Home / Άμυνα / Θέμα προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από το Σένγκεν βάζει ο Βέμπερ

Θέμα προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από το Σένγκεν βάζει ο Βέμπερ

Ζήτημα προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη του Σένγκεν θέτει ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Βέμπερ τόνισε , μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα δεν προστατεύει τα σύνορά της σύμφωνα με όσα ορίζει η ισχύουσα Συνθήκη του Σένγκεν και κατά συνέπεια παραβιάζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Όταν οι χώρες μέλη δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων τότε θα πρέπει η Frontex να αναλαμβάνει τη φύλαξη των επίμαχων συνοριακών σημείων.
Σε περίπτωση όμως που ούτε η Frontex δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τα σύνορα τότε θα πρέπει να εξεταστεί η προσωρινή έξοδος μιας χώρας από τον χώρο του Σένγκεν».

Μάλιστα ο κ. Βέμπερ προχώρησε ένα βήμα παραπάνω αναφερόμενος και στο ενδεχόμενο παρέμβασης της Frontex στα ελληνοτουρκικά σύνορα ακόμα και αν κάτι τέτοιο δεν επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά δήλωσε πως «στα ελληνοτουρκικά σύνορα διασφαλίζονται και τα γερμανικά σύνορα, όπως διαπιστώνουμε κάθε μέρα εδώ στη Γερμανία. Στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει πλέον το επιχείρημα περί εθνικής κυριαρχίας. Όταν μια χώρα μέλος δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί πια σε υποχρεώσεις, που με τη θέλησή της ανέλαβε, τότε η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβει τα ηνία».

http://www.cnn.gr

About gus_maverick