Home / Ειδήσεις / Θεσσαλονίκη: Διαδηλώσεις φοιτητών κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας -Έβαψαν κόκκινο το σιντριβάνι στην Πλατεία Χημείου

Θεσσαλονίκη: Διαδηλώσεις φοιτητών κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας -Έβαψαν κόκκινο το σιντριβάνι στην Πλατεία Χημείου

Να μην εφαρμοστεί ο νόμος 4777/21 και ιδιαίτερα οι διατάξεις που αφορούν την εγκατάσταση των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στα ΑΕΙ ζητούν φοιτητές που στους συλλόγους τους εκπροσωπούν την Πανσπουδαστική.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν μπροστά από τη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ προανήγγειλαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους με αφορμή και το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας που βρίσκεται σε διαβούλευση.

Επίσης, φοιτητές από το σχήμα των ΕΑΑΚ πραγματοποίησαν την ίδια ώρα κινητοποίηση στην Πλατεία Χημείου ρίχνοντας κόκκινη μπογιά μέσα στο συντριβάνι που βρίσκεται εκεί και έγραψαν συνθήματα υπέρ του συμφοιτητή τους που τραυματίστηκε σε πρόσφατα επεισόδια μέσα στο campus, στη διάρκεια διαμαρτυρίας για την παρουσία της αστυνομίας.

Οι φοιτητές έκαναν λόγο για περιστατικά ακραίας βίας και αστυνομοκρατίας που βίωσαν οι ίδιοι όλο το τελευταίο διάστημα, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων την παρουσία του “Αίαντα“, επισημαίνοντας ότι από το 1973 έχει να μπει τεθωρακισμένο όχημα μέσα σε χώρο Πανεπιστημίου.

Καταδίκασαν ακόμη τα γεγονότα καταστολής, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, τις εικόνες τραυματισμού και συλλήψεων φοιτητών και την παρουσία ακόμη και “Αύρας” μέσα στο Πανεπιστήμιο.

Ο Ηλίας Κανδύλης, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Ιατρικής και μέλος του Δ.Σ του ΕΣΔΕΠ, επισήμανε πως η πανεπιστημιακή κοινότητα βιώνει το τελευταίο εξάμηνο πρωτόγνωρες συνθήκες, στις οποίες “το ζωντανό πανεπιστημιακό κίνημα απαντάει με έναν πρωτόγνωρο τρόπο, με μία πρωτόγνωρη ενότητα”, όπως αναφέρει το GR Times.

Ο ίδιος μίλησε για κρεσέντο βίας και αστυνομοκρατίας για ακραίες, ανώμαλες, μη φυσιολογικές εικόνες, με φοιτητές και φοιτήτριες να τραυματίζονται, με αστυνομικές δυνάμεις όλων των “αποχρώσεων”, σχεδόν η μισή δύναμη της Θεσσαλονίκης όπως είπε, να κατοικοεδρεύει εντός του πανεπιστημίου, με ασφαλίτες να παρακολουθούνε κινητοποιήσεις και συναντήσεις μελών ΔΕΠ, με ρίψη χημικών εν ώρα μαθημάτων σε αίθουσες διδασκαλίας και γενικότερα για ακραίες εικόνες αστυνομοκρατίας που δεν είναι ανεκτές από την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Τόνισε μεταξύ άλλων πώς σε όλες τις παραπάνω καταστάσεις, οι οποίες είναι καταδικαστέες, η πανεπιστημιακή κοινότητα απαντάει οργανωμένα και με ενότητα, ζητώντας εδώ και τώρα την απομάκρυνση όλων των αστυνομικών δυνάμεων, ενστόλων και μη, από το πανεπιστήμιο.

Απόφαση-σταθμός για τις απεργίες των δημοσιογράφων
Λαμία: Στη φυλακή «χρηματιστηριακός σύμβουλος» – Πώς «έφαγε» εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ
Διαθέσιμη σε κινητό και τάμπλετ η εφαρμογή myErgani- Ένα ακόμα βήμα για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή

About skaigr