Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα για ακόμη μια φορά έκανε λόγο για αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να διανείμει τα εμβόλια κατά της COVID-19 δίκαια, συμπεριλαμβάνοντας τα Βαλκάνια στις χώρες που θα τα εξασφάλιζαν.

«Ευκαιρία διμερών συμφωνιών»

«Οσον αφορά τον σχεδιασμό πρόσβασης στα εμβόλια της Pfizer, η ΕΕ δεν έβλεπε πέρα από τα σύνορά της και άφησε τον εμβολιασμό ανθρώπων στην περιοχή μας στην τύχη τους ή σε αυτό που ονομάζεται “ευκαιρία διμερών συμφωνιών (με την Pfizer)”», δήλωσε ο Ράμα κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συνόδου της Δευτέρας.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, όταν ο Ράμα είχε τοποθετηθεί ξανά κατά της ΕΕ για τον τρόπο διανομής των εμβολίων, παρενέβη ο πρεσβευτής της Γαλλίας στα Τίρανα και διέψευσε ανοιχτά τα λεγόμενά του, χαρακτηρίζοντας τη θέση του ως «ηθικά αδικαιολόγητη».

Στην κοινοβουλευτική σύνοδο, το κοινοβούλιο ενέκρινε συμφωνία με την Pfizer για περίπου 10.000 δόσεις εμβολίων. Ενώ η συμφωνία χαρακτηρίζεται ως μυστική, ο Ράμα είπε ότι η Αλβανία μπορεί βάσει αυτής να ζητήσει έως και 500.000 δόσεις.

Εμπορικό απόρρητο

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν τη δημοσίευση της συμφωνίας, αλλά η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η Pfizer ζήτησε την κατάταξή της ως εμπορικού απορρήτου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να τη δημοσιεύσει.

Προ ημερών, η Αλβανία εξασφάλισε τα πρώτα 975 εμβόλια της Pfizer από κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο σε αντάλλαγμα ζήτησε από τον Ράμα να μην την ονοματίσει, ώστε να αποφευχθεί το σενάριο και άλλες χώρες να τους ζητήσουν εμβόλια.

Πηγή: himara.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο