Home / Προτεινόμενα / Η Google μπαίνει (και) στην ιατρική

Η Google μπαίνει (και) στην ιατρική

Με μια συνεργασία-έκπληξη η Google εισέρχεται στον κλάδο της βιοεπιστήμης και της βιοηλεκτρονικής με σκοπό την καταπολέμηση των ασθενειών στοχεύοντας ηλεκτρικά σήματα στο σώμα. Η μητρική εταιρεία της Google, Alphabet,  και η φαρμακευτική επιχείρηση, GlaxoSmithKline δημιουργούν εταιρεία (venture capital)  με τη φαρμακευτική να κατέχει το 55% των μετοχών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση τη Δευτέρα.

Η επιχείρηση θα ονομάζεται Galvani Bioelectronics και σε αυτή θα συμμετάσχει-από την πλευρά της Google- η Verily Life Sciences με ποσοστό 45%. Σε περίπτωση που το τμήμα της Έρευνας και Ανάπτυξης «πιάσει τους στόχους» του, η μέσα στην επόμενη επταετία, οι επιχειρήσεις θα επενδύσουν περί τα 715 εκατ. δολάρια.

Η Glaxo αναζητά νέες πηγές εσόδων και η δημοφιλής της φαρμακευτική για χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, Advair, κινδυνεύει από τον ανταγωνισμό που δημιουργεί ο ανερχόμενος κλάδος της βιοηλεκτρονικής στις ΗΠΑ. Πρόκειται για μια επιστήμη, η οποία χρησιμοποιεί μικροσυσκευές τις οποίες εμφυτεύει στο σώμα και οι οποίες τροποποιούν τα ηλεκτρικά σήματα που περούν από τα νεύρα του ανθρώπινου σώματος. Οι ερευνητές της Glaxo θεωρούν βέβαιο ότι παθήσεις όπως είναι η αρθρίτιδα, ο διαβήτης και το άσθμα μπορούν να γιατρευτούν μέσω αυτών των μικροσυσκευών. Οι πρώτες συσκευές που θα χρησιμοποιηθούν για αυτό το σκοπό θα είναι έτοιμες σε περίπου 10 χρόνια.

Η Verily έχει μεγάλη εμπειρία από τη συνεργασία της με παραδοσιακές φαρμακευτικές εταιρείες όπως είναι η Novartis και η Biogen σε projects που αφορούν «έξυπνες» συσκευές οι οποίες επιτρέπουν τη μέτρηση της γλυκόζης και έχει μελετήσει μεθόδους (με αισθητήρες, εργαλεία ανάλυσης δεδομένων κλπ) για την καταπολέμηση της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Πρόσφατα, το Δεκέμβριο, συνεργάστηκε με την Johnson & Johnson και ίδρυσαν εταιρεία ρομποτικής χειρουργικής.

Πρωταρχικός στόχος της Verily κατά τη συνεργασία της με τη Glaxo είναι να μεταφέρει την εξειδίκευσή της στην ανάπτυξη λογισμικού και τη σμίκρυνση ηλεκτρονικών συστημάτων χαμηλής ισχύος. Αρχικά θα επικεντρωθούν στις φλεγμονώδεις ασθένειες, τις μεταβολικές διαταραχές και τις ενδοκρινικές διαταραχές συμπεριλαμβανομένου και του διαβήτη τύπου 2.

Ως πρόεδρος της Galvani, ορίστηκε ο Kris Famm, αντιπρόεδρος του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της Glaxo. To διοικητικό συμβούλιο θα αποτελείται από επτά μέλη συμπεριλαμβανομένου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Verily, Andrew Conrad.

Από το 2012 η Glaxo έχει επενδύσει 50 εκατ. δολάρια σε έρευνα και ανάπτυξη στον κλάδο της βιοηλεκτρονικής.

Τα εμφυτεύματα που ετοιμάζονται θα είναι μικρότερα από έναν κόκκο ρυζιού και θα μπορούν να ενσωματωθούν στα νεύρα  για να θεραπεύσουν χρόνιες ασθένειες αντικαθιστώντας ή βελτιώνοντας τη φαρμακευτική αγωγή. Θα λειτουργούν με μπαταρίες προκειμένου να στέλνουν ηλεκτρικούς παλμούς.

 

 

Πηγή:Insider.gr

About Vassilis Batzis