Home / Κόσμος / Διμερείς επαφές του Ν. Κοτζιά στο περιθώριο του συμβουλίου ΥΠΕΞ της ΕΕ

Διμερείς επαφές του Ν. Κοτζιά στο περιθώριο του συμβουλίου ΥΠΕΞ της ΕΕ

Την έναρξη μιας στενότερης συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, της Κροατίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση των τεσσάρων βαλκανικών χωρών.

«Χθες είχαμε για πρώτη φορά μια συνάντηση οι τέσσερις βαλκανικές χώρες που είναι κράτη-μέλη της ΕΕ -δηλαδή η Κροατία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα- για να ξεκινήσουμε μια πιο στενή συνεργασία πάνω σε ευρωπαϊκά ζητήματα, τον ευρωπαϊκό δρόμο των Βαλκανίων. Για να διαμορφώσουμε κοινά αιτήματα για μεγάλα επενδυτικά σχέδια, για δίκτυα σιδηροδρόμων, ενέργειας, αυτοκινητόδρομων. Για κοινές προσπάθειες για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ?, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται οργανωμένα αυτή η συνεργασία ανάμεσα στα τέσσερα κράτη, ενώ όπως είπε, αναμένεται να υπάρξει και δεύτερη συνάντηση στις 5 και 6 του Φλεβάρη στο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στο Άμστερνταμ.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι σήμερα ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια: η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας, η οποία θα συνεχίσει με μια συνάντηση των Γενικών Γραμματέων στην Κύπρο σε μια εβδομάδα για να προετοιμάσει μια κανονική πολιτική συνάντηση και μετά μια συνάντηση Κορυφής. Ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει αίτημα και από τη μεριά της Παλαιστινιακής Αρχής για τη διαμόρφωση μιας ανάλογης τριμερούς και η ελληνική πλευρά έχει ήδη συμφωνήσει, ενώ υπάρχει και αίτημα από το Λίβανο που δεν έχει δρομολογηθεί ακόμα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

About totritomati