το -0,50% του επιτοκίου διευκόλυνσης καταθέσεων και από το 0% του επιτοκίου αναχρηματοδότησης. 
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ (ΑΡΡ). «Η ολοκλήρωση του ΑΡΡ στις αρχές Ιουλίου είναι κατάλληλη. Το ΑΡΡ εκπλήρωσε τον σκοπό του και δεν είναι αναγκαίο πια», υποστήριξε. 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Kazaks (ΕΚΤ): Πιθανή η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview