Home / Κόσμος / ΗΠΑ και Καναδάς γίνονται… Αρκτική με θερμοκρασίες έως μείον 55 °C

ΗΠΑ και Καναδάς γίνονται… Αρκτική με θερμοκρασίες έως μείον 55 °C

Ισχυρή χειμερινή καταιγίδα στην Αρκτική έχει θέσει περισσότερους από 135 εκατομμύρια ανθρώπους σε ΗΠΑ και Καναδά υπό αυστηρή μετεωρολογική επαγρύπνηση το Σαββατοκύριακο ενόψει των εορταστικών ημερών κατά τις οποίες σημειώνεται η μεγαλύτερη κινητικότητα.
Οι προειδοποιήσεις εκτείνονται σε όλη την αμερικανική επικράτεια και φτάνουν νότια μέχρι τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού και τη Φλόριντα, την πολιτεία του ήλιου, ενώ μεγάλα αεροδρόμια έχουν ήδη ακυρώσει χιλιάδες πτήσεις καθώς η καταιγίδα εντείνεται.

Το κρύο θα μπορούσε να καταστήσει τα φετινά Χριστούγεννα τα πιο παγωμένα των τελευταίων δεκαετιών, λένε οι μετεωρολόγοι.
Η μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ είπε ότι θερμοκρασίες από -45 έως και -55 βαθμούς Κελσίου είναι πιθανές μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας σε ορισμένες περιοχές της χώρας, σε ένα φαινόμενο που οι ειδικοί αποκαλούν «κυκλώνα-βόμβα». Ο κυκλώνας-βόμβα είναι ένας όρος που δίνεται στις καταιγίδες που ξεσπούν και εντείνονται γρήγορα.

«Αυτή δεν είναι σαν μια κανονική χιονισμένη μέρα, όπως όταν ήμασταν παιδιά, είναι σοβαρά τα πράγματα» είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου χθες, Πέμπτη.
Η αρκτική αέρια μάζα αναμένεται να φέρει ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία -9,4 βαθμών Κελσίου στο Ελ Πάσο του Τέξας, όπου οι νεοαφιχθέντες μετανάστες κοιμούνται στους δρόμους της πόλης, την ώρα που οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες που σαρώνουν ΗΠΑ και Καναδά μπορεί να επιφέρουν κρυοπαγήματα σε γυμνό δέρμα σε μόλις πέντε έως 10 λεπτά.
Η κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενόψει της καταιγίδας. Η απειλή των πλημμυρών και της συγκέντρωσης πάγου «θα προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές στην κοινότητά μας» είπε η Κάθι Χότσουλ. Η μεγάλη συγκέντρωση πάγου ενδέχεται να εμποδίσει τη ροή ενός ποταμού και μπορεί να προκαλέσει πλημμύρες.
Οι κυβερνήτες του Κεντάκι, της Βόρειας Καρολίνας, της Δυτικής Βιρτζίνια, της Τζόρτζια και της Οκλαχόμα έχουν επίσης κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ το Ουισκόνσιν κήρυξε «ενεργειακή έκτακτη ανάγκη».
Ο κυβερνήτης του Οχάιο, Μάικ Ντι Ουάιν, χαρακτήρισε την κατάσταση «πρωτοφανή και επικίνδυνη», ιδιαίτερα καθώς οι άνθρωποι ταξιδεύουν για να περάσουν τα Χριστούγεννα με αγαπημένα πρόσωπα. Η Φλόριντα μάλιστα αναμένεται να δει τα πιο κρύα Χριστούγεννα των τελευταίων 30 ετών.
Το χιόνι και οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να προκαλέσουν ζημιές και διακοπές ρεύματος στα Μεσοδυτικά και τον Καναδά.
Περισσότερες από 5.300 πτήσεις στις ΗΠΑ έχουν ήδη ακυρωθεί για Πέμπτη και Παρασκευή, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης πτήσεων FlightAware.
Εν αναμονή των διακοπών ταξιδιών, μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των United, Delta και American, προσφέρθηκαν να μη χρεώσουν τέλη για τους ταξιδιώτες που επιθυμούν να επαναπρογραμματίσουν τις πτήσεις τους.
Οι δρόμοι κατά μήκος των συνόρων Κολοράντο-Γουαϊόμινγκ έκλεισαν την Τετάρτη λόγω σχεδόν μηδενικής ορατότητας.
Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview