Home / Διεθνή / Ησυχία στο σεξ και βία κατά των γυναικών προτείνει το κόμμα του Ερντογάν

Ησυχία στο σεξ και βία κατά των γυναικών προτείνει το κόμμα του Ερντογάν

Πολυγαμία που προάγει τον ανταγωνισμό, ενθάρρυνση στη βία εναντίον των γυναικών για να αγαπούν περισσότερο του άνδρες τους και ησυχία κατά τη διάρκεια του σεξ για να αποφευχθεί η γέννηση τραυλών παιδιών, προτείνει το νέο βιβλίο του AKP

Αφορμή για πολιτική αντιπαράθεση και έντονη κριτική προκάλεσε η επιλογή τοπικών αρχόντων στην Τουρκία, να διανείμουν εγχειρίδιο ορθής σεξουαλικής συμπεριφοράς σε νέα παντρεμένα ζευγάρια. Το εν λόγω βιβλίο, με τις απίθανες προτάσεις προς τους νεόνυμφους, διένειμε η τοπική δημοτική αρχή της Επαρχίας της Κιουτάχειας, η οποία και πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα AKP, του Ταγίπ Ερντογάν.

Στις σελίδες του αναφέρεται πως μια γυναίκα θα πρέπει να παραμένει υπάκουη στον σύζυγό της “να σιωπά και να απολογείται αμέσως όταν εκείνος νευριάζει μαζί της”. Σε άλλο σημείο, οι εμπνευστές του ισχυρίζονται πως η πολυγαμία μπορεί να είναι θετική για το ζευγάρι, καθώς προάγει τον “ανταγωνισμό”. “Ένας άνδρας που έχει παντρευτεί μια κακότροπη γυναίκα, αντί να χωρίσει και να την αφήσει σε κάποιον άλλον, μπορεί να παντρευτεί μια άλλη γυναίκα χωρίς να πάρει διαζύγιο. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ανταγωνισμό” σημειώνεται στο εγχειρίδιο.

Επιπλέον, συστήνει στο ζευγάρι να μην μιλά κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, καθώς μπορεί κάτι τέτοιο να προκαλέσει τραυλισμό στο παιδί που θα γεννηθεί.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης ήταν άμεση. Η βουλευτής της αντιπολίτευσης Φατμά Καπλάν Χουριέτ, ανέφερε στο τουρκικό κοινοβούλιο πως το βιβλίο αυτό είναι γεμάτο φαντασιόπληκτο και ανήθικο περιεχόμενο. “Το βιβλίο που διανεμήθηκε από τη δημοτική αρχή είναι ανήθικο. Υποστηρίζει πως το μπαλέτο και το θέατρο είναι εστίες δαιμόνων, πως οι γυναίκες δεν θα έπρεπε να γυμνάζονται σε γυμναστήρια ή πάρκα και ενθαρρύνει τη βία εναντίων γυναικών τονίζοντας πως αν κανείς χτυπά τη σύντροφό του, εκείνη θα τον αγαπά και θα τον θέλει ακόμη περισσότερο. Επίσης, αναφέρει πως παιδιά μεταξύ 10 και 12 ετών θα έπρεπε να μπορούν να παντρεύονται μεταξύ τους” ανέφερε σε ιδιαίτερα επικριτικό ύφος η βουλευτής.

Ο καθένας μπορεί να διανείμει βιβλία όπως θέλει, αλλά οι άνθρωποι οφείλουν να διαθέτουν ισορροπία. Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε γνώμες που είναι πρωτόγονες και αντιεπιστημονικές

Σε κάθε περίπτωση, τα όσα αναγράφονται στο βιβλίο συνάντησαν την αντίδραση και της κυβέρνησης. Ο υπουργός παιδείας Ιζμέτ Γιλμάζ χαρακτήρισε το εγχειρίδιο “πρωτόγονο”. “Ο καθένας μπορεί να διανείμει βιβλία όπως θέλει, αλλά οι άνθρωποι οφείλουν να διαθέτουν ισορροπία. Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε γνώμες που είναι πρωτόγονες και αντιεπιστημονικές” τόνισε ο υπουργός.

Τα επικίνδυνα παιχνίδια του AKP με την κοσμικότητα

Μπορεί το γεγονός αυτό να είναι μεμονωμένο και προϊόν γραφικότητας, δείχνει όμως με ιδιαίτερα ανησυχητικό και γλαφυρό τρόπο τις φωνές που εδράζονται εντός του κόμματος Ερντογάν. Φωνές που επιθυμούν την κατάργηση της λαϊκότητας της Τουρκίας, της αναίρεσης του κοσμικού κράτους που κέρδισε ο τουρκικός λαός μετά την ηγεσία Ατατούρκ. Είναι άλλωστε πολλές οι αναφορές στελεχών του κόμματος, αλλά και του ίδιου του ηγέτη τους στον ισλαμικό νόμο και την ανάγκη της Τουρκίας να υπακούει σε αυτόν.

Πριν από μερικές ημέρες, ένταση είχε προκαλέσει νομοσχέδιο της κυβέρνησης που έδινε τη δυνατότητα σε άνδρες που είχαν σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικα κορίτσια, να διαφεύγουν της ποινικής δίωξης σε περίπτωση γάμου με τα θύματά τους. Το AKP ισχυριζόταν τότε πως με το νέο νόμο απαντούσε σε ένα κοινωνικό πρόβλημα, που ήθελε οικογένειες να παντρεύουν τα παιδιά τους, παρά το νόμο που το απαγορεύει για παιδιά κάτω των 17 ετών και έτσι αντιμετώπιζαν την αυστηρότητα του νόμου. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει το νομοσχέδιο, έπειτα από πολιτική και κοινωνική κατακραυγή.

Δεν μπορείτε να απελευθερώνετε τις γυναίκες καταστρέφοντας την έννοια της οικογένειας

Το καθεστώς Ερντογάν ήταν άλλωστε εκείνο που επανέφερε τη μαντήλα, θρησκευτικό κατάλοιπο που είχε απαγορευτεί επί 90 συναπτά έτη από τη χώρα. Και μπορεί πρόσφατα ο πρόεδρος της Τουρκίας να κάλεσε τους μουσουλμάνους να σταματήσουν να κλειδώνουν τις γυναίκες τους και να τους επιτρέψουν να βγουν στην αγορά εργασίας, να μορφωθούν και να συνεισφέρουν στην κοινωνία, λίγους μήνες νωρίτερα όμως έλεγε τα ακριβώς αντίθετα. “Δεν μπορείτε να απελευθερώνετε τις γυναίκες καταστρέφοντας την έννοια της οικογένειας” σημείωνε ανήμερα της ημέρας της γυναίκας την περασμένη άνοιξη και τόνιζε πως για εκείνον “η γυναίκα είναι πάνω απ’ όλα μάνα”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η σύζυγος Ερντογάν, Εμινέ, η οποία σε δημόσιες τοποθετήσεις πριν από μήνες εκθείαζε το ρόλο του χαρεμιού στην Οθωμανική αυτοκρατορία, που όπως σημείωνε αποτελούσε “ένα σχολείο για την προετοιμασία των γυναικών για τη ζωή“.

πηγή : news247.gr

About Kostas Athanasoulis