Home / Επιστήμη / Αρχαιολογία / Η Ελλάδα συνεχίζει να εκπλήσσει τους αρχαιολόγους: Μαρμάρινο άγαλμα του Σιληνού ανακαλύφθηκε στην Πέλλα

Η Ελλάδα συνεχίζει να εκπλήσσει τους αρχαιολόγους: Μαρμάρινο άγαλμα του Σιληνού ανακαλύφθηκε στην Πέλλα

Ένα εντυπωσιακό μαρμάρινο άγαλμα Σιληνού έφερε στο φως η πανεπιστημιακή ανασκαφή στη βόρεια στοά της Αρχαίας Αγοράς στην Πέλλα.

Ποιος είναι όμως ο Σιληνός, το μαρμάρινο άγαλμα της ελληνιστικής περιόδου, που ανακάλυψε η ανασκαφή του ΑΠΘ στην αγορά της Πέλλας;

Ο Σιληνός σχετίζεται με τη διονυσιακή λατρεία, θεωρείται μάλιστα ότι ανέθρεψε τον Διόνυσο. Οι παραδόσεις για την καταγωγή του ποικίλουν. Άλλοτε θεωρείται γιος του Πάνα ή του Ερμή και μιας Νύμφης· άλλοτε εκλαμβάνεται ως θεός παλαιότερος, μια και γεννήθηκε από τις σταγόνες του αίματος του Ουρανού, όταν ακρωτηριάστηκε από τον Κρόνο. Άσχημος, με χοντρά χείλη, πλατιά μύτη, βλέμμα ταύρου, μεγάλη κοιλιά, συχνά μεθυσμένος, τόσο που με δυσκολία κρατιόταν πάνω στο γαϊδουράκι του. Ωστόσο, θεωρούνταν σοφός, δάσκαλος-παιδαγωγός, όπως και ο Κένταυρος Χείρων.

Στο έργο εξαιρετικής γλυπτικής των ελληνιστικών χρόνων απεικονίζεται όρθια ανδρική γενειοφόρος μορφή φυσικού μεγέθους που διατηρεί αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά της αλλά και τα υπολείμματα της χρωματικής επικάλυψης με εμφανή το ερυθρό και την ώχρα. Ο Σιληνός, έχει ύψος περίπου 1,75 εκ. με χαρακτηριστική μακριά γενειάδα. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Ανασκαφής, καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Ιωάννη Μ. Ακαμάτη, “θα είναι ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα εκθέματα του νέου μουσείου της Πέλλας”.

01_468_355

“Κατά την έρευνα πεδίου στη βόρεια στοά της Αγοράς της Πέλλας, στο στρώμα καταστροφής του χώρου 10, εντοπίστηκε μαρμάρινο άγαλμα φυσικού μεγέθους σε πολλά τμήματα, που συγκολλούνται. Απεικονίζεται όρθια ανδρική γενειοφόρος μορφή. Φορά δορά και φέρει ενδρομίδες. Διατηρούνται σποραδικά υπολείμματα χρωμάτων. Η μορφή με πιθανότητα ανήκει στον κόσμο του Διονύσου (Σιληνός)” αναφέρεται στην ανακοίνωση, για την ανακάλυψη της ανασκαφής.

“Συνολικά, το άγαλμα είναι σε καλή κατάσταση, το κεφάλι φαίνεται πως κολλάει στον κορμό, απλώς θα πάρει κάποιο χρόνο η διαδικασία, ενώ λείπουν τα χέρια. Η μπροστινή όψη έχει αρκετά ιζήματα κολλημένα, θα πρέπει να γίνει η συντήρηση και να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί στην κάτω πλευρά, στην όψη, υπάρχει χρώμα που σώζεται” εξήγησε  ο καθηγητής Ακαμάτης, προσθέτοντας, ότι η ανασκαφή συνεχίζεται, άρα δεν αποκλείεται να βρεθούν κομμάτια που λείπουν.

images.watchit.gr

Χρονολογικά, σύμφωνα με τον κ. Ακαμάτη, το άγαλμα ανήκει μετά βεβαιότητος στην ελληνιστική περίοδο και μένει να μελετηθεί και να προσδιοριστεί πιο συγκεκριμένα, σε ποια φάση της περιόδου κατασκευάστηκε. Ο χώρος, στον οποίο βρέθηκε το άγαλμα, φαίνεται να είχε λατρευτικό χαρακτήρα, αφού από χρόνια έχει εντοπιστεί ημικυκλική κατασκευή με παροχές μικρών μολύβδινων σωλήνων όπου, με μηχανικό τρόπο από δύο δεξαμενές στο πίσω μέρος, παροχετεύονταν μικρή ποσότητα υγρού. Η θέση είχε χαρακτηριστεί ως λατρευτικός χώρος.

 

 

ΠΗΓΗ: parapolitika.gr

 

About maryav