Το πρόγραμμα του εμβολιασμού στην Ελλάδα, το οποίο ήδη γνωρίζαμε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη εξειδίκευσαν κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ενημερώνουν για την πορεία και τον προγραμματισμό του εμβολιασμού.

Η κ. Θεοδωρίδου χαρακτήρισε το εμβόλιο ελπίδα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως ο λόγος που έχουμε γρήγορα εμβόλιο οφείλεται στην εξέλιξη της βιοτεχνολογίας και την πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση.

Όπως είπε «τα εμβόλια αξιολογούνται από ανεξάρτητες διεθνείς ομάδες και οργανώσεις που βάσει ορισμένων κριτηρίων δίνουν την έγκριση».

Οι τρεις προϋποθέσεις για να εγκριθούν:

  • Ασφάλεια
  • Ανοσογονικότητα
  • Αποτελεσματικότητα

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, επειδή έχουν ακουστεί πολλά, «το mRNA δεν μεταφέρει τον ιό και δεν έχει καμιά επίδραση στο DNA του κυττάρου».

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Όπως είπε, πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, «οι μαχητές της πρώτης γραμμής».

Θα ακολουθήσουν άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές, και στη συνέχεια οι ηλικίας άνω των 85 ετών

Σύμφωνα με την ίδια πάντως, το πρόβλημα δεν τελειώνει με το εμβόλιο.

Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Νωρίτερα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έδωσε το πράσινο φως για το εμβόλιο της Pfizer μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής.

«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μόλις εξέδωσε μια θετική επιστημονική γνώμη σχετικά με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Τώρα θα δράσουμε γρήγορα. Περιμένω από την Κομισιόν μια απόφαση μέχρι το βράδυ», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πότε έρχεται το εμβόλιο στην Ελλάδα και πόσες δόσεις

Όσον αφορά τη χώρα μας, ήδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει πως τα εμβόλια αναμένονται πριν από το τέλος του έτους στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία, όμως τόνισε πως θα φτάσουν νωρίτερα στη χώρα, αποκαλύπτοντας ωστόσο πως οι δόσεις που θα έρθουν στη χώρα μας θα είναι λιγότερες από το αναμενόμενο και πως υπολογίζονται στις 300.000.

Το εμβόλιο θα χορηγηθεί δωρεάν στους πολίτες, με την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές να προετοιμάζονται για μια «σύνθετη άσκηση» στην οποία δόθηκε το κωδικό όνομα «Ελευθερία».

Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει μόλις φτάσουν οι πρώτες δόσεις στην Ελλάδα και διανεμηθούν στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και τις 65 κινητές μονάδες που από σήμερα ξεκινούν ασκήσεις προσομοίωσης.

Στα εμβολιαστικά κέντρα έχει σταλεί ήδη και η ειδική φόρμα την οποία θα πρέπει να συμπληρώσουν όσοι κάνουν το εμβόλιο.

Σε ετοιμότητα είναι και ο ΕΟΦ καθώς περιμένει την έγκριση και την άφιξη του εμβολίου, καθώς θα παρακολουθεί τη διακίνηση και διάθεσή του, όπως και την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά του.

Υπενθυμίζεται πως ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα τα ψυγεία που θα διατηρηθούν τα εμβόλια για τον κοροναϊό.

Τα ψυγεία βρίσκονται σε μυστική τοποθεσία στην Αττική και θα χωράνε 80.000 δόσεις εμβολίου της Pfizer/BioNTech, το οποίο πρέπει να φυλάσσεται σε θερμοκρασία -70° Κελσίου μέχρι τη χρήση του.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, πρώτοι θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στην Υγεία και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες, ενώ αργότερα θα γίνει ο εμβολιασμός των υπολοίπων πολιτών.

Πού θα φυλάσσονται τα εμβόλια

Μάλιστα, χθες, το in.gr βρέθηκε στη μυστική τοποθεσία που βρίσκονται 4 ψυγεία στα οποία θα αποθηκευτούν τα πρώτα εμβόλια.

Όπως φαίνεται και από τις εικόνες τα ψυγεία φυλάσσονται σε μυστικές αποθήκες στην Αττική για λόγους ασφαλείας.

Έτσι μόλις φτάσουν στην πρωτεύουσα τα εμβόλια της Pfizer θα φυλαχτούν σε αυτά τα ψυγεία και στη συνέχεια θα μοιραστούν στα ειδικά κέντρα εμβολιασμού.

Σε κάθε ψυγείο μπορούν να αποθηκευτούν έως 80.000 δόσεις εμβολίου. Επισης τα συγκεκριμένα ψυγεία με θερμοκρασία στους -80 βαθμούς Κελσίου διαθέτουν όλα τα προβλεπόμενα συστήματα ασφαλείας που θα καλύπτουν όλο το 24ωρο.

Όλα τα ψυγεία διαθέτουν οθόνη καταγραφής θερμοκρασίας.

Μόλις τα εμβόλια βγουν από τα συγκριμένα ψυγεία θα έχουν « διάρκεια ζωής» 5 ημέρες και θα μεταφέρονται με ειδικά isoboxes στα νοσοκομεία αρχικά, όπου θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και στη συνέχεια στα κέντρα αναφοράς.

Στα isoboxes η θερμοκρασία θα είναι 5-7 βαθμούς.

Πρόσβαση στις αποθήκες που θα φυλάσσονται τα εμβόλια έχει μόνο το προσωπικό που ήδη έχει οριστεί και του έχει ανατεθεί η φύλαξη αλλά και η σωστή λειτουργία του όλου εγχειρήματος.

Στην Αττική δεν προβλέπεται να έρθουν άλλα ψυγεία παρά μόνο αυτά τα 4.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο