Home / BUSINESS & FINANCE / Εκατοντάδες χιλιάδες τ.μ. για νέα logistics: Πού δηµιουργούνται νέες αποθήκες – Τα deals

Εκατοντάδες χιλιάδες τ.μ. για νέα logistics: Πού δηµιουργούνται νέες αποθήκες – Τα deals

Μαγνήτης επενδύσεων αναµένεται να παραµείνει ο τοµέας των ακινήτων αποθήκευσης και διανοµής (logistics) και κατά τη φετινή χρονιά. Η βελτίωση των χρόνων παράδοσης στο «τελευταίο µίλι» (από το τελευταίο σηµείο αποθήκευσης στον καταναλωτή) που εξασφαλίζει το ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα για τις επιχειρήσεις, καθιστά ελκυστικούς τους αποθηκευτικούς χώρους –ιδίως των υψηλών προδιαγραφών– για τα κεφάλαια. Ωστόσο, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, στις συγχωνεύσεις ελληνικών εταιρειών κυριαρχεί, ενίοτε, η προσωπικότητα των επιχειρηµατιών µε αποτέλεσµα, σε αρκετές περιπτώσεις, αυτού του είδους οι συναλλαγές είτε να καθυστερούν να ολοκληρωθούν είτε να µην πραγµατοποιούνται ποτέ. Σε αυτό το υπόβαθρο εντάσσεται η κινητικότητα στα logistics την οποία τροφοδοτούν οι εξαγορές ακινήτων από επενδυτικές εταιρείες και η έναρξη υλοποίησης ώριµων έργων. Οπως και οι σχεδιαζόµενες εξαγορές και συγχωνεύσεις που προχωρούν µε πιο αργούς ρυθµούς ή δεν ολοκληρώνονται.
Στα ανολοκλήρωτα σχέδια ανήκει αυτό για τη δηµιουργία του µεγαλύτερου ελληνικού οµίλου παροχής υπηρεσιών logistics µέσω της συνένωσης της Foodlink µε τρεις εταιρείες του οµίλου ∆ελατόλα (∆ελατόλας Μεταφορών 3PL Υπηρεσιών, ∆ελατόλας Ταχυµεταφορική και Easy Transport). Τον Μάρτιο του 2022, η Foodlink επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις µε την οικογένεια ∆ελατόλα, αλλά χθες ανακοίνωσε τη διακοπή των διαπραγµατεύσεων που είχαν ως αντικείµενο, µεταξύ άλλων, την απόκτηση µονοψήφιου ποσοστού της Foodlink από την οικογένεια ∆ελατόλα. Υστερα και από την απόκτηση, πριν από περίπου δύο χρόνια, του 51% της µεταφορικής εταιρείας Αθηναϊκή, η συναλλαγή θα δηµιουργούσε τον µεγαλύτερο όµιλο logistics µε αποθήκες 250.000 τετραγωνικών µέτρων σε όλη την Ελλάδα.

Ενα ακόµη φερόµενο ως κυοφορούµενο deal στο οποίο είναι στραµµένα τα βλέµµατα της αγοράς περιλαµβάνει την απόκτηση του 20% της «Ορφεύς Βεϊνόγλου» από τη HIG Capital. Οι συνοµιλίες µεταξύ των δύο πλευρών φέρεται ότι ξεκίνησαν λίγους µήνες πριν εκπνεύσει το 2021, µε τη φηµολογία να υποστηρίζει ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί σύντοµα, κάτι που µένει να φανεί. Η HIG Capital, που δροµολογεί τη δηµιουργία µεγάλου κέντρου αποθήκευσης και διανοµής στις εγκαταστάσεις της πρώην Χαλυβουργίας Ελλάδος, έχει αποκτήσει τη Makios Logistics και τον τοµέα ψυκτικών αποθηκευτικών χώρων της εταιρείας Olympias.
Σε αντίθεση µε τις ζυµώσεις για τη δηµιουργία συµµαχιών, τα επενδυτικά έργα που περιλαµβάνουν είτε την αγορά ακινήτων είτε την υλοποίηση νέων χώρων ιδίως στον Ασπρόπυργο, αλλά και εκτός Αττικής, προχωρούν µε πολύ γρηγορότερους ρυθµούς. Ενδεικτικά, πρόσφατα εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόµο το νέο project της Sarmed για τη δηµιουργία νέων αποθηκών ξηρού και ψυχρού φορτίου στον Ασπρόπυργο που είναι προϋπολογισµού της τάξεως των 7,1 εκατ. ευρώ και λαµβάνει επιδότηση χρηµατοδοτικής µίσθωσης ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Η λίστα των επενδυτών σε χώρους logistics είναι µακρά, περιλαµβάνοντας την Dimand που δροµολογεί στη Θεσσαλονίκη την κατασκευή, σε δύο φάσεις, συγκροτήµατος logistics 120.000 τ.µ. σε ακίνητο 355,8 στρεµµάτων, το οποίο έχει αποκτήσει από τη Βαλκάν ακίνητα. Η Trastor, µέσω των νέων επενδύσεών της, φιλοδοξεί να αποτελέσει, σε χρονικό ορίζοντα ενάµισι έτους, τον µεγαλύτερο ιδιοκτήτη ακινήτων logistics στον Ασπρόπυργο µε επιφάνεια άνω των 150.000 τ.µ. Νέα αποθήκη στην υφιστάµενη εγκατάστασή της στη θέση «Ηµερος Τόπος» στον Ασπρόπυργο, σχεδιάζει και η Briq Properties η οποία, µετά την εξαγορά δύο νέων οικοπέδων, δηµιουργεί ενιαία έκταση 114 στρεµµάτων. Οι χώροι logistics ανήκουν στο επενδυτικό µείγµα και της Prodea Investments.

Διαβάστε επίσης: 
Real estate: Επενδύσεις ρεκόρ 1,65 δισ. σε επαγγελματικά ακίνητα το 2022
Foodlink: Τέλος οι συζητήσεις για τις επιχειρήσεις της οικογένειας Δελατόλα
Τα νέα έργα των 3 δισ. ευρώ που αλλάζουν την όψη της Αθήνας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview