Home / Προτεινόμενα / Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε υψηλό τριών μηνών – Στήριγμα από τον κλάδο ενέργειας

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε υψηλό τριών μηνών – Στήριγμα από τον κλάδο ενέργειας

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, βρίσκοντας στήριγμα στο ράλι των τιμών πετρελαίου, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στα επόμενα στατιστικά που θα δημοσιευθούν τις επόμενες ημέρες, αλλά και στις αντικρουόμενες ενδείξεις των διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής ως προς τις επόμενες κινήσεις των επιτοκιακών αυξήσεων.
Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,7%, αφού άγγιξε ενδοσυνεδριακά το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τριών μηνών. Οι μετοχές του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου ενισχύθηκαν 4,8%, καλύπτοντας μέρος των απωλειών που υπέστησαν στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων. Οι τιμές πετρελαίου επέστρεψαν σε άνοδο όταν η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι ο ΟΠΕΚ+ παραμένει δεσμευμένος στην πολιτική μείωσης της παραγωγής και θα προβεί σε περαιτέρω βήματα για την εξισορρόπηση της αγοράς.   

Ο δείκτης STOXX 600 έχει καταγράψει ράλι 15% από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου, χάρη σε μία σειρά από παράγοντες, μεταξύ των οποίων την καλύτερη του αναμενομένου κερδοφορία, παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για ύφεση στην Ευρωζώνη. 
Όλα τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στη δημοσιοποίηση αύριο Τετάρτη των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed του Νοεμβρίου, προκειμένου να διαπιστωθεί η πολιτική που θα ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μετά τη μικρότερη του αναμενομένου αύξηση των τιμών καταναλωτή Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή όμως υπάρχουν αντικρουόμενες ενδείξεις από τους διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ, με τον διοικητή της Μπούντεσμπανκ, Χοακίμ Νάγκελ, να ανοίγει μεν την πόρτα σε χαμηλότερες επιτοκιακές αυξήσεις σημειώνοντας ωστόσο ότι ο δρόμος των αυξήσεων θα είναι μακρύς. Από την άλλη, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, Ρόμπερτ Χόλζμαν υπογράμμισε ότι τάσσεται υπέρ μίας τρίτης επιτοκιακής αύξησης των 75 μονάδων βάσης.
Αξιοσημείωτη η αύξηση 1% που σημείωσε ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου, αφότου η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας παρουσίασε τον πρώτο της προϋπολογισμό ύψους 35 δισ.ευρώ που εστιάζει σε μέτρα μείωσης του υψηλού ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και σε φορολογικές περικοπές από τον επόμενο χρόνο για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες. 
Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX έκλεισε με άνοδο 0,29%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε 0,35%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 1,03%. Στην Ισπανία ο IBEX 35 σημείωσε ισχυρά κέρδη 1,67%.
Από τις μεμονωμένες μετοχές, αυτή της Repsol ενισχύθηκε 6,8% από τη στιγμή που η RBC αναθεώρησε ανοδικά την αξιολόγησή της για την ισπανική εταιρεία ενέργειας σε outperform. Στον αντίποδα, η μετοχή της Thyssenkrupp, που υποχώρησε 4,3% καθώς το fund Cevian μείωσε το μερίδιό του στο γερμανικό όμιλο σε λιγότερο από 1%.  
 
moneyreview.gr  
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview