Ο πρόεδρος της Τουρκίας και ο πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης- AKP Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μήνυσε τον αρχηγό του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος – CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, απαιτώντας αποζημίωση 1 εκατομμυρίου τουρκικών λιρών (περίπου 100.000 ευρώ), γιατί τον αποκάλεσε «ο λεγόμενος πρόεδρος».

Και μήνυση από τον Γενικό Εισαγγελέα

Επιπλέον, κατατέθηκε μήνυση εναντίον του Κιλιτσντάρογλου από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Αγκυρας για «προσβολή του Προέδρου», όπως σημειώνει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας sozcu.com.tr.

Ο δικηγόρος του Ερντογάν, Χουσεΐν Αϊντίν, σε γραπτή ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο Κιλιτσντάρογλου έκανε δήλωση με αφορμή την Ημέρα Εργασίας των Δημοσιογράφων, στις 10 Ιανουαρίου, με την οποία «παραβιάστηκαν η τιμή, η υπόληψη και η αξιοπρέπεια του αξιότιμου Προέδρου μας λόγω των αδικαιολόγητων και αβάσιμων ισχυρισμών και κατηγοριών για τον αξιότιμο Πρόεδρό μας».

«Αγωγή για αποζημίωση ύψους 1 εκατομμυρίου TL (σ.σ.: τουρκικών λιρών) κατατέθηκε εναντίον του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στο Πρωτοδικείο της Αγκυρας, με την αιτιολογία ότι καταχράστηκε τα δικαιώματά του» πρόσθεσε.

«Πίεση στα μέσα ενημέρωσης»

Ο Κιλιτσντάρογλου είχε πει σε συνέντευξη Τύπου ότι «εάν ο λεγόμενος πρόεδρος μιας χώρας το 2020 παραπέμπει απευθείας σε μια εφημερίδα και λέει “Δεν διαβάζω αυτήν την εφημερίδα, μην την αγοράζετε, μην την διαβάζετε”, σκεφτείτε την καθοδήγηση και την άσκηση πίεσης στα μέσα ενημέρωσης. Δεν το λέει αυτό ο απλός πολίτης, αλλά το άτομο που βρίσκεται στην κορυφή και διευθύνει το κράτος».

Το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας επισημαίνει ότι προκλήθηκαν πολλές αντιδράσεις από μέλη του κόμματος του Ερντογάν για τη φράση «ο λεγόμενος πρόεδρος».

Απαίτησε «συγγνώμη»

Ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν απαίτησε «συγγνώμη» από τον Κιλιτσντάρογλου, λέγοντας ότι «το να αποκαλείς τον Πρόεδρό μας “ο λεγόμενος πρόεδρος” συνιστά πρώτα απ’ όλα έλλειψη σεβασμού στην εθνική βούληση».

Εντονη ήταν και η αντίδραση του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ ενώ ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ τόνισε πως «με τη φράση “ο λεγόμενος πρόεδρος” δεν θίγεται ο εκλεγμένος με βάσει το Σύνταγμα και τη θέληση του έθνους Πρόεδρος , αλλά αυτός που χρησιμοποιεί τον χαρακτηρισμό. Κάθε ένας έχει το καθήκον να σέβεται τους συνταγματικούς θεσμούς, τη νομιμότητα και την εθνική βούληση».

Τα τελευταία χρόνια, δεκάδες χιλιάδες πολίτες στην Τουρκία έχουν υποστεί διώξεις για «προσβολή του προέδρου της χώρας».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο