Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb κατέγραψε μια εκπληκτική νέα εικόνα της πλησιέστερης περιοχής σχηματισμού άστρων στη Γη, που βρίσκεται 390 έτη φωτός μακριά.

Η κυκλοφορία της εικόνας σηματοδοτεί την πρώτη επέτειο από τότε που το διαστημικό τηλεσκόπιο άρχισε να παρατηρεί το σύμπαν.

Το λεπτομερές κοντινό πλάνο του Webb παρουσιάζει το χάος του συμπλέγματος νέφους Rho Ophiuchi, όπου διασταυρούμενοι πίδακες από νεαρά αστέρια που μοιάζουν με τον ήλιο χτυπούν το διαστρικό αέριο και το κάνουν να λάμψει. Μερικά από τα αστέρια είναι στεφανωμένα σε σκιές που υπαινίσσονται τους περιστρεφόμενους δίσκους, τους στροβιλιζόμενους δακτυλίους αερίου και σκόνης όπου γεννιούνται οι πλανήτες.

Το σύμπλεγμα νεφών περιέχει 50 αστέρια παρόμοια σε μάζα με τον ήλιο μας, πράγμα που σημαίνει ότι αυτά τα μελλοντικά πλανητικά συστήματα μπορεί να μοιάζουν με αυτό που έμοιαζε το δικό μας ηλιακό σύστημα στην αρχή.

Τα πιο σκοτεινά σημεία της εικόνας είναι εκεί όπου τα αστέρια που ακόμη σχηματίζονται είναι κουκουλωμένα στη σκόνη, ενώ οι πίδακες μοριακού υδρογόνου κάνουν έντονες πιτσιλιές σε κόκκινο χρώμα.

«Η εικόνα του Webb του Rho Ophiuchi μας επιτρέπει να γίνουμε μάρτυρες μιας πολύ σύντομης περιόδου στον αστρικό κύκλο ζωής με περισσότερη σαφήνεια. Ο δικός μας Ήλιος βίωσε μια τέτοια φάση πριν από πολύ καιρό, και τώρα έχουμε την τεχνολογία για να δούμε την αρχή της ιστορίας ενός άλλου αστεριού», δήλωσε ο Klaus Pontoppidan, επιστήμονας του προγράμματος Webb στο Επιστημονικό Ινστιτούτο Διαστημικού Τηλεσκοπίου στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ και ερευνητής στη NASA. 

Το πιο ισχυρό τηλεσκόπιο που στάλθηκε ποτέ στο διάστημα, το Webb εκτοξεύτηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2021 και η NASA μοιράστηκε το πρώτο της σύνολο εικόνων στις 12 Ιουλίου 2022.

Οι πρώτες ματιές του σύμπαντος από το διαστημικό τηλεσκόπιο περιελάμβαναν μακρινούς γαλαξίες, την ατμοσφαιρική σύνθεση ενός εξωπλανήτη και ένα αστρικό φυτώριο, όπου γεννιούνται τα αστέρια.

«Σε μόλις ένα χρόνο, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έχει μεταμορφώσει την άποψη της ανθρωπότητας για το σύμπαν, κοιτάζοντας σε σύννεφα σκόνης και βλέποντας φως από μακρινές γωνιές του σύμπαντος για πρώτη φορά. Κάθε νέα εικόνα είναι μια νέα ανακάλυψη, που δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο να κάνουν και να απαντούν σε ερωτήσεις που κάποτε δεν θα μπορούσαν να ονειρευτούν», δήλωσε ο διαχειριστής της NASA Bill Nelson σε μια δήλωση.

«Το Webb είναι μια επένδυση στην αμερικανική καινοτομία, αλλά και ένα επιστημονικό επίτευγμα που έγινε δυνατό με τους διεθνείς συνεργάτες της NASA που μοιράζονται ένα πνεύμα «μπορώ να το κάνω» για να ξεπεράσουν τα όρια αυτού που είναι γνωστό ότι είναι δυνατό. Χιλιάδες μηχανικοί, επιστήμονες και ηγέτες έβαλαν το πάθος της ζωής τους σε αυτήν την αποστολή και οι προσπάθειές τους θα συνεχίσουν να βελτιώνουν την κατανόησή μας για την προέλευση του σύμπαντος και τη θέση μας σε αυτό».

Αποκαλύπτοντας τα μυστικά του σύμπαντος

Το Webb συλλαμβάνει εικόνες από το σύμπαν με υπέρυθρο φως, το οποίο είναι αόρατο στο ανθρώπινο μάτι. Το τηλεσκόπιο κόβει το σκοτεινό αέριο και τη σκόνη σε όλο το σύμπαν για να αποκαλύψει χαρακτηριστικά που δεν είχαμε δει προηγουμένως και να παρουσιάσει άλλες ουράνιες λεπτομέρειες με προηγμένη ακρίβεια.

Webb

Ενώ οι αρχικές εικόνες παρείχαν ένα δείγμα των δυνατοτήτων του Webb, ήδη ο πρώτος χρόνος κοσμικών παρατηρήσεων του τηλεσκοπίου προκαλούν δέος και οι ανακαλύψεις του ενθάρρυναν και εξέπληξαν τους αστρονόμους.

«Στην πρώτη επέτειό του, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έχει ήδη εκπληρώσει την υπόσχεσή του να ξεδιπλώσει το σύμπαν, χαρίζοντας στην ανθρωπότητα έναν εκπληκτικό θησαυρό εικόνων και επιστήμης που θα διαρκέσει για δεκαετίες», δήλωσε η Nicola Fox, συνεργάτης της Επιστημονικής Αποστολής της NASA. Διεύθυνση, σε ανακοίνωσή του.

«Ένα θαύμα μηχανικής που κατασκευάστηκε από κορυφαίους επιστήμονες και μηχανικούς του κόσμου, το Webb μας έδωσε μια πιο περίπλοκη κατανόηση των γαλαξιών, των αστεριών και της ατμόσφαιρας των πλανητών εκτός του ηλιακού μας συστήματος, θέτοντας τις βάσεις για τη NASA να ηγηθεί του κόσμου μιας νέας εποχής επιστημονικών ανακαλύψεων και αναζήτησης κατοικήσιμων κόσμων».

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Webb είναι να συλλαμβάνει το αχνό φως των απίστευτα μακρινών γαλαξιών. Το τηλεσκόπιο μπορεί ουσιαστικά να κοιτάξει πίσω στο χρόνο καθώς μελετά κοσμικά αντικείμενα που σχηματίστηκαν λίγο μετά την αρχή του σύμπαντος.

webb

Δεδομένης της απεραντοσύνης του σύμπαντος, η μελέτη των πρώτων ημερών του είναι σαν να κοιτάς πίσω στο χρόνο. Αχνό φως από τους παλαιότερους γαλαξίες εξακολουθεί να ταξιδεύει σε όλο το σύμπαν για να φτάσει στη Γη, επομένως το πιο απομακρυσμένο σημείο του σύμπαντος ορατό πλέον στους επιστήμονες είναι το φως του παρελθόντος.

Μόνο τον πρώτο χρόνο του, το τηλεσκόπιο έχει ήδη εντοπίσει μερικούς από τους πιο μακρινούς γαλαξίες που έχουν παρατηρηθεί ποτέ, οι οποίοι σχηματίστηκαν μόλις μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Η μελέτη αυτών των γαλαξιών, οι οποίοι ήταν πέρα από την παρατηρητική εμβέλεια άλλων τηλεσκοπίων, μπορεί να βοηθήσει τους αστρονόμους να συγκεντρώσουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις πρώτες ημέρες του σύμπαντος, συμπεριλαμβανομένου του πώς δημιουργήθηκαν οι πρώτοι γαλαξίες και αστέρια.

Το τηλεσκόπιο έχει παρατηρήσει ένα ευρύ φάσμα γαλαξιών και άλλων ουράνιων αντικειμένων, δημιουργώντας έναν κατάλογο κοσμικών φαινομένων που θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες κατανοούν το σύμπαν.
 

Πηγή: skai.gr