Home / BUSINESS TALK / Η νέα εποχή της Μπουτάρης, ο πλειστηριασμός για την Χ.Κ. Τεγόπουλος και τα εργοτάξια-μανιτάρια στο Κέντρο της Αθήνας

Η νέα εποχή της Μπουτάρης, ο πλειστηριασμός για την Χ.Κ. Τεγόπουλος και τα εργοτάξια-μανιτάρια στο Κέντρο της Αθήνας

Έκλεισε η συναλλαγή της Ι. Μπουτάρης & Υιός Holding A.E. με την PREMIA που έγινε στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης της πρώτης. Έτσι η PREMIA απέκτησε έναντι 12,3 εκατ. ευρώ, κτίρια συνολικής επιφάνειας 28.800 τετραγωνικών μέτρων (εκ των οποίων 5 οινοποιεία 15.660 τ.μ. καθώς και κτίριο γραφείων στο Πικέρμι Αττικής) και οικόπεδα έκτασης 740 στρεμμάτων εκ των οποίων 5 αμπελώνες 633 στρεμμάτων οι οποίοι βρίσκονται σε εξαιρετικές τοποθεσίες παραγωγής οίνου της χώρας. Τα ακίνητα αυτά θα περάσουν μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης στην νεοϊδρυθείσα «Boutari Wineries» η οποία ανήκει σε σχήμα επενδυτών, στο οποίο βασικός μέτοχος είναι η Sterner Stenhus μεγαλομέτοχοι μαζί με τους Ηλία και Θωμά Γεωργιάδη της PREMIA και η οποία αναλαμβάνει πλέον την οινοποιητική παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα.
Η ολοκλήρωση της συμφωνίας συμπίπτει με την ολοκλήρωση των τρύγων της εταιρείας στα οινοποιεία της Νάουσας, Σαντορίνης, Μαντινείας, Κρήτης, Γουμένισσας, Αττικής και Γαλλίας και σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μπουτάρη, Διευθύνων Σύμβουλο της Ι. Μπουτάρης & Υιός «σηματοδοτεί τη νέα εποχή της εταιρείας Μπουτάρη». Τον είδε πως «η συμμετοχή των Ηλία και Θωμά Γεωργιάδη, ως κύριων επενδυτών στην νέα αυτή εποχή, εξασφαλίζει με βεβαιότητα τη συνέχιση και την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας στην Ελλάδα και το εξωτερικό».
Εντυπωσιακός είναι ο ρυθμός αύξησης των εργαζομένων που απασχολούνται στις ελληνικές startup. Σύμφωνα με μελέτη που μελέτη που αναδεικνύει τις πρακτικές σε θέματα Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού των νεοφυών επιχειρήσεων του Elevate Greece οι απασχολούμενοι σε αυτές υπερδιπλασιάστηκαν το 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Eιδικότερα, στις startups-μέλη του Elevate Greece, η αύξηση απασχόλησης «τρέχει» με 120%, ενώ στις «ηλικιακά» πιο ώριμες επιχειρήσεις με 105%. Το εύρημα αυτό κινείται προς την ίδια κατεύθυνση με τα αποτελέσματα του Endeavour Greece (2022) όπου διαπιστώθηκε αύξηση 82% στον αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στις ελληνικές startups και scale-ups
Ένα ακόμη ενδιαφέρον συμπέρασμα της συγκεκριμένης μελέτης που συγκρίνει τις startup του Elevate με πιο ηλικιακά ώριμες επιχειρήσεις στον χώρο της τεχνολογίας και της καινοτομίας είναι πως μισθολογικά οι πρώτες σε αντίθεση με τις δεύτερες λαμβάνουν έντονα υπόψη τους τόσο τις ανταγωνίστριες startups όσο και τους μισθούς στο εξωτερικό. Στην προσπάθεια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς τους, οι επιχειρήσεις-μέλη του Elevate Greece υιοθετούν περισσότερο παροχές όπως πρόσθετες ημέρες άδειας καθώς και προγράμματα μετοχών για τους εργαζόμενους.
Με ταχύ ρυθμό προχωρούν οι εργασίες κατασκευής της γραμμής 4 του μετρό, του οποίου, πια, τα εργοτάξια είναι εμφανή, αφού τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας. Έτσι, το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Υποδομών προχώρησε στην κήρυξη των απαιτούμενων απαλλοτριώσεων για το φρέαρ «Δικαιοσύνης». Και μια και το έφερε η κουβέντα, όλο τον Νοέμβριο (τουλάχιστον) θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Κολωνάκι λόγω εργασιών για την κατασκευή του ομώνυμου σταθμού.
Ματαιώθηκε ελλείψει ενδιαφέροντος ο χθεσινός πλειστηριασμός του κτηρίου στο Κορωπί, όπου βρίσκονταν τα πιεστήρια του πτωχευμένου εκδοτικού ομίλου Χ.Κ. Τεγόπουλος που εξέδιδε την Ελευθεροτυπία. Ως τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί το ποσό των 10,95 εκατ. ευρώ. Η εγκατάσταση καταλαμβάνει έκταση περίπου 42 χιλ. τ.μ., περιλαμβάνοντας τριώροφο βιομηχανικό κτήριο, όπου βρίσκονταν τα πιεστήρια, όπως και τρία ακόμη κτήρια. Πάντως, δεν αποκλείεται να εμφανιστεί ενδιαφερόμενος όταν ξαναβγεί το ακίνητο στο ηλεκτρονικό σφυρί, οπότε και το ζητούμενο τίμημα θα μειωθεί. Αν όχι τότε την επόμενη φορά. Γνωστή πρακτική
Έναν απροσδόκητο σύμμαχο στην παρακολούθηση της αγοράς φαίνεται ότι έχει βρει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις online πλατφόρμες σύγκρισης τιμών και τα ψηφιακά marketplaces. Αυτό φαίνεται από τη χθεσινή ανακοίνωση της Επιτροπής για την διευθέτηση της υπόθεσης καρτέλ στις σχολικές τσάντες που αναγράφει μεταξύ άλλων ότι η αυτεπάγγελτη έρευνα, που οδήγησε σε πρόστιμα 453 χιλιάδων ευρώ, αποτέλεσε ο δειγματοληπτικός έλεγχος της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού σε συγκριτικές ιστοσελίδες τιμών και on line πωλήσεων σχετικά με τις τιμές των ηλεκτρονικών καταστημάτων στις δημοφιλέστερες μάρκες σχολικών σακιδίων και κασετινών. Ουδεν κρυπτόν από το ψηφιακό μάτι.
Και μιλώντας για ψηφιακά μάτια, αυτό του υπουργείου Ανάπτυξης δεν άντεξε υπό την πίεση των επισκεπτών που έσπευσαν να ενημερωθούν για τα «καλάθια του νοικοκυριού» από τα σουπερ μάρκετ. Χθες πρώτη ημέρα του νέου μέτρου η ιστοσελίδα «e-katanalotis» έπεσε από το πρωί και έμεινε «κάτω» για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Μια πρόχειρη αυτοψία πάντως στα σούπερ μάρκετ έδειξε δύο πράγματα; Πρώτον ότι πολύ κόσμος δεν είχε καταλάβει πως το «καλάθι» περιλαμβάνει προϊόντα για τα οποία θα παραμείνουν σταθερές οι τιμές και όχι χαμηλότερες τιμές. Και δεύτερον ότι δίπλα στα προϊόντα του «καλαθιού», τα οποία σε μεγάλο βαθμό ήταν ιδιωτικής ετικέτας υπήρχαν επώνυμα προϊόντα σε προσφορές με γενναίες εκπτώσεις σε σχέση με μια ημέρα πριν. Το αν βέβαια θα συνεχιστούν αυτές οι προσφορές και αύριο ή μεθαύριο κανείς δεν το ξέρει.
Ενδιαφέρον έχει ο νέος νόμος που ισχύει από προχθές Τρίτη στη Νέα Υόρκη και υποχρεώνει τις εταιρείες που βγάζουν αγγελίες αναζήτησης προσωπικού να δημοσιεύουν και το ύψος των ετήσιων προσφερόμενων απολαβών. Έτσι, για παράδειγμα, μαθαίνουμε ότι η θέση του επικεφαλής στρατηγικού μάρκετινγκ στην Colgate αμείβεται από 173 χιλ. έως 253 χιλ. ευρώ, ενώ στην Macy’s ο επικεφαλής των θεμάτων διαφορετικότητας, ισότητας και συμπερίληψης-ναι υπάρχουν και τέτοιες θέσεις εργασίας- θα έχει ως αποδοχές από 142 χιλ. έως 237 χιλ. ευρώ. Ευτυχώς που ο συγκεκριμένος νόμος δεν ισχύει στην Ελλάδα όχι μόνο επειδή το «πόσα βγάζεις» είναι ερώτηση-ταμπού, αλλά και διότι θα ξεσπούσε κίνημα «cancel» κατά εταιρειών που καίτοι θεωρούνται μεγάλες, εκτιμάται πως δίνουν λίγα… 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview