Home / Ειδήσεις / Ικανοποιημένος ο εμπορικός κόσμος από το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Ικανοποιημένος ο εμπορικός κόσμος από το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Την ικανοποίησή του εκφράζει ο εμπορικός κόσμος για την απόφαση κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων να ανοίξει το λιανεμπόριο από τη Δευτέρα.

Με αφορμή την ανακοίνωση των μέτρων της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του Εμπορικύ Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης δήλωσε:

«Η προσπάθεια που καταβάλαμε το τελευταίο διάστημα με στοιχεία και τεκμηριωμένες επιστημονικές προτάσεις, έπιασε τόπο. Από τη Δευτέρα οι συνάδελφοί μου επιστρέφουν στις δουλειές τους, για να συνεχίσουν τη μάχη που ξέρουν καλά να δίνουν. Καταναλωτές, εργαζόμενοι και καταστηματάρχες, είμαι βέβαιος ότι θα συνεργαστούν αρμονικά τηρώντας απόλυτα τις υγειονομικές προφυλάξεις, γιατί πάνω από οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα είναι η υγεία».

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς εκφράζει την ικανοποίηση του εμπορικού κόσμου για την απόφαση της Κυβέρνησης να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

«Σε αυτή την
ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, μέσα από
διάλογο, η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στο
δίκαιο αίτημα της μικρομεσαίας
επιχειρηματικότητας για επαναλειτουργία
της αγοράς, ώστε να περιοριστούν έστω
και σε ένα μικρό βαθμό οι απώλειες που
θα έχει η αγορά, ειδικά τη δεδομένη
χρονική συγκυρία, όπου η εκπτωτική
περίοδος αποτελεί και την τελευταία
σανίδα σωτηρίας για το λιανεμπόριο.

Τα καταστήματα
του Πειραιά από τη Δευτέρα είναι έτοιμα
να καλωσορίσουν και πάλι τους καταναλωτές,
τηρώντας με ευλάβεια όλα τα προβλεπόμενα
μέτρα για την υγεία και ασφάλεια.

‘Αλλωστε,
σύμφωνα και με επίσημα στοιχεία, τα
καταστήματα δεν αποτελούν εστία μετάδοσης
του covid-19 και από την αρχή της υγειονομικής
κρίσης, συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια
περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού
και στην προστασία της δημόσιας υγείας,
τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και
λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα προληπτικά
μέτρα για τον περιορισμό του συγχρωτισμού
και την ασφαλή διέλευση των πελατών
τους. 

Καλούμε τους καταναλωτές να επισκεφθούν την φιλόξενη Αγορά του Πειραιά και να επωφεληθούν από τις μεγάλες εκπτώσεις των πειραϊκών καταστημάτων, που είναι έτοιμα να τους υποδεχθούν και να τους εξυπηρετήσουν με απόλυτη ασφάλεια και συνιστούμε στους συναδέλφους μας αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων όπως πάντα , προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία και η λειτουργία της αγοράς».

ΕΣΕΕ: Τα μέτρα θα τηρηθούν υποδειγματικά

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας δήλωσε για τo νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς:

«Οι κανόνες
προστασίας της δημόσιας υγείας θα
τηρηθούν από τους μικρομεσαίους εμπόρους
υποδειγματικά. Υποχρέωση της Πολιτείας
να διασφαλίσει ότι τηρούνται εξίσου σε
όλες τις επιχειρήσεις»

Στην παρούσα εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, είναι σημαντικό το γεγονός ότι δίνεται ένα σαφές σήμα επανεκκίνησης συνολικά της αγοράς. Το «υβριδικό» πλαίσιο λειτουργίας που υιοθετήθηκε γίνεται αποδεκτό ως προσωρινή λύση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αποτραπεί ο «ξαφνικός θάνατος» χιλιάδων μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα αφετηρία για την αγορά με σύνθετους κανόνες, που απαιτεί από όλους την μέγιστη υπευθυνότητα. Οι μικρομεσαίοι έμποροι είναι αποφασισμένοι από την ερχόμενη Δευτέρα να τηρήσουν υποδειγματικά τους νέους κανόνες, να περιφρουρήσουν το δικαίωμα τους να εργαστούν και να αγωνιστούν για την επιβίωσή τους, για να συνεχίσουν να διεκδικούν με περισσότερες πιθανότητες την ταχύτερη επιστροφή στην κανονικότητα. Δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να τους στοχοποιήσει άδικα, ούτε να κερδοσκοπήσει αθέμιτα σε βάρος τους. Καλούμε την Πολιτεία να διασφαλίσει από την πρώτη μέρα με εντατικούς ελέγχους ότι το αγαθό της δημόσιας υγείας προστατεύεται παντού με την ίδια προσήλωση, και ιδιαίτερα στις μεγάλες επιχειρήσεις, εκεί όπου έως σήμερα, δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις ο ανεξέλεγκτος συγχρωτισμός υπήρξε ο κανόνας, και όχι η εξαίρεση. Καλούμε και τους καταναλωτές σε μία «συμμαχία ευθύνης» απέναντι στους κοινούς μας εχθρούς: την πανδημία, την οικονομική εξαθλίωση και την κοινωνική αποξένωση. Με ασφάλεια, αλληλοσεβασμό και αλληλεγγύη, μπορούμε μαζί να «ξαναζωντανέψουμε» τις εμπορικές πιάτσες και τα συνοικιακά καταστήματα.

Κορκίδης:
«Γενναία η απόφαση, να προσέχουμε για
να έχουμε το click to open στην αγορά»

«Η ανακοινωθείσα απόψε γενναία απόφαση της κυβέρνησης, που στάθμισε τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, να επιτρέψει το άνοιγμα της αγοράς, διατηρεί ζέουσες τις ελπίδες του εμπορικού κόσμου, ο οποίος δοκιμάζεται σκληρά από το “υβριδικό lockdown”, ότι η αγορά πλέον θα μπορέσει να κινηθεί. Η επαναφορά της αγοράς σε λειτουργία, σε συνδυασμό με τις χειμερινές τακτικές εκπτώσεις, δίνει ανάσα και μία ακόμα ευκαιρία, ώστε να αποφευχθεί ένα εαρινό κύμα λουκέτων και, συνακόλουθα, απωλειών σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας. Οι χειμερινές εκπτώσεις, υπό τις νέες ευχάριστες προϋποθέσεις, μπορούν να βοηθήσουν τις πληττόμενες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου και να απομακρύνουν τον ορατό κίνδυνο πτωχεύσεων και ανεργίας. Ο εμπορικός κόσμος πρέπει να τηρήσει, και είμαι βέβαιος πως θα το κάνει, με “θρησκευτική ευλάβεια” τους υγειονομικούς κανόνες για ασφαλή λειτουργία, απευχόμενος του ενδεχομένου τα επιδημιολογικά δεδομένα να ανατρέψουν εκ νέου την κατάσταση με ένα γενικευμένο lockdown. Το “κλικ”, που ακούστηκε από τον Υπουργό Ανάπτυξης, είναι αυτό που ξεκλειδώνει τα καταστήματά μας και φέρνει στο εμπόριο το πολυπόθητο click to open. Όμως, πρέπει “να προσέχουμε για να έχουμε” … και να διατηρήσουμε στη διάρκεια του χειμώνα ανοικτή την αγορά».

Visit source site

About iefimerida