Home / Ελλάδα / Δεσμέυθηκαν οι περιουσίες 24 καταθετών της λίστας Μπόγιαρνς

Δεσμέυθηκαν οι περιουσίες 24 καταθετών της λίστας Μπόγιαρνς

Σε άμεση δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων, ακινήτων λογαριασμών, αξιόγραφων και λοιπά, προχώρησαν οι οικονομικοί εισαγγελείς για 24 καταθέτες της πρόσφατης λίστας που εστάλη από το κρατίδιο Ρηνανίας- Βεσφαλίας, γνωστότερη ως « λίστα Μπόγιαρνς».

Το κλιμάκιο των οικονομικών εισαγγελέων που «τρέχει» τις έρευνες για τη συγκεκριμένη λίστα αλλά και για εκείνη που αποκαλείται «λίστα χαρτοφυλακίων» αποφάσισε να «στριμώξει» εκατοντάδες καταθέτες και από τις δύο λίστες, καλώντας τους ως υπόπτους για φοροδιαφυγή και ορισμένους, ενδεχομένως, και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς Ιωάννης Δραγάτσης, Ελένη Τουλουπάκη και άλλοι που έχουν αναλάβει τις έρευνες για τον εντοπισμό αφορολόγητου και μαύρου χρήματος, δεν προχώρησαν στην αποστολή «απλών» κλήσεων σε καταθέτες ύποπτους για αδήλωτο χρήμα αλλά σε κλήσεις ως υπόπτους, με δεδομένο ότι από τους πρώτους ελέγχους εμφανίζουν μεγάλες καταθέσεις και μικρές φορολογικές δηλώσεις.

Στόχος των εισαγγελέων είναι να πληρώσουν τα οφειλόμενα σε φόρους και πρόστιμα όσοι επιθυμούν να αποφύγουν τις ποινικές εμπλοκές.

Για το λόγο αυτό ταυτόχρονα με την εμφάνισή τους ενώπιον των εισαγγελέων – για ορισμένους από τους ελεγχόμενους- κινείται παράλληλα και η «σκληρή» διαδικασία της δέσμευσης κάθε περιουσιακού τους στοιχείου.

Μόνον στην περίπτωση που πληρώσουν τα οφειλόμενα οι οικονομικοί εισαγγελείς αποφασίζουν πάραυτα την άρση της δέσμευσης, ενώ σε αντίθετη περίπτωση ο ελεγχόμενος, ή πρέπει να πείσει ότι τα χρήματά του είναι καθ’ όλα νόμιμα ή φέρει τον κίνδυνο να πληρώσει περισσότερα και να βρεθεί αντιμέτωπος και με ποινικές εμπλοκές, πλην της «ασφυκτικής» της δέσμευσης της περιουσίας του και των λογαριασμών του.

Οι δεσμεύσεις των περιουσιακών στοιχείων που ήδη άρχισαν αναμένεται να κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες καθώς καθημερινά τουλάχιστον εκατό κλήσεις φεύγουν από τους οικονομικούς εισαγγελείς για καταθέτες τόσο της λίστας Ρηνανίας- Βεσφαλίας, όσο και για εκείνη των χαρτοφυλακίων (περιλαμβάνει καταθέτες που αγόρασαν ομόλογα αλλοδαπού δημοσίου, κυρίως ΗΠΑ και Γερμανίας- και με εντολή τους τα έβγαλαν στο εξωτερικό).

Και ενώ στη λίστα Ρηνανίας οι ελεγχόμενοι έχουν καταθέσεις που ξεκινούν από 1,5 εκατομμύριο ευρώ και φθάνουν ως τα 12, στη λίστα των χαρτοφυλακίων τα ποσά είναι πολύ μεγάλα.

Οι έρευνες που συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς από ειδικό κλιμάκιο εισαγγελέων ( Ιω. Δραγάτσης, Ελένη Τουλουπάκη, Γιώργος Καλούδης, Χρήστος Ντζούρας ) εποπτεύονται από τους οικονομικούς εισαγγελείς Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνό Μπρή και ήδη έχουν ταυτοποιηθεί το σύνολο σχεδόν των λογαριασμών για τους 10.500 καταθέτες της λίστας της Ρηνανίας- Βεσφαλίας.

Τα ποσά που αναμένεται να εισπραχθούν αν οι ελεγχόμενοι καταθέτες πληρώσουν εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 80 με 100 εκατομμύρια ευρώ.
Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/305355/desmeuthikan-oi-periousies-24-katatheton-tis-listas-bogiarns/#ixzz3yNakXc7F
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

About totritomati