Home / ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Διαφωνίες για αύξηση των τιμών στο αεροδρόμιο Χίθροου

Διαφωνίες για αύξηση των τιμών στο αεροδρόμιο Χίθροου

Την αντίθεση ορισμένων μελών του διοικητικού συμβουλίου αντιμετωπίζει η διοίκηση του αεροδρομίου Χίθροου στο Λονδίνο, στο σχέδιό της να αντλήσει 2,8 δισ. λίρες από τις αεροπορικές εταιρείες και τους πελάτες αυξάνοντας τις τιμές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα Telegraph.
Η Qatar Airways, η ιδιοκτήτρια της οποίας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στο Χίθροου, δήλωσε διά στόματος του διευθυντή της που είναι και ο εκπρόσωπος του Κατάρ στον δ.σ. του αεροδρομίου, ότι το σχέδιο είναι «παράλογο, ενάντια στο συμφέρον των καταναλωτών και πρέπει να απορριφθεί», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το αίτημα του Χίθροου για αλλαγή του σύνθετου ρυθμιστικού πλαισίου, ούτως ώστε να αντισταθμίσει τις απώλειες που προκλήθηκαν από την πανδημία, απορρίφθηκe από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας. Εκπρόσωπος του αεροδρομίου, δήλωσε ότι απαιτείται ρυθμιστική προσαρμογή για τη μείωση των τιμών των επιβατών, σύμφωνα με την Telegraph.
Ενώ όλες οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια έχουν υποστεί πλήγμα από την πανδημία, το Χίθροου χτυπήθηκε ιδιαίτερα σκληρά δεδομένου ότι βασίζεται στα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, τα οποία εν μέσω πανδημίας δεν πραγματοποιούνται. Ο όγκος των επιβατών έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1966 εξαιτίας της απαγόρευσης των μη απαραίτητων ταξιδιών και της καραντίνας, με αποτέλεσμα το 2020 να το ολοκληρώσει με απώλειες προ φόρων ύψους 2 δισ. λιρών.

Τα αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένου και του Χίθροου, καθώς και οι χειριστές συστημάτων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, έχουν δηλώσει ότι επιδιώκουν να ανακτήσουν τα χαμένα έσοδα με «μονοπωλιακές συμπεριφορές», σύμφωνα με τον Ουίλι Ουόλς, γενικό διευθυντή της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών και τον πρώην CEO της IAG.
Η IATA θα ασκήσει πιέσεις στις ρυθμιστικές αρχές να παρεμβαίνουν και να αποτρέπουν την αύξηση των τελών, την οποία οι αεροπορικές εταιρείες δεν αντέχουν μετά από ένα χρόνο από την κρίση της πανδημίας, όπως δήλωσε στις αρχές του μήνα.
Η Qatar Airways κατέχει μερίδιο 25% στην IAG, της οποίας η θυγατρική British Airways είναι ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας Χίθροου.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Telegraph

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με το «αριστερό» στο 2021 τα ελληνικά αεροδρόμια

Οι Αμερικανοί αρχίζουν ξανά τα ταξίδια

Μετά το 2023 θα επιστρέψουν τα μακρινά ταξίδια

Money Review

Πηγή

About moneyreview