Φυσικά και είναι χρήσιμη η φωνή του Τάκη Τσουκαλά στη μάχη που δίνεται αυτή την περίοδο σε όλο τον πλανήτη κατά της πανδημίας. Το επιχείρημα του γνωστού παρουσιαστή και φιλάθλου του Ολυμπιακού ότι θα κάνει το εμβόλιο για να μπορεί να πηγαίνει στο Καραϊσκάκη είναι ισχυρό και πειστικό. Και η απάντησή του στον ακροατή που ισχυριζόταν ότι φορτώνουν στον κορωνοϊό θανάτους από άλλες ασθένειες για να τρομάξουν τον κόσμο ήταν όσο έπρεπε απαξιωτική. Μπορεί να υπερέβαλε ο Ηλίας Μόσιαλος όταν έγραψε ότι τα είπε καλύτερα κι από εκείνον για το εμβόλιο, αλλά στις υπερβολικές εποχές χρειάζονται μερικές φορές κι οι υπερβολές.

Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε αντίρρηση και κάθε επιφύλαξη που εκφράζεται για την αντιμετώπιση της Covid-19 είναι λανθασμένη ή «ψεκασμένη». Μιλώντας την περασμένη Παρασκευή στον ΘΕΜΑ 104,6, ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης διαφώνησε ανοιχτά με τη στρατηγική που ακολουθείται στην Ελλάδα για τα τεστ και υποστήριξε ότι θα ήταν πολύ καλύτερα να γίνονται τα τεστ δωρεάν και να καλύπτονται από τον ασφαλιστικό φορέα, όπως στην Ελβετία. «Είναι παράλογο να πρέπει να εγκριθεί πρώτα από τον ΕΟΔΥ αν πρέπει κάποιος να κάνει τεστ ή όχι», είπε.

H βελγίδα ερευνήτρια Ελς Τόρελε, πάλι, που μέχρι τον περασμένο Μάιο διηύθυνε την εκστρατεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την πρόσβαση στα βασικά φάρμακα και σήμερα συνεργάζεται με το University College του Λονδίνου, ανησυχεί ότι η έλλειψη διαφάνειας τροφοδοτεί το αντιεμβολιαστικό κίνημα. «Οι ιδιωτικές εταιρείες κατέχουν την πνευματική ιδιοκτησία των εμβολίων, καθορίζουν τις τιμές, αποφασίζουν πώς πρέπει να γίνονται οι κλινικές δοκιμές και επιλέγουν τι στοιχεία θα δημοσιευτούν σε δελτία Τύπου, όχι σε επιστημονικές επιθεωρήσεις, κάτι αδιανόητο», λέει σε συνέντευξή της στην El Pais. «Το εμβόλιο της Pfizer εγκρίθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο με μοναδικά στοιχεία αυτά που αναφέρονται στο δελτίο Τύπου της εταιρείας».

Οι φόβοι της Τόρελε δεν έχουν να κάνουν με την αλλοίωση του DNA όσων εμβολιάζονται ή με την άλωση των εγκεφάλων τους από τον Γκέιτς. Αυτό που επισημαίνει μεταξύ άλλων είναι πως δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή πόσον καιρό κρατά η προστασία από το εμβόλιο της Pfizer. Κι αν δύο ή τρεις μήνες μετά τη δεύτερη δόση η προστασία αυτή αρχίζει να μειώνεται;

Υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να περιμένουμε ακόμα λίγο. Αλλά ζούμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως μου είπε ο Μόσιαλος όταν του έθεσα υπόψη τις αντιρρήσεις της Τόρελε. Σε όλα τα νέα φάρμακα, άλλωστε, γίνεται ανάλυση ρίσκου και οφέλους. Επιπλέον, όταν θα έρθουν τα εμβόλια στην Ελλάδα, θα έχουμε στοιχεία τεσσάρων μηνών για τις πιθανές παρενέργειες (που μέχρι στιγμής είναι ελάχιστες) και στοιχεία ενός μηνός από μαζικούς εμβολιασμούς.

Αυτό δεν αίρει βέβαια την ανάγκη για λιγότερο ανταγωνισμό και περισσότερη διαφάνεια.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο