Home / Προτεινόμενα / ΕΚΤ: Επιβάρυνση 0,4% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης η κρίση στην Ουκρανία 

ΕΚΤ: Επιβάρυνση 0,4% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης η κρίση στην Ουκρανία 

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η πολεμική σύρραξη ενδεχομένως να επιφορτίσει το ΑΕΠ της Ευρωζώνης με ένα ποσοστό της τάξεως του 0,3% με 0,4%, στο μετριοπαθές σενάριο. 
Την εκτίμηση αυτή μοιράσθηκε ο ανώτερος οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποίησαν χθες, ελέω της κρίσης στην Ανατολική Ευρώπης, όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο τέσσερις πηγές με γνώση του τι συζητήθηκε χθες. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επιβράδυνση αυτή παρουσιάσθηκε από τον Λέιν στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, βάσει του μετριοπαθούς σεναρίου.
Στο δυσμενές σενάριο, το ΑΕΠ αναμένεται να επιβαρυνθεί κατά 1%, ενώ το ευοίωνο σενάριο όπου η πολεμική σύρραξη δεν θα έχει κανένα αντίκτυπο στην οικονομία της Ευρωζώνης αποκλείσθηκε.  

Ωστόσο, αναφορικά με τις προβλέψεις οι πηγές τις ερμήνευσαν με διαφορετικό τρόπο, καθώς μία πηγή χαρακτήρισε τους υπολογισμούς μετριοπαθείς, μία άλλη πολύ πρώιμους, ενώ μια τρίτη υποστήριξε ότι βασίσθηκαν περισσότερο στις τιμές των εμπορευμάτων. 
Οι πηγές ανέφεραν ότι ο Λέιν θα επιστρέψει με ανανεωμένες προβλέψεις στην επόμενη συνεδρίαση στις 10 Μαρτίου, σε μια συνεδρίαση που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον για το πώς θα καθορίσει η ΕΚΤ τη νομισματική της πολιτική και την τύχη των προγραμμάτων στήριξης.
Όπως αναφέρουν οι πηγές, η χθεσινή συνάντηση επικεντρώθηκε αποκλειστικά στην κατάσταση στην Ουκρανία και υπό το πλαίσιο αυτό, ο Λέιν δεν προέβη σε κάποιες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό και την πορεία του το 2022, ωστόσο τόνισε ότι δεν θα υπάρξει σημαντική αύξησή του, λέγοντας μάλιστα ότι θα πέσει υπό του επίσημου στόχου της ΕΚΤ του 2%, πριν από το 2024, το χρονικό διάστημα για το οποίο η κεντρική τράπεζα έχει δώσει εκτιμήσεις. 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview