Home / Υγεία / Πολιτική Υγείας / ΕΕ: Νέος κανονισμός για την προώθηση της υγιεινής διατροφής στα παιδιά

ΕΕ: Νέος κανονισμός για την προώθηση της υγιεινής διατροφής στα παιδιά

Γάλα και φρούτα στα σχολεία

Αθήνα
Έναν νέο κανονισμό για την προώθηση της κατανάλωσης γάλακτος, φρούτων και λαχανικών στα σχολεία καθώς και την έννοια της υγιεινής διατροφής στα σχολεία ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα. Ο κανονισμός, που εγκρίθηκε με 584 ψήφους υπέρ, 94 κατά και 32 αποχές, μένει να εγκριθεί επισήμως, ενώ η εφαρμογή του θα ξεκινήσει από την 1η Αυγούστου 2017.

«Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή βάζει τα θεμέλια για μια καλή υγεία, ωστόσο η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στην ΕΕ έχει μειωθεί. Γι ‘αυτόν ακριβώς το λόγο είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενισχύσουμε το καθεστώς προώθησης κατανάλωσης γάλακτος, φρούτων και λαχανικών στα σχολεία με την αύξηση του προϋπολογισμού του και την καλύτερη εκπαίδευση γύρω από την υγιεινή διατροφή. Το Κοινοβούλιο εξασφάλισε επίσης τη χρηματοοικονομική σταθερότητα του προγράμματος, εμποδίζοντας τα κράτη-μέλη να προχωρούν μονομερώς σε περικοπές του προϋπολογισμού του ή να αλλάζουν τα κριτήρια για την κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων», δήλωσε ο εισηγητής και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Μαρκ Ταραμπελλα.

Σύμφωνα με διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και γάλακτος εξακολουθεί να μειώνεται σε όλη την Ευρώπη. Πάνω από 20 εκατομμύρια παιδιά στην ΕΕ είναι υπέρβαρα και οι έφηβοι, κατά μέσο όρο, καταναλώνουν μόνο το 30% – 50% της συνιστώμενης ημερήσιας κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.

Το Κοινοβούλιο εισηγήθηκε λοιπόν ένα επιπλέον ποσό ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για τα εκπαιδευτικά μέτρα και τη χρηματοδότηση της διανομής των γαλακτοκομικών προϊόντων εξασφαλίζοντας έτσι ετήσια χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ για το γάλα στα σχολεία και 150 εκατ. ευρώ για τα οπωροκηπευτικά.

Οι ευρωβουλευτές διασφάλισαν επίσης την πιο δίκαιη κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων μεταξύ των κρατών μελών, θέτοντας δύο βασικά κριτήρια για το μηχανισμό (αριθμός παιδιών ηλικίας 6 έως 10 ετών στο εν λόγω κράτος μέλος και βαθμός ανάπτυξης της περιοχής/περιφέρειας εντός του κράτους μέλους). Θα ληφθούν υπόψη τα προηγούμενα επίπεδα χρηματοδότησης και θα συμπληρωθούν με ένα νέο, ελάχιστο ετήσιο ποσό ευρωπαϊκής ενίσχυσης για κάθε παιδί.

Επίσης, έγινε τροποποίηση του καταλόγου των προϊόντων που θα μπορούν να λάβουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ώστε να δίνεται προτεραιότητα σε φρέσκα και τοπικά προϊόντα σε αντίθεση με τα μεταποιημένα τρόφιμα, όπως σούπες, κομπόστες, χυμοί, γιαούρτια και τυριά. Τα τρόφιμα αυτά θα δίνονται μόνο συμπληρωματικά με τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και το γάλα ή το γάλα χωρίς λακτόζη.

Θα αποκλείεται η προσθήκη γλυκαντικών ουσιών και ενισχυτικών τεχνητών αρωματικών ουσιών. Η διανομή προϊόντων με προσθήκη περιορισμένης ποσότητας ζάχαρης, αλατιού και λίπους θα μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση από την ΕΕ μόνο κατ’ εξαίρεση και υπό αυστηρές προϋποθέσεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν την έγκριση από τις εθνικές υγειονομικές αρχές.

Το καθεστώς για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία, το οποίο περιλαμβάνει μια διάταξη για την εκπαίδευση, ισχύει από το 2009. Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ συμμετέχουν στο καθεστώς προώθησης της κατανάλωσης γάλακτος στα σχολεία, ενώ 25 κράτη μέλη συμμετέχουν στο καθεστώς προώθησης της κατανάλωσης φρούτων (εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Φινλανδία και τη Σουηδία).

Σχεδόν 10 εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρη την ΕΕ επωφελήθηκαν από το ευρωπαϊκό καθεστώς προώθησης κατανάλωσης φρούτων και σχεδόν 19 εκατομμύρια παιδιά επωφελήθηκαν από το καθεστώς προώθησης κατανάλωσης γάλακτος το 2013 και το 2014.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

About Vassilis Batzis