Home / Επιχειρήσεις / Ενημέρωση ζητά από το ΤΑΙΠΕΔ για τον ΟΛΠ ο Δρίτσας

Ενημέρωση ζητά από το ΤΑΙΠΕΔ για τον ΟΛΠ ο Δρίτσας

Λέει ότι ενημερώθηκε από δελτίο Τύπου για την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου

Ενημέρωση αλλά κατόπιν εορτής ζητά από το ΤΑΙΠΕΔ ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, σχετικά με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου να γίνει αποδεκτή η βελτιωτική προσφορά της Cosco Group (Hong Kong) Limited για την απόκτηση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Κι όμως, ο υπουργός υποστηρίζει ότι ενημερώθηκε  από το δελτίο Τύπου του ΤΑΙΠΕΔ για την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου και μάλιστα, ζητά τώρα από το ΤΑΙΠΕΔ όλα τα σχετικά έγγραφα στα οποία βασίστηκε αυτή η απόφαση, τονίζοντας ότι επιθυμεί να έχει αναλυτική ενημέρωση.

Όλα αυτά αρκετές ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι η Cosco Group (Hong Kong) Limited απέκτησε το 67% της ΟΛΠ ΑΕ με 368,5 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ κατά τη συνεδρίαση του την Τετάρτη έκανε αποδεκτή την από 20 Ιανουαρίου 2016 βελτιωτική προσφορά των Κινέζων, στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του 67% των μετοχών εκδόσεως της «Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε.».

Τo ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε την Cosco πλειοδότη και την κάλεσε να υποβάλει τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά που απαιτούνται προκειμένου να ανακηρυχθεί «Προτιμώμενος Επενδυτής», σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού.

«Η Cosco Group (Hong Kong) Limited, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ, κατέθεσε σήμερα βελτιωτική δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 67% της εταιρείας ΟΛΠ ΑΕ, προσφέροντας τίμημα  22 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι 368,5 εκατ. ευρώ για το ποσοστό του 67%», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ.

Η αρχική προσφορά της COSCO δεν έγινε γνωστή, όμως σύμφωνα με πληροφορίες  κυμαινόταν λίγο κάτω από τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πώληση του 67% του ΟΛΠ  θα γίνει  σε δύο φάσεις: Μετά την υπογραφή της συμφωνίας και την πλήρωση των όρων αυτής θα γίνει η μεταβίβαση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου στην Cosco. Το υπόλοιπο 16% θα μεταβιβαστεί στο τέλος της πρώτης πενταετίας, μετά την ολοκλήρωση των συμφωνημένων υποχρεωτικών επενδύσεων, ύψους 300 εκατ. ευρώ. Αυτές αφορούν μεταξύ άλλων, κατά προτεραιότητα την κρουαζιέρα και την ναυπηγοεπισκευή. Επιπλέον επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιηθούν την δεύτερη πενταετία.

About admin