Home / Ειδήσεις / Δερμιτζάκης για κυλιόμενα lockdown: Πάρα πολύ βαρύ για κοινωνία και οικονομία

Δερμιτζάκης για κυλιόμενα lockdown: Πάρα πολύ βαρύ για κοινωνία και οικονομία

Για το ενδεχόμενο κυλιόμενων lockdown στη χώρα μας μέχρι την άνοιξη, μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης. Τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο ότι θα είναι πάρα πολύ βαρύ και για την κοινωνία και για την οικονομία.

«Όσο περισσότερα lockdown κάνουμε, τόσο περισσότερο δηλώνουμε ήττα στην προσπάθεια να συγκροτήσουμε τον ιό. Για εμένα είναι προφανές ότι το lockdown  μπλοκάρει τον ιό, είναι όμως μια ήττα. Είναι ότι έχουμε κάνει όλα τα αλλά και δεν έχουμε πετύχει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι εάν υπάρξει μια σχετική βεβαιότητα ότι τα κρούσματα μειώνονται, κάτι που θα φανεί κατά την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου και θεωρούμε ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί τότε προσεκτικά μπορεί να ανοίξει η αγορά.

«Ή θα πάρουμε ένα σχετικό ρίσκο, -νομίζω ασφαλές ρίσκο, να ανοίξουμε χρησιμοποιώντας τα κρούσματα ως μια ένδειξη του τι θα συμβαίνει στο σύστημα υγείας αργότερα ή θα περιμένουμε να τα δούμε όλα αυτά να συμβαίνουν», τόνισε εξηγώντας ότι για να υπάρχει βεβαιότητα για την πορεία της πανδημίας απαιτείται lockdown 5 εβδομάδων έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Εξέφρασε τη γνώμη ότι πρέπει να γίνει όσο πιο οριζόντια γίνεται το άνοιγμα των κλάδων αλλά συντεταγμένα και με πολύ συγκεκριμένους όρους, με μάσκες παντού, περιορισμό της κυκλοφορίας το βράδυ. 

Ιδιαίτερα για την εστίαση είπε ότι χρειάζεται προσοχή, με τα καταστήματα που ανοίγουν για οικογένειες που πάνε για φαγητό εφαρμόζοντας τα μέτρα και λιγότερο με χώρους όπου καταλήγει ο κόσμος να χορεύει πάνω στα τραπέζια.
Το εύρος της εστίασης, πρόσθεσε ο κ. Δερμιτζάκης είναι μεγάλο και κάπως πρέπει να διαχωριστεί.
 

Πηγή: skai.gr

Πηγή

About skaigr