Home / Προτεινόμενα / Η προφυλακτική μαστεκτομή δεν βελτιώνει την ψυχολογία των γυναικών

Η προφυλακτική μαστεκτομή δεν βελτιώνει την ψυχολογία των γυναικών

Η ανησυχία παραμένει…

Νέα Υόρκη
Οι γυναίκες που νοσούν ήδη από καρκίνο μαστού και επιλέγουν να κάνουν προληπτική αφαίρεση και του υγιούς μαστού προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο νέου κρούσματος, τελικά δεν επιτυγχάνουν καλύτερη ψυχολογική κατάσταση.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of Clinical Oncology, ερευνητές του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου «Duke» στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι η προφυλακτική μαστεκτομή δεν επηρεάζει την ποιότητα της υγείας της γυναίκας.

Μετά την δημοσίευση της απόφαση της αμερικανίδας ηθοποιού Αντζελίνα Τζολι να προβεί σε προφυλακτική μαστεκτομή για να περιορίσει τον ατομικό γενετικό της κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, εκατοντάδες αμερικανίδες έσπευσαν να πράξουν το ίδιο.

Έτσι, το ποσοστό των καρκινοπαθών γυναικών στις ΗΠΑ που σκόπευαν να προχωρήσουν σε διπλή προφυλακτική μαστεκτομή την περίοδο έναρξης της αντικαρκινικής θεραπείας, αυξήθηκε από 2% το 1998 σε πάνω από 11% το 2011. Πολλές παραδέχθηκαν ότι επέλεξαν αυτή τη λύση για τη μείωση του άγχους και του φόβου να εμφανίσουν έναν νέο καρκίνο.

«Ωστόσο, διαπιστώσαμε ότι η ποιότητα ζωής των γυναικών που επέλεξαν την αφαίρεση και του υγιούς μαστού παράλληλα με την μαστεκτομή του πάσχοντος, δεν διέφερε από τις γυναίκες που δεν έκαναν προφυλακτική μαστεκτομή» εξηγεί η Δρ Σέλλεϊ Χβανγκ.

Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της μίλησαν σχεδόν με 4.000 γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε μαστεκτομή, περιλαμβανομένων και 1.600 με προφυλακτική μαστεκτομή. Οι τελευταίες έτειναν να είναι ελαφρώς νεότερες ηλικιακά.

Οι επιστήμονες ρώτησαν τις συμμετέχουσες για την ερωτική τους ζωή, την φυσική κατάσταση, τις προσδοκίες τους από την επέμβαση και την ικανοποίησή τους σε επίπεδο φροντίδας.

«Εκείνες που είχαν κάνει προφυλακτική μαστεκτομή και ανάπλαση μαστών ανέφεραν ελαφρώς μεγαλύτερη ικανοποίηση από τα νέα τους στήθη καθώς και λίγο καλύτερη ψυχολογία, αλλά γενικά η διαφοροποίηση μεταξύ των ομάδων ήταν μικρή» σημειώνει η Δρ Χβανγκ.

Πράγματι, το 60% αυτών στην ομάδα της προφυλακτικής μαστεκτομής ανέφεραν ικανοποίηση από τα στήθη τους. Το ποσοστό στην άλλη ομάδα ήταν 58%.

Η φυσική κατάσταση ήταν ελαφρώς χειρότερη στις γυναίκες με προφυλακτική μαστεκτομή. Όταν όμως οι ερευνητές συνεκτίμησαν παράγοντες, όπως η ηλικία και το στάδιο της νόσου, οι γυναίκες αυτές εμφανίστηκαν και πάλι πιο ικανοποιημένες με το στήθος τους Επίσης, ήταν σε καλύτερη ψυχολογική κατάσταση, χωρίς όμως άλλες διαφοροποιήσεις ως προς την ποιότητα ζωής τους.

Πάντως, η ανάπλαση μαστών είχε μεγαλύτερη επίπτωση στην ποιότητα ζωής των γυναικών που είχαν επιλέξει την προφυλακτική μαστεκτομή. Περίπου το 80% των γυναικών που έκαναν προφυλακτική μαστεκτομή προσχώρησαν και σε ανάπλαση. Αυτές ανέφεραν επίσης και καλύτερη ερωτική ζωή. Ήταν σε καλύτερη ψυχολογική κατάσταση και πιο ικανοποιημένες με την εμφάνιση των μαστών τους.

Όμως, με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων εξαλείφθηκαν. Έτσι μετά από δέκα χρόνια ή και περισσότερο από την θεραπεία, είχαν καλύτερη ψυχολογία.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

About Kostas Athanasoulis