Home / Ειδήσεις / Διπλό χαράτσι 1,2 δισ. ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες

Διπλό χαράτσι 1,2 δισ. ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες

Αυτός είναι ο στόχος του υπ. Εργασίας

Πρώτοι θα πάρουν την «κρυάδα» των διπλών εισφορών περίπου 100.000 ασφαλισμένοι – Για μείωση εσόδων από τα υπέρμετρα βάρη προειδοποιούν ειδικοί της ασφάλισης

Eντός του Ιανουαρίου θα λάβουν την «απανταχούσα» με τις νέες εισφορές οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες οι οποίοι θα κληθούν να τις καταβάλλουν έως το τέλος Φεβρουαρίου. Οι νέες οφειλές θα «πνίξουν» τους υπόχρεους που δεν έχουν ακόμη καταβάλλει τις εισφορές τις προηγούμενης χρονιάς. Υπενθυμίζουμε ότι οι δικηγόροι για παράδειγμα καταβάλλουν το 2017 τις εισφορές του 2016 ενώ μηχανικοί και αγρότες θα πρέπει να καταβάλλουν και τις εισφορές του β’ εξαμήνου του 2016. 

Ο υφυπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Τάσος Πετρόπουλος δεσμεύτηκε ότι «δεν θα κινηθεί κανένας διωκτικός μηχανισμός» για τους οφειλέτες του 2016 φέροντας ως παράδειγμα τους δικηγόρους οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες λόγω της πολύμηνης αποχής των δικηγόρων από την εργασία τους.

Βαρύ θα πέσει το πρώτο «ραβασάκι» και για τους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς μόλις ένας στους δύο ασφαλισμένους πληρώνει μέρος των εισφορών του. Συγκεκριμένα από τους 701.148 ασφαλισμένους, οι 538,087 είτε είναι οφειλέτες, είτε έχουν κάνει διακοπή και οφείλουν εισφορές στο Ταμείο. Οι μισοί από τους οφειλέτες, περίπου 250.000, έχουν κηρύξει στάση πληρωμών τα τελευταία χρόνια.

Διπλό χαράτσι θα κληθούν να πληρώσουν, για πρώτη φορά, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 100.000 διπλοαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες (ασφαλισμένοι μετά το 1993) οι οποίοι είχαν απαλλαγεί μέχρι σήμερα από την υποχρέωση καταβολής εισφοράς στον ΟΑΕΕ. Αυτή η πρόβλεψη εγγράφεται και στον προϋπολογισμό του οργανισμού που υπολογίζει αύξηση εσόδων (1,162 δισ. ευρώ έναντι 1,149 δισ. το 2016).

Συνολικά το υπ. Εργασίας αναμένει να αποσπάσει από τους επαγγελματίες από το διπλό αυτό χαράτσι υπέρ της κύριας σύνταξης και της υγειονομικής περίθαλψης τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ, με βάση τα εισοδήματα του 2015.

Ωστόσο ειδικοί της ασφάλισης κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις ότι τα έσοδα θα μειωθούν αντί να αυξηθούν καθώς θα πολλαπλασιαστούν οι οφειλέτες που δεν θα αντέξουν την υπέρμετρη επιβάρυνση και θα «κλείσουν» τα μπλοκάκια τους ή θα προσπαθήσουν να φοροεισφοροδιαφύγουν.

Στο οξύ κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ που δεν μπορούν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα αναφέρθηκε ο υφυπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Τάσος Πετρόπουλος κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου για τον ΕΦΚΑ, επισημαίνοντας την ανάγκη να βρεθεί λύση. Η πρόταση που κατατέθηκε και στους δανειστές προβλέπει τη δυνατότητα  αποποίησης ασφαλιστικού χρόνου που θα αντιστοιχεί στην κεφαλαιοποιημένη οφειλή με αναλογική μείωση συντάξεων.

Για να δοθεί  μια μικρή ανάσα στους οφειλέτες, το σύστημα θα δέχεται πλέον και πληρωμές εισφορών «έναντι». Όπως τόνισε  η αρμόδια Γενική Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Στέλλα Βρακά, θα γίνεται δεκτή και η μερική καταβολή των εισφορών, με αποτέλεσμα οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα να επιβάλλονται μόνο για το υπολειπόμενο ποσό.

Σε αναστάτωση βρίσκονται και οι αμειβόμενοι με «μπλοκάκι» σε 1 έως 2 εργοδότες καθώς η σχετική εγκύκλιος δεν έχει εκδοθεί και το τοπίο παραμένει θολό.  Σύμφωνα με το νόμο γι’ αυτή την κατηγορία δίνεται η δυνατότητα το 6,67% να καταβάλλεται από τον μισθωτό και το άλλο 13,33% να καταβάλλεται από τον εργοδότη.

Μάλιστα θα δημιουργηθεί ενιαία πλατφόρμα αναγγελίας των σχετικών συμβάσεων με μηνιαία υποχρέωση καταγραφής αλλά και ελέγχου αυτών, προκειμένου να αποδεικνύεται η σχέση εργασίας και το εάν ο ασφαλισμένος θα πληρώνει εισφορές ως μισθωτός, δηλαδή θα συμμετέχει και ο εργοδότης, ή ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, ειδικό σε θέματα ασφάλισης κ. Δημήτρη Μπούρλο, με την υποχρεωτική αναγγελία των συμβάσεων «το πρόβλημα περιορίζεται αλλά δεν λύνεται. Κι αυτό γιατί εντός του ίδιου οικονομικού έτους, τον ένα μήνα ο απασχολούμενος μπορεί να αμείβεται με μπλοκάκι ως μισθωτός και τον επόμενο μήνα ως ελεύθερος επαγγελματίας».

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis