Η ιδέα του να ζεις κάτω από το νερό για έναν μήνα είναι αρκετή για να τρομοκρατήσει κάθε κλειστοφοβικό άνθρωπο – αλλά θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα σε μόλις τρία χρόνια, αν αυτό το νέο σχέδιο είναι κάτι που μπορεί να συμβεί. 

Επιστήμονες από την DEEP Research Labs, μια εταιρεία τεχνολογίας και εξερεύνησης ωκεανών, αποκάλυψαν σχέδια για την κατασκευή μιας βάσης 660 πόδια κάτω από την επιφάνεια του νερού στα ανοιχτά της Ουαλίας, όπου οι ερευνητές θα μπορούσαν να ζήσουν έως και 28 ημέρες.

Deep

Η βάση, που ονομάζεται Sentinel, θα παρείχε στους επιστήμονες εκτεταμένη πρόσβαση στην «επιπελαγική ζώνη», όπου πιστεύεται ότι βρίσκεται το 90 τοις εκατό της θαλάσσιας ζωής. 

Η DEEP είπε: «Το να είμαστε σε θέση να εξερευνήσουμε πλήρως την πλήρη έκταση αυτού του τμήματος του ωκεανού και όχι απλώς να εκτελούμε εισβολές από την επιφάνεια, θα αντιπροσωπεύει μια σταδιακή αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες μπορούν να παρατηρούν, να παρακολουθούν και να κατανοούν τους ωκεανούς».

Η επιπελαγική ζώνη αναφέρεται συχνά ως η ζώνη του ηλιακού φωτός και εκτείνεται από την επιφάνεια μέχρι τα 660 πόδια (200 μέτρα). 

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας στην Ουάσιγκτον εξήγησε: «Σε αυτή τη ζώνη υπάρχει το μεγαλύτερο μέρος του ορατού φωτός». 

«Με αυτό το ηλιακό φως που φθάνει στη γη με θερμότητα από τον ήλιο, το οποίο είναι υπεύθυνο για μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας σε αυτή τη ζώνη, τόσο με τις εποχές όσο και με τα γεωγραφικά πλάτη. Οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας κυμαίνονται από 97 F (36 C) στον Περσικό Κόλπο έως 28 F (-2 C) κοντά στον Βόρειο Πόλο.

Ενώ οι επιστήμονες μπορούν να εξερευνήσουν αυτή τη ζώνη σε υποβρύχια, αυτά μπορούν συνήθως να παραμείνουν κάτω από το νερό μόνο για μερικές ώρες κάθε φορά. 

Για να δώσει στους ερευνητές πιο εκτεταμένη πρόσβαση σε αυτή τη ζώνη, η DEEP προτείνει την κατασκευή μιας μόνιμης βάσης στα ανοιχτά της δυτικής ακτής του Ηνωμένου Βασιλείου.   

Ο πρόεδρος του DEEP Steve Etherton είπε: «Πρέπει να διατηρήσουμε τους ωκεανούς και για να γίνει αυτό πρέπει να τους κατανοήσουμε». 

«Οι ωκεανοί βρίσκονται στο επίκεντρο των προκλήσεων που έχουν συμβεί στην διάρκεια των χρόνων τις οποίες αντιμετωπίζει ο κόσμος και προσφέρουν επίσης ευκαιρίες που δεν έχουμε καν αρχίσει να κατανοούμε.

Είναι η πηγή τουλάχιστον κάθε άλλης ανάσας που παίρνουμε. Επηρεάζουν τον καιρό. Επηρεάζουν το κλίμα αλλά και εμάς»

Οι εικόνες από το σχέδιο του υποβρυχίου, αποκαλύπτουν πώς θα διαθέτει μια κεντρική «μεγάλη αίθουσα», με εργαστήρια σε έναν ημιώροφο πάνω από αυτήν. 

Deep

Deep

Οι επιστήμονες θα ζουν σε ιδιωτικά υπνοδωμάτια με ένα μονό κρεβάτι με αποθηκευτικό χώρο ενσωματωμένο στε αυτό και ένα μικρό τραπεζάκι, ενώ τα μπάνια τους θα έχουν ένα αρκετά ευρύχωρο ντους, μαζί με τουαλέτα και νιπτήρα. Επίσης, η κουζίνα θα έχει τραπεζαρία και μεγάλα παράθυρα που βλέπουν στον πυθμένα της θάλασσας. 

Deep

Deep

Deep

Η DEEP ελπίζει ότι η πρώτη της βάση να είναι στα ανοικτά των ακτών της νοτιοδυτικής και της Ουαλίας, αν και η ακριβής τοποθεσία δεν έχει ακόμα βρεθεί, ενώ το ποσό που θα χρειαστεί για την κατασκευή παρεμένει ασαφές. 

Αυτή η περιοχή επιλέχθηκε λόγω του «μοναδικού συμπλέγματος σχετικής τεχνογνωσίας ναυτικής μηχανικής, καταδύσεων, υπερβαρικών και υποβρυχίων και δεσμών με την ευρύτερη εμπορική και τεχνική βιομηχανία καταδύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η DEEP.

Πηγή: dailymail.co.uk