Home / Διεθνή / Εσχάτη των ποινών και ισόβια για τον Μοχάμεντ Μόρσι

Εσχάτη των ποινών και ισόβια για τον Μοχάμεντ Μόρσι

Στην εσχάτη των ποινών καταδίκασε δικαστήριο της Αιγύπτου τον πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, για την υπόθεση της μαζικής απόδρασης από τις φυλακές το 2011. Εις θάνατον καταδικάστηκε για την ίδια υπόθεση και ο πνευματικός ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μπαντίε. Αμφότεροι καταδικάστηκαν επίσης σε ισόβια κάθειρξη 25 ετών με την κατηγορία της συνωμοσίας με ξένες οργανώσεις.

Η εισήγηση του δικαστηρίου για τη θανατική ποινή του ισλαμιστή πρώην προέδρου είχε μεταβιβαστή τον Μάιο στον Μεγάλο Μουφτή Σάουκι Αλάμ, τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της χώρας – όπως ορίζει ο νόμος για τις θανατικές ποινές. Ο Μόρσι και οι συγκατηγορούμενοί του είχαν ήδη καταδικαστεί για δολοφονίες και απαγωγές αστυνομικών, για επιθέσεις σε εγκαταστάσεις της Αστυνομίας και για αποδράσεις από φυλακές στη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης κατά του τότε προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης εις θάνατον τους ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Χάιρατ ελ Σάτερ, Μοχάμεντ ελ Μπελτάγκι και Αχμεντ Αμπντελάτι για την ίδια υπόθεση της συνωμοσίας. Ακόμη 13 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν ερήμην εις θάνατον. Οι ποινές μπορούν να εφεσιβληθούν.

Ο Μόρσι ήταν ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου και ανατράπηκε από τον Στρατό το 2013. Ο ίδιος έχει επαναλάβει σε όλους τους τόνους ότι η νομική διαδικασία εις βάρος του είναι παράνομη, μέρος του πραξικοπήματος τού πρώην ηγέτη του Στρατού και νυν προέδρου Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Αμεση υπήρξε η αντίδραση της Μουσουλμανικής Αδλεφότητας, η οποία χαρακτήρισε τις δικαστικές αποφάσεις άκυρες και κάλεσε μέσω Facebook σε «λαϊκή εξέγερση» την Παρασκευή.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε την απόφαση του αιγυπτιακού δικαστηρίου χαρακτηρίζοντάς τη «σφαγή του Δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Νωρίτερα, τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε κάνει λόγο για αναμενόμενη «πολιτική» ετυμηγορία από το καθεστώς της Αιγύπτου. «Δεν υπάρχει νόμος, δεν υπάρχει δικαιοσύνη», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

 

 

πηγή:http://news.in.gr/world/article/?aid=1500005222#ref=latestarticles

About basilis progressive