Home / BUSINESS TALK / Η εξουσία των συμβολαιογράφων, τα αραβικά deals στις ΑΠΕ, ο πληθωρισμός και ο Γεράρδος

Η εξουσία των συμβολαιογράφων, τα αραβικά deals στις ΑΠΕ, ο πληθωρισμός και ο Γεράρδος

Περιθωριο 20 ημερών έχουν όσοι θέλουν να μεταβιβάσουν κάποιο ακίνητο, καθώς όπως φαίνεται στις 30 Μαΐου ξεκινά εκ νέου η αποχή των συμβολαιογράφων που θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Ιουνίου. «Όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε», σχολίασε έμπειρος κτηματομεσίτης της Αθήνας προσθέτοντας ότι έτσι όπως πάει χάνεται το καλοκαίρι για την αγορά. Και αυτό γιατί παραδοσιακά οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται τον Ιούνιο, ελάχιστες τον Ιούλιο και μετά δίνεται… ραντεβού τον Σεπτέμβριο. Εάν ληφθεί υπόψη ότι για να ολοκληρωθεί μία αγοραπωλησία απαιτούνται περισσότερο από δύο μήνες, γίνεται αντιληπτό ότι το real estate γίνεται σπορ για λίγους και υπομονετικούς… Έτσι όμως, δεν γίνονται δουλειές.
Την ερχόμενη Κυριακή θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δρομολόγιο από τις γρήγορες αμαξοστοιχίες ETR470 της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Μετά από σαράντα κύματα τα «Ασημένια Βέλη» μπαίνουν στις ράγες και θα κάνουν Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε λιγότερο από 4 ώρες. Το πρόγραμμα προβλέπει αναχώρηση από την Αθήνα στις 07:22, στάση στη Λάρισα στις 10:17 και άφιξη στη Θεσσαλονίκη στις 11:20. 
Μνημόνιο για τη σύσταση Κοινοπραξίας με εταίρο την Kyoto Α.Ε. συμφερόντων του ομίλου Κωνσταντακόπουλου για την ανάπτυξη χερσαίων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα υπέγραψε η Abu Dhabi Future Energy Company (Masdar) στο πλαίσιο της Ευρείας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, των ΗΑΕ και της Ελλάδας. Το μνημόνιο αυτό σηματοδοτεί διεύρυνση της συνεργασίας των δυο πλευρών που ξεκίνησε πριν από ένα περίπου χρόνο και η οποία αφορά την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών δυναμικότητας 65 MW στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως στο συγκεκριμένο project, που ανακοινώθηκε στις αρχές Μαΐου πέρσι, εκτός της εταιρείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του ομίλου Κωνσταντακόπουλου συμμετέχει και η Autohellas.
Θυμίζουμε εδώ και τα άλλα 2 deals με τα ΗΑΕ και συγκεκριμένα την «Στρατηγική Συμφωνία-Πλαίσιο» για διερεύνηση ευκαιριών παροχής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής πλωτής μονάδας αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου και της μονάδας επαναεριοποίησης (FSRU) της «Dioriga Gas», καθώς και για τη διερεύνηση άλλων ευκαιριών συνεργασίας στον τερματικό σταθμό της «Dioriga Gas» που υπέγραψαν η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC) και η Motor Oil αλλά και το Μνημόνιο με τη Motor Oil για την ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων παραγωγής αιολικής ενέργειας και άλλων έργων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα.
«10,2%. Το δείχνει τώρα στην τηλεόραση», είπε ο Γιώργος Γεράρδος. Βλέπετε, η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2021 της «Πλαίσιο Computers» στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, παρουσίαση που έγινε μέσω zoom, είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 12 χθες το μεσημέρι, την ώρα που η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα κακά μαντάτα για τον πληθωρισμό. Και φυσικά (και) ο ιδρυτής της και πρόεδρος της εταιρείας ήθελε να μάθει πώς διαμορφώθηκε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Απρίλιο του 2022. Πάντως, οι Γεράρδοι δεν πτοούνται με τον διευθύνοντα σύμβουλο, τον Κωνσταντίνο Γεράρδο να λέει χθες: «Η τοποθέτησή μας, εκεί δηλαδή που απευθυνόμαστε είναι τα μέσα εισοδήματα και άνω, τα οποία επηρεάζονται μεν από τον πληθωρισμό όχι όμως στο βαθμό που επηρεάζονται τα χαμηλότερα εισοδήματα. Επιπλέον, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των πελατών μας είναι επιχειρήσεις και όχι ιδιώτες». 
Η ζήτηση, πάντως, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε είναι μειωμένη το πρώτο τετράμηνο, όμως «όχι κάτι τραγικό», όπως χαρακτηριστικά είπε. Επειδή, πάντως, στην εταιρεία τα μετρούν τα λόγια τους, απέφυγαν να δώσουν οποιαδήποτε εκτίμηση (guidance αγγλιστί) για ρυθμό ανάπτυξης και για κέρδη το 2022. ««Δεν είμαστε καλοί στις ανακοινώσεις και στις προβλέψεις. Είμαστε καλοί στην υλοποίηση», πρόσθεσε από την πλευρά του ο ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας κ. Γιώργος Γεράρδος». Μόνο ότι τα περιθώρια κέρδους θα είναι μειωμένα, καθώς θα πρέπει να απορροφηθεί ένα μέρος των ανατιμήσεων, έτσι ώστε να διατηρηθούν και τα υψηλά μερίδια αγοράς. Ένα μέρος, βεβαίως, θα μετακυλισθεί στον καταναλωτή, διότι πρέπει να διασφαλισθεί και η υγεία της εισηγμένης. Για το ενεργειακό κόστος δεν ανησυχεί η εταιρεία, θα λάβει την κρατική επιδότηση ενώ στις εγκαταστάσεις στη Μαγούλα θα τοποθετήσει και φωτοβολταϊκά. 
Ο πληθωρισμός δεν ανατρέπει ούτε τον επενδυτικό σχεδιασμό της εταιρείας. Φέτος προγραμματίζονται επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, κυρίως σε logistics και σε δύο νέα καταστήματα. Τα καταστήματα θα είναι εκτός Αττικής, περί τα 1.500 τ.μ. και θα πωλούν και λευκές συσκευές, μια κατηγορία στην οποία φαίνεται ότι ποντάρει πολύ η «Πλαίσιο». Πάντως, τα νέα καταστήματα δεν αποκλείεται να είναι και μετεγκαταστάσεις υφιστάμενων σε νέα, μεγαλύτερα σημεία, όπως έγινε ήδη στο Ηράκλειο Κρήτης. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview