Home / Ειδήσεις / Εκλογικός νόμος: Καμία αλλαγή από Μαξίμου, ρίχνει το γάντι στο ΠΑΣΟΚ

Εκλογικός νόμος: Καμία αλλαγή από Μαξίμου, ρίχνει το γάντι στο ΠΑΣΟΚ

Καθ’ οδόν στη Βουλή προς ψήφιση

Αθηνα
Καμία ουσιαστική αλλαγή στο θέμα του εκλογικού νόμου δεν προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, η οποία εκπέμπει το μήνυμα πως η πρόταση νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή δεν επιδέχεται τροποποιήσεις.

Αντιθέτως, σύμφωνα με Τα Νέα, το Μαξίμου τονίζει ότι με αφορμή τη συνταγματική αναθεώρηση μπορούν να ενταχθούν στην ατζέντα του διαλόγου ζητήματα που έμειναν εκτός των αλλαγών επί του εκλογικού νόμου, όπως η ψήφος των ομογενών και η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.

«Δεν θα κάνουμε πίσω στον εκλογικό νόμο» διευκρινίζει από το Πεκίνο ανώτατη κυβερνητική πηγή σχολιάζοντας ότι η πρόταση που κατατέθηκε στη Βουλή είναι ειλικρινής και αποτελεί «τον κοινό παρονομαστή των πρωθυπουργικών συζητήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς».

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει πως περιμένει από τα πολιτικά κόμματα να στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση, παρ’ όλα αυτά έχει πει στους συνομιλητές του πως ακόμη κι αν ο εκλογικός νόμος δεν συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 200 ψήφους για να εφαρμοστεί από την επόμενη αναμέτρηση, η κυβέρνηση θα είναι απολύτως κερδισμένη αφού έχει κατεβάσει μια πρόταση που είναι – όπως λέει – ειλικρινής και κινείται στους παραδοσιακούς άξονες της Αριστεράς.

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν πως για το Μαξίμου η ψήφιση του εκλογικού νόμου -περί τα μέσα Ιουλίου- είναι μια υπόθεση win-win καθώς αν κάποια κόμματα αποφασίσουν τελικώς να μην ψηφίσουν «θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα», ιδίως από τη στιγμή που έχουν παρουσιάσει πανομοιότυπες προτάσεις με την κυβέρνηση «και τώρα κάνουν τον Κινέζο».

Είναι προφανές ότι οι αιχμές αφορούν πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ και την πρόεδρό του Φώφη Γεννηματά καθώς το 2015 το κόμμα της παρουσίασε πρόταση για την απλή αναλογική, πάνω στην οποία και στηρίζεται ο πυρήνας της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ενοχλημένος από τη στάση της Χαριλάου Τρικούπη, ιδίως μετά τις τελευταίες δηλώσεις της Γεννηματά που θέτει πέντε σημεία προς συζήτηση για να ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος, ανάμεσα στα οποία και η δυνατότητα για το πρώτο κόμμα ή τον κυβερνητικό συνασπισμό εφόσον υπερβαίνει το ποσοστό του 42% να μπορεί να παίρνει έναν αριθμό εδρών ως μπόνους.

*Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων
Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis