Home / Γενικές ειδήσεις / Εφικτή η κύηση αμέσως μετά από αποβολή

Εφικτή η κύηση αμέσως μετά από αποβολή

Χωρίς κίνδυνο επιπλοκών

Νέα Υόρκη
Μια γυναίκα που αποβάλλει το κύημα μπορεί να προσπαθήσει να ξαναμείνει έγκυος αμέσως μετά, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύουν στο επιστημονικό έντυπο Obstetrics and Gynecology.

Η μελέτη έρχεται να ανατρέψει την μέχρι σήμερα επικρατούσα αντίληψη ότι η γυναίκα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον τρεις μήνες πριν επιχειρήσει να μείνει έγκυος, όταν έχει προηγηθεί αποβολή.

Οι ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Ενρίκε Σίστερμαν, μελέτησαν περίπου 1.000 κυήσεις, οι οποίες κατέληξαν σε αποβολή έως την 20ή εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, οι γιατροί παρακολούθησαν τις γυναίκες επί έξι εμμηνορρυσιακούς κύκλους μετά την αποβολή ή ωσότου η γυναίκα έμεινε ξανά έγκυος. Από όσες άρχισαν να προσπαθούν αμέσως μετά την αποβολή, πάνω από τις μισές (53,2%) γέννησαν τελικά με επιτυχία, συγκριτικά με το 36,1% μεταξύ όσων γυναικών περίμεναν πάνω από τρεις μήνες για να προσπαθήσουν και πάλι.

Η έρευνα έδειξε ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών κύησης για τις γυναίκες που δεν περίμεναν να περάσει το τρίμηνο μετά την αποβολή.

«Κάθε γυναίκα που θέλει να μείνει έγκυος, πρέπει να είναι συναισθηματικά έτοιμη. Αν αυτό συμβαίνει και δεν υπάρχουν άλλες επιπλοκές, τότε δεν υπάρχει κανένας βιολογικός λόγος για να περιμένει», σχολιάζει ο Δρ Σίστερμαν.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Kostas Athanasoulis