Home / Διεθνή / ΗΠΑ και Βρετανία «υπέκλεψαν στοιχεία από ισραηλινά drone και αεροσκάφη»

ΗΠΑ και Βρετανία «υπέκλεψαν στοιχεία από ισραηλινά drone και αεροσκάφη»

Σύμφωνα με αποκαλύψεις του Σνόουντεν

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες υπέκλεψαν πληροφορίες από ισραηλινά drones και αεροσκάφη, σε μία επιχείρηση που χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Αυτό επέτρεψε στις χώρες-συμμάχους του Ισραήλ να ελέγχουν πληροφορίες που αποκτήθηκαν στη διάρκεια αναγνωριστικών αποστολών, αναφέρουν τα Der Spiegel και η ιστοσελίδα The Intercept.

Οι πληροφορίες ήρθαν από υλικό που έφερε στο φως ο Έντουαρντ Σνόουντεν.

Σε μία πρώτη αντίδραση, ισραηλινός υπουργός είπε ότι οι αποκαλύψεις προκαλούν απογοήτευση, αλλά όχι και έκπληξη.

«Γνωρίζουμε ότι οι Αμερικανοί κατασκοπεύουν κάθε χώρα στον κόσμο και σε εμάς, τους φίλους τους» είπε ο υπουργός Γιουβάλ Στέινιτς, πρώην υπουργός Πληροφοριών.

Ο ίδιος είπε ότι το Ισραήλ δεν έχει κατασκοπεύσει τις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες.

ΗΠΑ και Βρετανία μπορούσαν να παρακολουθούν τις πληροφορίες που drone και άλλα αεροσκάφη έστελναν στους χειριστές τους.

Μάλιστα, σε εσωτερικό έγγραφο της αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) το 2008 εργαζόμενος «καυχήθηκε» ότι υπήρξε η δυνατότητα να υποκλαπεί βίντεο από το πιλοτήριο ενός ισραηλινού F-16.

Η επιχείρηση με κωδικό όνομα «Αναρχικός» είχε ξεκινήσει από το 1998 και διενεργείτο από τον βρετανικό σταθμό υποκλοπών στην Κύπρο, αναφέρουν Der Spiegel και The Intercept.

Αν και το Ισραήλ ήταν βασικός στόχος της επιχείρησης, Αμερικανοί και Βρετανοί υπέκλεπταν πληροφορίες από Αίγυπτο, Τουρκία, Ιράν και Συρία.

Newsroom ΔΟΛ

About admin