Home / Ειδήσεις / Ισπανία: Νέα υπουργός Υγείας εν μέσω επιδείνωσης της πανδημίας η Καρολίνα Νταρίας

Ισπανία: Νέα υπουργός Υγείας εν μέσω επιδείνωσης της πανδημίας η Καρολίνα Νταρίας

Μεσούσης μιας έξαρσης μολύνσεων του ιού Covid-19, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ διόρισε την υπουργό Περιφερειακής Πολιτικής, Καρολίνα Νταρίας, ως τη νέα υπουργό Υγείας, μετά την παραίτηση του προκατόχου της, ο οποίος ξεκίνησε την προεκλογική του μάχη για τις περιφερειακές εκλογές της Καταλονίας, μια κίνηση που επικρίθηκε από την αντιπολίτευση.

Στο προηγούμενο πόστο της, η 55χρονη δικηγόρος-πολιτικός από τις Καναρίους Νήσους συνέδραμε στον συντονισμό της αντίδρασης της Ισπανίας στην πανδημία, εποπτεύοντας τις εβδομαδιαίες συναντήσεις περιφερειακών επικεφαλής υγείας.

Ο πρώην υπουργός Υγείας της Ισπανίας Σαλβαδόρ Ίγια, που εκτιμά την Νταρίας, είναι υποψήφιος των Σοσιαλιστών στις περιφερειακές εκλογές της 14ης Φεβρουαρίου στην Καταλονία, μιας επαρχίας της Ισπανίας η οποία το 2017 προσπάθησε να αποσχισθεί από την υπόλοιπη χώρα. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Ίγια μπορεί να βρεθεί μπροστά από τους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, οι οποίοι κυβερνούν τώρα την επαρχία.

«Η Ισπανία κατέγραψε ξανά ένα υψηλό ρεκόρ μολύνσεων της COVID το σαββατοκύριακο, με 767 νεκρούς και 93.822 κρούσματα. Είναι ανυπόφορο ότι ο Σάντσεθ ενδιαφέρεται περισσότερο για ψήφους παρά για τη διάσωση ζωών», δήλωσε ο Πάμπλο Κασάδο, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Λαϊκού Κόμματος.

Από την αρχή της πανδημίας η χώρα μετρά 2.593.382 μολύνσεις και 56.208 θανάτους. Παρά το γεγονός ότι ο μέσος όρος των ανά δύο εβδομάδων λοιμώξεων τριπλασιάστηκε τον περασμένο μήνα, φτάνοντας σε ρεκόρ με 885 κρούσματα ανά 100.000 άτομα χθες Δευτέρα, η Ισπανία, σε αντίθεση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει επιλέξει να μην επιβάλει νέο lockdown σε εθνικό επίπεδο μετά το πρώτο που έληξε τον Μάιο.

Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση έχει αναθέσει στις περιφερειακές αρχές να εφαρμόσουν ένα μείγμα απαγορεύσεων κυκλοφορίας, ανώτατων ορίων ατόμων σε συναθροίσεις και περιορισμούς στις ώρες λειτουργίας των επιχειρήσεων, πολιτικές που εξακολουθούν να απαιτούν κεντρικό συντονισμό, για τον οποίο η Νταρίας ήταν υπεύθυνη.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Νταρίας χρειάστηκε να περάσει 30 μέρες σε απομόνωση αφού διαγνώσθηκε θετική τον ιό τον Μάρτιο. Σε αυτήν την πρώτη αλλαγή υπουργού στην κυβέρνηση μειοψηφίας, μετά την ανάληψη καθηκόντων του συνασπισμού του Σάντσεθ, πριν από σχεδόν ένα χρόνο, ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Καταλονίας Μιγκέλ Ισέτα θα αντικαταστήσει την Νταρίας στο υπουργείο Περιφερειακής Πολιτικής.

Visit source site

About iefimerida