Home / Ειδήσεις / Θεσσαλονίκη: Πορεία μνήμης για τους Εβραίους που εξοντώθηκαν στην Κατοχή

Θεσσαλονίκη: Πορεία μνήμης για τους Εβραίους που εξοντώθηκαν στην Κατοχή

Από την Πλατεία Ελευθερίας

Θεσσαλονίκη
Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα και με αναφορές στην κρίση των προσφύγων, έγινε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, η «πορεία μνήμης» προς τιμήν των θυμάτων του ολοκαυτώματος με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 73 χρόνων από την πρώτο εκτοπισμό Εβραίων της Θεσσαλονίκης την περίοδο της Κατοχής.

Η πορεία, η οποία εφέτος έγινε για τέτραρτη συνεχή χρονιά, είναι η διαδρομή από την Πλατεία Ελευθερίας στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της πόλης, την οποία 50.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης έκαναν περπατώντας για να επιβιβαστούν στα τρένα που θα τους μετέφεραν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου θανατώθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς.

Τις εφετινές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες Θεσσαλονικείς, οργάνωσαν εκτός από το Δήμο Θεσσαλονίκης και την Ισραηλιτική Κοινότητα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό και Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος της Ισραηλίτικης Κοινότητας, Δαβίδ Σαλτιέλ επανέλαβε το αίτημα για τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος, το οποίο προβλέπεται να γίνει στον χώρο του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, μετά από τη συμφωνία με την ΓΑΙΟΣΕ.

Στο χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, αφού αναφέρθηκε στην απόπειρα «μνημοκτονίας της εβραϊκής παρουσίας στην πόλη», συνέδεσε την εξόντωση των Εβραίων στην Κατοχή με το δράμα των προσφύγων λέγοντας ότι «οι πρόσφυγες δεν είναι οι Εβραίοι της εποχής μας, ούτε εμείς είμαστε οι ναζί τους, όμως οι πρόσφυγες μπορούν να γίνουν οι Εβραίοι μας αν το θέλουν κι αν το θέλουμε».

«Μπορούν να γίνουν δηλαδή οι δικοί μας Έλληνες Ευρωπαίοι και Θεσσαλονικείς, ο νέος δικός μας άλλος, το νέο κομμάτι του δικού μας καλύτερου εαυτού, και ίσως τότε και η πόλη μας ξαναβρεί τον βηματισμό της και ίσως έχουμε γίνει καλύτεροι» κατέληξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος του Τελ Αβιβ Γιάφο, αδελφοποιημένης πόλης της Θεσσαλονίκης, Ρον Χουλντάι, χαρακτήρισε «μεγάλη τιμή» την παρουσία του στις σημερινές εκδηλώσεις και υπενθύμισε ότι ένας δρόμος της πόλης του, φέρει το όνομα της Θεσσαλονίκης αλλά προειδοποίησε ότι το «κακό που σκότωσε έξι εκατομμύρια Εβραίους και πολλούς άλλους στα ναζιστικά στρατόπεδα είναι ακόμη εδώ και είναι απειλή για την παγκόσμια ειρήνη».

«Έχουμε υποχρέωση σε όσους σε όσους είναι αδύναμοι, σε όσους υποφέρουν και σe αυτούς που ψάχνουν για καταφύγιο» είπε στο δικό της χαιρετισμό η επιτετραμμένη της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα, Τάμμυ Μπεν Χαΐμ, η οποία τόνισε ότι όταν υποσχόμαστε ποτέ ξανά δεν είναι απλά ένα σύνθημα αλλά ανάληψη ευθύνης.

Στο πλαίσιο της εφετινής εκδήλωσης, η οποία ολοκληρώθηκε με δρώμενο που παρουσίασε το τμήμα Γ2 του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης και συναυλία της χορωδίας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Δείκτη Μνήμης της Συνοικίας Μπάρον Χιρς, ενώ στον χώρο του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού αναρτήθηκαν εικαστικά έργα από επτά σχολεία της πόλης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

About Kostas Athanasoulis