Home / BUSINESS & FINANCE / Επιμένει η ακρίβεια στα τρόφιμα – Ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει

Επιμένει η ακρίβεια στα τρόφιμα – Ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει

Θετικές είναι οι εξελίξεις από το μέτωπο του πληθωρισμού, καθώς ο δείκτης «προσγειώθηκε» στο 7,2% τον Δεκέμβριο  από το 8,5% του Νοεμβρίου, ενώ  ο ετήσιος  πληθωρισμός διαμορφώθηκε  σε μονοψήφιο επίπεδο  και συγκεκριμένα στο 9,6%. 
Τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν  ξεκάθαρα ποιος ήταν ο παράγοντας που έσπρωξε τον πληθωρισμό προς τα κάτω. Με μία καλύτερη ματιά των μηνιαίων στοιχείων, η αποκλιμάκωση οφείλεται κυρίως στην πτώση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου και στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος  που έχει μειωθεί λόγω των κρατικών παρεμβάσεων. Συγκεκριμένα, η ρύθμιση των λογαριασμών ρεύματος μέσω του νέου μηχανισμού και το «πάγωμα» της ρήτρας αναπροσαρμογής  αποτυπώνεται πλήρως καθώς τον Δεκέμβριο του 2022 οι λογαριασμό ρεύματος μειώθηκαν κατά 8,8% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021. 

Επιμένει ο πληθωρισμός στα τρόφιμα 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ στην κατηγορία «Διατροφή» η αύξηση τιμών ξεπέρασε το 15,5%  τον Δεκέμβριο. Σε βασικά προϊόντα, οι αυξήσεις ξεπερνούν ακόμη και το 20%. Γαλακτοκομικά/αυγά 25,6%, Έλαια/λίπη 21,7%, Ψωμί/δημητριακά 18,1%, Κρέατα 17,8%. Ο δείκτης αγαθών  πάντως στο δωδεκάμηνο Ιανουάριος-Δεκέμβρίος  2022 αυξήθηκε κατά  8,9%.
Από τον άλλο μήνα αναμένεται να ενεργοποιηθεί και το market pass, το οποιο αναμένεται να δώσει μια ανάσα στα νοικοκυριά.  Η ενίσχυση  θα ανέρχεται σε 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων.  Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10%, ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορές. Η ενίσχυση θα δωθεί  σε επίπεδο νοικοκυριού. 

Ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει 
Η  Κομισιόν προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 6%  το 2023 για να υποχωρήσει στο 2,4% το 2024 και στο 1,9% από το 2025.
Ο ΟΟΣΑ αναμένει πτώση στο 4,5% το 2023 και περαιτέρω στο 2,3% το 2024 ενώ το ΔΝΤ βλέπει πληθωρισμό 3,2% για φέτος και κοντά στο επίπεδο του 2% το 2024.
Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών βλέπι πληθωρισμός 5% για φέτος και 2,3% το 2024.
Οι Έλληνες δυσκολεύονται 
Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο το αυξανόμενο κόστος ζωής είναι η μεγαλύτερη ανησυχία για το 100% των Ελλήνων, έναντι 93% των πολιτών στην ΕΕ.Δεύτερη μεγαλύτερη ανησυχία για τους πολίτες της Ευρώπης είναι η απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού με ποσοστό 82% με το ποσοστό στην Ελλάδα να φθάνει το 97%.
Σύμφωνα πάλι με το Ευρωβαρόμετρο, το 86% των Ελλήνων δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Παράλληλα, το 66% των ερωτηθέντων από την Ελλάδα δηλώνουν ότι έχει ήδη μειωθεί το βιοτικό τους επίπεδο, ενώ το 29% σημειώνουν ότι δεν έχουν δει ακόμη το βιοτικό τους επίπεδο να μειώνεται, αλλά αναμένουν ότι αυτό θα συμβεί το επόμενο έτος. 
Διαβάστε επίσης: 
Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 7,2% – Πού ανεβαίνουν και πού πέφτουν οι τιμές
Ακρίβεια: Τέσσερις στους πέντε δυσκολεύονται με το εισόδημά τους
Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για το market pass – Πλήρης οδηγός

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview