Home / Αθλητισμός / ΑΕΚ / Η πρώτη “μάχη” Σαββίδη – Μελισσανίδη

Η πρώτη “μάχη” Σαββίδη – Μελισσανίδη

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται την ΑΕΚ για την 4η αγωνιστική της Super League, στο μεγάλο ντέρμπι των “Δικεφάλων”. Οι δύο ισχυροί άνδρες γηπεδούχων και φιλοξενούμενων, Ιβάν Σαββίδης και Δημήτρης Μελισσανίδης, συνδέονται με προσωπική φιλία, έχουν δώσει το “παρών” σε εκδηλώσεις στο παρελθόν, τους ενώνει η κοινή ποντιακή καταγωγή αλλά και οι αντιλήψεις που έχουν για ο,τι συμβαίνει στο χώρο του ποδοσφαίρου. Την Τετάρτη, ασφαλώς, θα (χαμο)γελάσει μόνο ένας. Είναι το πρώτο μεταξύ τους ντέρμπι!

Η ποντιακή καταγωγή

Ο Ιβάν Σαββίδης γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου του 1959 στο χωριό Σάντα, στην περιφέρεια Τσάλκα της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας της Γεωργίας. Το αίμα που κυλά στις φλέβες του είναι ποντιακό, το όγδοο παιδί εργατών με καταγωγή από τον Πόντο. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης γεννήθηκε στη Νίκαια,  κι αυτός με ποντιακές καταβολές. Ο πατέρας του, Ζώρας, ήταν πρόσφυγας από τον Καύκασο και δραστηριοποιούνταν στα κοινά της ποντιακής κοινωνίας της περιοχής, μέχρι που αναγκάστηκε μαζί με τους υπόλοιπους Πόντιους, να καταφύγει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα. Είναι φανερό ότι οι κοινές καταβολές των δύο επιχειρηματιών, αποτελούν την αφετηρία της καλής σχέσης μεταξύ τους.

Κοινές επιχειρηματικές δράσεις

Οι δύο επιχειρηματίες βοηθούν, σε δύσκολες οικονομικά εποχές, τις ποντιακές ενώσεις ανά την Ελλάδα. Οι οικονομικές “ενέσεις” των Ιβάν Σαββίδη και Δημήτρη Μελισσανίδη είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για την “επιβίωση” των ενώσεων και αποδεικνύουν την ευαισθητοποίησή τους στο εν λόγω ζήτημα αλλά και την αγάπη για τον τόπο καταγωγής τους. Οι δύο τους έδωσαν από κοινού το “παρών” στις 6 Δεκεμβρίου του 2014, στα εγκαίνια του “Pontos-news”, ιστοσελίδας αφιερωμένης στον ποντιακό ελληνισμό και τις δραστηριότητές του.

Οι κοινές επιχειρηματικές τους δράσεις δεν περιορίζονται στον ανωτέρω τομέα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Σεπτεμβρίου του 2014, οι ισχυροί άνδρες των ΠΑΟΚ κι ΑΕΚ εκδήλωσαν ενδιαφέρον για επένδυση στο χώρο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, τα γνωστά “φρουτάκια”.

Συνάντηση στη Παναγιά Σουμελά

Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, βρέθηκαν στο Βέρμιο για να προσκυνήσουν στην Παναγία Σουμελά. Την “Παναγία των Ποντίων”, στο μοναστήρι της οποίας η οικογένεια του Δημήτρη Μελισσανίδη έχει “προσφέρει” το “Μελισσανίδειο Μέλαθρο”, στη μνήμη του Ζώρα Μελισσανίδη.

Κοινές αντιλήψεις για τα δρώμενα στο ποδόσφαιρο

Δημήτρης Μελισσανίδης και Ιβάν Σαββίδης (μαζί με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννη Αλαφούζο) έχουν συναντηθεί στο παρελθόν και έχουν συζητήσει αρκετές φορές  με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι δύο επιχειρηματίες έχουν σαφείς προσανατολισμούς προς αυτή την κατεύθυνση, οι οποίοι έχουν εκφραστεί στο παρελθόν και αποτελεί τον κοινό τόπο των προθέσεών τους για τα δρώμενα στον ποδόσφαιρο της χώρας μας.

Φιλοξενία σε ενδεχόμενη παρουσία στην Τούμπα

Ο Ιβάν Σαββίδης είχε επικοινωνήσει τις προηγούμενες ημέρες με στενούς συνεργάτες του Δημήτρη Μελισσανίδη σχετικά με το ενδεχόμενο να παρακολουθήσουν μαζί την αναμέτρηση των “Δικέφαλων”. Μάλιστα έχει διαμηνυθεί ότι σε περίπτωση που αυτό καταστεί εφικτό, ο Δημήτρης Μελισσανίδης θα φιλοξενηθεί στη σουίτα του Ιβάν Σαββίδη, ενώ κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και στη “ρεβάνς” του δευτέρου γύρου, στο ΟΑΚΑ. Πιθανότατα ο “Τίγρης” θα καθίσει αύριο (Τετάρτη, 23/9) δίπλα στο αφεντικό της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

About gus_maverick