Την ώρα που οι συλλήψεις αντιφρονούντων αυξάνονται στη Μιανμάρ, η πίεση αυξάνει στους στρατιωτικούς που έχουν αναλάβει την εξουσία μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου να αποκαταστήσουν τη δημοκρατία και να απελευθερώσουν την ηγέτιδα της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Τσι.
Οι κινητοποιήσεις κατά του πραξικοπήματος συνεχίζονται σήμερα Σάββατο για όγδοη συνεχή μέρα με νέες διαδηλώσεις ήδη από το πρωί.
Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στη Ρανγκούν, οικονομική πρωτεύουσα της Μιανμάρ, ενώ διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους και της πρωτεύουσας Ναϊπιτάου και της Μάνταλεϊ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης, μετά τις χθεσινές κινητοποιήσεις, τις μαζικότερες που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα.
«Σταματήστε τις απαγωγές τη νύκτα», έγραφε ένα από τα πανό που κρατούσαν διαδηλωτές στη Ρανγκούν, σε απάντηση στις νυχτερινές επιδρομές των πραξικοπηματιών τις τελευταίες ημέρες.
Από το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου «περισσότεροι από 350 πολιτικοί, εκπρόσωποι του κράτους, ακτιβιστές και μέλη της κοινωνίας των πολιτών –περιλαμβανομένων δημοσιογράφων, μοναχών και φοιτητών– έχουν τεθεί υπό κράτηση», ανέφερε ο ΟΗΕ σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφορικά με την κατάσταση στη Μιανμάρ, στη διάρκεια της οποίας έκρινε «απαράδεκτη» τη χρήση βίας εναντίον διαδηλωτών.
Στη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης υιοθετήθηκε και απόφαση με την οποία το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε την άμεση απελευθέρωση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.
Χθες Παρασκευή το βράδυ συστάθηκαν επιτροπές επαγρύπνησης πολιτών σε όλη τη Μιανμάρ, αρμόδιες να παρακολουθούν τις γειτονικές σε περίπτωση επιχειρήσεων για τη σύλληψη αντιφρονούντων.
Βίντεο που τραβήχτηκε σε συνοικία της Ρανγκούν δείχνει πολλούς κατοίκους να βγαίνουν στον δρόμο, αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει μετά τις 8 το βράδυ μετά τις φήμες για επιχείρηση της αστυνομίας για τη σύλληψη αντιφρονούντων. Χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια φώναζαν: – «Εμείς, οι κάτοικοι της Σαν Τσάουνγκ είμαστε ενωμένοι;» – «Είμαστε! Είμαστε!».
Στην Πατέιν, μια πόλη της νότιας Μιανμάρ, εκατοντάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία στη διάρκεια της νύκτας προς το δημόσιο νοσοκομείο, κάποιοι κρατώντας σιδηρολοστούς ή ξύλα για να υπερασπιστούν τον διοικητή του, η σύλληψη του οποίου από τον στρατό διαδόθηκε γρήγορα στην πόλη.
Ο γιατρός αυτός, που είχε ενταχθεί στο κίνημα πολιτικής ανυπακοής που ξεκίνησε αμέσως μετά το πραξικόπημα, συνελήφθη την ώρα που φρόντιζε έναν ασθενή.
«Οι αστυνομικοί τον σημάδεψαν με τα όπλα τους και τον ανάγκασαν να τους ακολουθήσει. Δεν έχουμε νέα του έκτοτε», κατήγγειλε η σύζυγός του Που Λάε Του.
Στη Ρανγκούν, γιατροί, φοιτητές και ιδιωτικοί υπάλληλοι πραγματοποίησαν πορεία σε μια από τις κεντρικές αρτηρίες της πόλης. Αψηφώντας την απαγόρευση των συγκεντρώσεων πολλοί φορούσαν κόκκινο, το χρώμα του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (NDL) του κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ενώ άλλοι κρατούσαν πορτρέτα της 75χρονης ηγέτιδας, που κρατείται εδώ και 12 ημέρες σε άγνωστη τοποθεσία.
«Δεν θα επιστρέψουμε στη δουλειά παρά μόνο αφού αποκατασταθεί η πολιτική κυβέρνηση της ‘Μητέρας Σου’ Τσι. Δεν μας πτοούν οι απειλές», δήλωσε ο Ουάι Γιαν Πίο, ένας 24χρονος γιατρός.
Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές άλλες πόλεις, με νέους να τραγουδούν ραπ και να κάνουν «χορούς κατά του πραξικοπήματος».
Οι διαδηλώσεις ήταν σε γενικές γραμμές ειρηνικές, αλλά η ένταση ήταν απτή. Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηακαν ελαφρά από πλαστικές σφαίρες και τουλάχιστον άλλοι πέντε συνελήφθησαν.
Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ
Πραξικόπημα στη Μιανμάρ