Home / Επιχειρήσεις / Εθνική Τράπεζα: Ενισχύει τη θυγατρική στη Βόρεια Μακεδονία

Εθνική Τράπεζα: Ενισχύει τη θυγατρική στη Βόρεια Μακεδονία

Στην περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών της θυγατρικής του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, Stopanska Banka, στη Βόρεια Μακεδονία στοχεύει η διοίκηση της ΕΤΕ, που πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσκεψη στη γειτονική χώρα. Η επίσκεψη, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, πραγματοποιείται με αφορμή τα εγκαίνια του νέου κτιρίου διοίκησης στα Σκόπια, που χρηματοδοτήθηκε με ίδια κεφάλαια της Stopanska Banka.
Η Stopanska Banka που ελέγχεται κατά 93,4% από τον όμιλο της ΕΤΕ αποτελεί μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες στη Βόρεια Μακεδονία με μερίδιο αγοράς περίπου 20%. Στόχος της διοίκησης της ΕΤΕ είναι η περαιτέρω ενίσχυση της δραστηριότητάς της και η ανάπτυξη της τράπεζας, και στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση της Εθνικής συνοδευόμενη από ομάδα στελεχών θα πραγματοποιήσει επαφές με πελάτες της τράπεζας, τοπικούς επιχειρηματικούς, φορείς και στελέχη της κυβέρνησης των Σκοπίων. Προτεραιότητα είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή στις χρηματοδοτήσεις μεγάλων επιχειρήσεων της περιοχής και κυρίως η χρηματοδότηση έργων υποδομών και εκσυγχρονισμού των δικτύων που προγραμματίζεται να υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα.

Να σημειωθεί ότι η θυγατρική στη Βόρεια Μακεδονία, στην οποία η Εθνική επένδυσε το 2000, αποτελεί τη μόνη δραστηριότητα του ομίλου της ΕΤΕ στο εξωτερικό μετά την αποεπένδυση από άλλες αγορές, που επιβλήθηκε από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης. Η διεθνής δραστηριότητα του ομίλου περιορίζεται πλέον –εκτός από τη Βόρεια Μακεδονία– στην Κύπρο και στη Μάλτα, χώρες στις οποίες διατηρεί μικρή παρουσία.
Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία, το ενεργητικό της Stopanska Banka προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ και τα δάνεια πριν από προβλέψεις διαμορφώνονται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις ανέρχονται σε 1,4 δισ. ευρώ. Το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση διαμορφώνεται στο 7% – και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ. Η Stopanska Banka συνεισφέρει στα αποτελέσματα της Εθνικής σταθερή κερδοφορία όλα τα τελευταία χρόνια, ενώ ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων διαμορφώνεται στο 11%. Διαθέτει δίκτυο 64 καταστημάτων και ο αριθμός του προσωπικού της διαμορφώνεται σε 950.

Να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης στη γειτονική χώρα το 2022 κάνουν λόγο για 2,2% μετά το 4% που καταγράφηκε το 2021, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να κλείσει σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα κοντά στο 19% από 4,9% το περασμένο έτος. Η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα επιταχύνθηκε με ρυθμό 8% το 2021, ενώ κατά 8,5% αυξήθηκαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στις τράπεζες. Η χώρα υπέγραψε πρόσφατα προληπτική συμφωνία με το ΔΝΤ, ύψους 530 εκατ. ευρώ, η οποία προσφέρει ένα ασφαλές δίχτυ προστασίας σε περίπτωση απότομης επιδείνωσης των εξωτερικών συνθηκών χρηματοδότησης.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης: 
Τα σχέδια της Εθνικής Τράπεζας μετά το deal με την Epsilon Net 
Εθνική Τράπεζα: Στο 7,5% η απόδοση του senior preferred ομολόγου – Άντλησε 500 εκατ. ευρώ
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview